IHS Blog

2018 Mart Ayı Teknoloji Trendleri

2018-mart-ayi-teknoloji-trendleri

Teknoloji düzenli olarak ilerlemeye devam ediyor ve bu doğrultuda her yeni ay, yeni teknolojik gelişmeler anlamına geliyor. Fakat herkesin teknolojik gelişmeleri takip edebilecek kadar vakti olmayabilir. Bu yüzden kaçıranlar için Mart ayında gerçekleşmiş olan ve gerçekleşecek olan teknoloji trendlerini bir araya getirdik:

Mobil Dünya Kongresi Gerçekleşti

Dev mobil şirketler geçtiğimiz ayın sonlarında Mobile World Congress’te (Mobil Dünya Kongresi) yeniliklerini ve yeni cihaz modellerini tanıttılar.

Yeni cihazları incelediğimiz zaman daha çok telefon boyutlarını değiştirmeden ekran-kasa oranlarında düzeltmeler yaşandığını ve kulaklık jaklarının cihazlardan çıkarıldığını görüyoruz. Kulaklıklarla ilgili gelişmeler özellikle birçok eleştiriye konu oldu fakat teknoloji devleri bluetooth kulaklıkların piyasaya oldukça hâkim olduğunu ve standart kulaklıklara gerek duyulmadığını söylüyor.

Dropbox Halka Arz Ediliyor

Dev bulut depolama şirketi olan Dropbox’ın hisseleri bu hafta New York borsalarında yerini aldı ve halka arz edildi. 36 milyon adet hissesini halka arz eden Dropbox’un bu arz sonucunda 500 milyon $’lık bir kazanç hedeflediği biliniyor, uzmanlara göre ise Dropbox bu işlemler sonucunda 600 milyon $ civarında bir kazanç sağlayacak.

Spotify Halka Arz Ediliyor

Merkezi İsveç olan online müzik platformu Spotify da halka arz ediliyor. 2017 yılı sonundaki verilere göre 70 milyondan daha fazla aktif müşteriye sahip olan Spotify’ın, halk ortaklığıyla birlikte 23 milyar $ seviyelerinde bir değere ulaşması öngörülüyor. Dev platform 3 Nisan’da borsada halka arz edilecek.

Google Assistant’a Yeni Özellikler

Son zamanlarda akıllı asistanların ne kadar popüler olduğunu hepimiz biliyoruz, her ne kadar mükemmel olsalar da bazı noktalarda belli sınırları aşamıyorlar. Bunun üzerine neler yapabileceğini araştıran Google, yakın zamanda “Rutin” adı verilen yeni özelliğini tanıttı. Rutin ile birçok isteği birbirine bağlamak mümkün. Örneğin; sabah düzenli olarak yaptığınız şeyleri Google Home’a öğrettiniz. Bu şeyleri tek tek saymak yerine sabah uyandığınızda Google Home’a “Google, sabah rutini lütfen.” dediğiniz zaman Google Home sizin seçtiğiniz bir müziği açabilir, kahvaltıda neler yiyebileceğinize dair fikirler verebilir, panjuru açabilir ve sizin kaydettiğiniz benzer diğer komutları tek bir cümleniz ile yapabilir.

Bunun yanında ayrıca Asistan’a konum tabanlı hatırlatıcılar da eklendi. Böylelikle işe doğru giderken Asistan size benzin almanızı hatırlatabilir. Ya da markete yakın bir yerden geçerken Google size süt almanızı hatırlatabilir.

SXSW Interactive Festivali Yapıldı

SXSW Interactive, dijital inovasyon konusunda dünyanın en büyük etkinliği olarak kabul edilir. Her yıl olduğu gibi bu yıl da Austin, Teksas’ta gerçekleştirilen etkinlik, 9-13 Mart tarihleri arasında yapıldı. Etkinlikte, dünyanın dört bir yanından gelen uzmanlar AI’ya (yapay zekâ) nasıl duygu katılacağı üzerine ve insansız araçlar üzerine sunumlar yaptı.

Google Yeni AR Özelliklerini Tanıttı

Akıllı asistana gelen özellikler dışında Google ayrıca uyumlu olan telefonlara yeni AR özelliklerini sunmak için çalışıyor. Bu çalışmaların bir sonucu olarak ortaya çıkan Google Lens ile kullanıcılar telefonlarını herhangi bir nesneye yönelttiği zaman o nesne ile ilgili bilgiler almak mümkün kılınıyor. Tek yapılması gereken herhangi bir nesnenin fotoğrafını çekmek ve Google Fotoğraflar uygulamasından fotoğrafı açarak Google Lens seçeneğine tıklamak.

 

AR Dünyasında son dönemlerde çok büyük gelişmeler ve rekabet söz konusu. Şüphesiz Google da bu rekabet piyasasını etkiliyor ve en iyi olma yolunda ilerliyor.

Snapchat Sert Kayaya Çarptı

Snapchat en büyük sosyal medya platformlarından bir tanesi fakat geçtiğimiz ay sunduğu güncellemeden sonra büyük bir darbe yedi. Güncelleme ile birlikte gelen yeni tasarım hakkında nasıl beklentileri vardı bilemiyoruz fakat insanların genel olarak hiç memnun olmadığı aşikâr. Hatta iddialara göre milyonlarca kişi eski tasarıma geri dönülmesi gerektiğini düşündükleri için Snapchat’e geri bildirimler gönderdi. Bunun üzerine bir de Kylie Jenner’den gelen olumsuz tweet Snapchat’in borsadaki 1.3 milyar $’lık düşüşüne katkıda bulunmuş gibi görünüyor.

Önceki aylarda yaptığımız gibi bu ayın da teknoloji trendlerini sizler için bir araya getirdik. Bakalım Nisan ayında neler olacak!

Exit mobile version