IHS Blog

2017’de Alan Adlarındaki Gelişmeler Nelerdir ?

2017-de-alanadlarindaki-gelismeler-nelerdir

Tüm web sitelerinin bir domain adına ihtiyacı vardır. Bu yüzden domain adı endüstrisinde olacak herhangi bir gelişme, web siteleri ve şirketler üzerinde de etkisini göstermektedir. Peki geçtiğimiz yıl domain adı dünyasında nasıl gelişmeler oldu? İşte bu konuda yaptığımız inceleme:

Piyasaya Daha Az Üst Düzey Domain Adı Sürüldü

2014 yılıyla birlikte kullanıcılar üst düzey domain adlarını (top level domain-TLD) tercih etmeye başladı. Üst düzey domain adları kullanıcılara web siteleri için .ist, .cloud ya da .life gibi havalı domain uzantılarını seçme şansı vermişti.

Üst düzey domain adlarına olan yoğun ilgi daha fazla üst düzey domain adının piyasaya sürülmesine neden oldu. Fakat piyasadaki bu hareketlilik geçtiğimiz yıl azalmaya başladı. Çünkü yeni domain adları çoktan kapılmış ve piyasaya sürülmüştü. Bu kötü bir haber gibi görünüyor olsa da aksine iyi bir haber. Artık seçim yaparken kullanabileceğiniz .com, .net ya da .org gibi uzantılarla sınırlı kalmak zorunda değilsiniz.

Bir izleme sitesi olan nTLDStats‘ın verilerini incelediğiniz zaman 2017 yılının sonlarına doğru piyasada bir durulma olduğunu görebilirsiniz. Yeni domain adlarına yönelik yeni başvurular azalmaya başlamış olabilir, fakat bu domain adlarının kullanımı her geçen gün artıyor.

Türkiye’de son dönemde en popüler olan üst düzey domain adı uzantıları ise .ist ve .istanbul. Hemen şimdi buraya tıklayarak yeni üst düzey domain adınızı tescil edebilirsiniz.

Markalı Domainler

Herkesin kullanabileceği yeni domain adı uzantılarına ek olarak bazı şirketler web siteleri için marka içeren uzantılar kullanmayı tercih ediyor. Örneğin Google, .google‘ı Apple da .apple‘ı kullanmaya başladı.

Marka içeren domainler için yüz binlerce dolar ödemek gerekiyor. Bu yüzden şu an kullanabilen çok az şirket var. Fakat sayıları az olsa da bu değişim 2017 yılında başladı ve yavaş yavaş popülerleşiyor.

Kripto Para Birimleri Domainleri Oldukça Popüler

Kripto para birimlerinin değerleri 2017 yılında oldukça yükseldi, bunun da bir sonucu olarak bu kripto para birimlerine ait terimleri içeren domain adlarının tescili de arttı.

.com‘un operatörü olan Verisign, her ay domain adlarında en çok kullanılan anahtar kelimelerinin bir listesini yayınlıyor. 2017 yılına ait verilere bakıldığı zaman karşımıza sürekli kripto para birimlerine ile ilişkin terimler çıkıyor. Hatta Kasım ayında kullanılan en popüler 10 terimden 9’u kripto para birimleri ile ilişkili!

Sadece 2017 Kasım ayında “coin” terimi 20.000 kez .com ve .net domain adlarıyla birlikte kullanılmaya başlandı. Diğer en popüler terimler ise bitcoin ve mining.

Domain Adları Hala Değerli

Kripto domain adlarından bahsetmişken, Ethereum‘un para birimi olan Eter‘in simgesi ETHyi atlamak olmaz. ETH.com, tamı tamına 2 milyon dolara satıldı.

DNJournal‘a göre 1 milyon dolardan daha fazla fiyat biçilen 6 adet domain adı var. Bu listenin diğer 5 ismi şöyle: Fly.com, Freedom.com, 01.com, 20.com ve Myworld.com.

Görüldüğü üzere .com domain adı uzantısı hala en değerli uzantı konumunda.

2018 İçin Hazır Olun!

Bir işletme sahibi olarak online işinizle ilgili 2018 yılı planlarınızı yapmak için hala geç kalmış sayılmazsınız. Gerekiyorsa web sitenizin domain adını daha üst düzeye çıkartın ve domain adlarınızı IHS ile güvence altına alın.

Exit mobile version