IHS Blog

2017 Ekim Ayının Teknoloji Trendleri

teknolojik-gelismeler

Teknoloji sürekli olarak gelişmeye devam ediyor. Fakat hepimizin bu gelişmeleri takip edecek kadar zamanı olmayabilir. Ekim ayında gerçekleşen teknolojik gelişmeleri takip edemeyenler için bazı önemli olayları özetledik:

Equifax’a Yönelik Saldırılar Büyük Kitleleri Risk Altında Bırakıyor

ABD kredi raporlama ajansı olan Equifax’a yönelik yapılan saldırılar şüphesiz Ekim ayının en korkunç hikayesiydi. Equifax’ın bu ihlali ile ABD nüfusunun neredeyse yarısının sosyal güvenlik numaraları, doğum tarihleri ve hatta kredi kartı bilgileri gibi kişisel verilerine erişim sağlandı.

100 milyondan fazla insanın hassas bilgilerine erişilmiş olması ülkede büyük gerginlik ve korku ortamı oluşturdu. Devlet kurumları, şirketler ve kişiler bu ihlal sonucu oluşabilecek sorunların önüne geçebilmek için çareler aramaya devam ediyorlar.

Samsung Yeni Sanal Gerçeklik Kaskını Tanıttı

Samsung, Windows ürünleri ile kullanılmak üzere tasarlanmış olan Sanal Gerçeklik Kaskını basına tanıttı. Günümüzde VR pazarı oldukça hareketli, Samsung bu pazarda daha sağlam durabilmek adına daha yüksek çözünürlüklü ekranlar içeren bu ürünü tanıttı ve oldukça iddialı bir konuma geldi. Kaskta 3.5 inç büyüklüğünde ve 1600×1400 piksel yoğunluğunda 2 adet Amoled ekran yer alıyor. Bu ekranlarla birlikte görüş açısı 110 dereceye kadar genişliyor.

Üründe ayrıca 2 adet controller ve 1 adet de kulaklık bulunuyor. Controllerde ve kaskta yer alan sensörler pozisyonunuzun daha net tespit edilmesini sağlarken vücut hareketlerinizi daha iyi algılıyor. Samsung yeni ürününe son olarak bir de AKG kulaklık ekledi. Kulaklığın 2 adet mikrofonu da mevcut.

Google Maps Video Hizmeti Sunmaya Hazırlanıyor

Web üzerinde pek çok web sitesi ve kanal, metin odaklı yayınlardan video odaklı yayınlara geçiyor. Google da bu eğilime katılanlardan bir tanesi. Google, Haritalar’daki bilgilere artık video seçeneği de ekleyecek.

Bu özellik şu anda sadece Google’nin Yerel Rehberler programına üye olan kişiler için kullanılabilir durumda. Eğer video seçeneği popülerleşirse kullanıcı ağı genişletilecek.

 

Google, Twitter ve Facebook Reklamlarında Irkçılık İddiası

Reklam Hedeflemesi oldukça değerli bir hizmettir. Ancak büyük teknoloji şirketlerinden bazıları hedefleme algoritmalarına yönelik eleştirilere maruz kalıyor. Bu eleştirilerin en başında da ırkçılık geliyor. Google, Twitter ve Facebook’un reklam verenlerinin art niyetli davrandığı iddia edilirken bu durumun önüne geçebilmek adına nasıl stratejiler izleyecekleri de merak konusu.

iPhone X’nin Yeni Teknolojileri ve Özellikleri

Apple kısa bir süre önce yeni mobil cihazlarının bazı temel özelliklerini açıklamıştı. iPhone 8 ve iPhone 8 Plus geçen ay satışa sunulurken daha büyük ilgiyi daha sonra gelecek olan iPhone X gördü.

iPhone X’in diğer 2 modele göre daha pahalı olacağı kesin. Daha iyi kamera, daha uzun pil ömrü, daha büyük ekran ve FaceID gibi daha gelişmiş özelliklere sahip olan iPhone X yüksek fiyat seviyesi ile akıllarda soru işareti bırakıyor. Bu yüksek fiyat etiketi ile iPhone X, sadece en sadık Apple fanları tarafından satın alınabilecek gibi gözüküyor.

Facebook Videolu Sohbete Başlıyor

Facebook bir süredir platformlarında video paylaşımlarına öncelik veriyordu. Önceliğinin arkasında durmaya devam eden Facebook’un sıradaki hedefi videolu sohbet.

Facebook geçtiğimiz ay sessiz sedasız bir şekilde Bonfire adlı bir mobil video sohbet uygulamasını test etmeye başladı. Uygulama, kullanıcıların canlı bir video ile aynı anda 8 arkadaşa kadar sohbet edebilmelerini sağlıyor. Uygulamaya şu anda sadece Danimarka üzerinden erişim imkânı olsa da yakın zamanda başka pazarlara da geçiş yapılması planlanıyor.

Elektrikli Kamyonetler ABD Sokaklarına Çıkıyor

Trafikte şimdiden elektrikli arabalar ile karşılaşıyoruz. Ancak yakın bir zamanda kamyonetleri de görebilmek de mümkün olacak.

Avrupa ülkelerinde trafikte Daimler’in kamyonlarını ve tırlarını şimdiden görebilmek mümkün. Şirket yakın zamanda New York’a yeni bir şube açmayı planlıyor. Ayrıca Tesla Motors ile PayPal’ın kurucu ortaklarından olan Elon Musk, Tesla Motors’un yakın zamanda bir elektrikli kamyonet piyasaya sürmeyi planladığını açıkladı.

World Summit AI Amsterdam’da Buluşuyor

Teknoloji dünyasının en büyük başlıklarından biri Yapay Zekâ. En büyük şirketlerin birçoğu yapay zekâ araştırma ve geliştirme birimlerine yatırım yapıyor. Yapay zekâ dünyasının en profesyonellerinin ve en iyi işletmelerinin birçoğu, araştırmalarını tartışmak, birbirlerinden bir şeyler öğrenmek ve gelecekte neler olacağını belirlemek için Ekim ayının ortasında Amsterdam’da düzenlenen Word Summit AI organizasyonuna katıldı.

Exit mobile version