IHS Blog

2018 Nisan Ayı Teknoloji Trendleri

nisan-ayi-teknoloji-trendleri
  1. Facebook’un Veri İhlali Skandalı

Facebook daha önce defalarca çeşitli skandallar yaşattı ve çok sert eleştirilere maruz kaldı. Fakat son Facebook skandalı internet tarihinin en büyük skandalı olarak değerlendirilebilir. Facebook profillerinde var olan kişisel verilerin Cambridge Analytica pazarlama şirketine verilmesi ve şirketin bu verileri kullanması büyük bir gündem oluşturdu. Çünkü firma bu veriler ile ABD başkanlık seçimlerini ve Birleşik Krallık’taki Brexit oylarını etkileyecek reklam politikaları oluşturdu ve belirli hedeflere hizmet etti. İşin garip tarafı ise Facebook bu durumun farkındaydı ve önlem almayı düşünmedi bile.

Bu skandal, kullanıcıların siber güvenlik endişelerini artırdı ve #deletefacebook etiketi ile dünya üzerinde birçok kişi düşüncelerini paylaştı. Bu etiketin dünya gündeminde yoğun yer bulması ve yapılan baskılar üzerine Zuckerberg, Facebook’un güvenlik konusunda şu an yaptığından çok daha fazlasını yapacağı konusunda söz verdi. Zuckerberg’in bu sözü onu kurtarmaya yetmedi ve mahkemeye çıkmak zorunda kaldı. Mahkemede Facebook’un bir gözetleme kuruluşu olmadığını söyleyen Zuckerberg, ayrıca şu sözleri ile her ne kadar zaman da alsa gereken önlemlerin alınacağını söyledi:

“2018 için kişisel hedefim bu önemli sorunları gidermek. Tüm hataları ve kötüye kullanımları engelleyemeyiz, ama şu an politikalarımızı uygularken çok fazla hata yapıyoruz ve araçlarımızın kötüye kullanımını engellemede iyi değiliz. Bir gecede 30.000 kişiyi işe alıp da bu hataları halletmelerini bekleyemeyiz. İşi iyi yaptıklarından emin olmalı, liderlik etmeli ve onları eğitmeliyiz. Bu yüzden 3 yıllık bir süreye ihtiyacımız var. Ayrıca AI çalışmaları yapmak da parmaklarınızı şıklatarak yapabileceğiniz şeyler değil.”

  1. Snapchat Daha Kötü Günler Geçiriyor

Mart ayında yeni bir tasarıma geçen Snapchat çok sert eleştirilere maruz kalmış ve Kylie Jenner’in de olumsuz tweeti ile oldukça sert bir darbe almıştı. Haberler Nisan ayı için de Snapchat’in yüzünü güldürmedi. Chris Brown ve Rihanna konusunda her ne kadar şaka içerse de rahatsız edici bir reklamı onaylayan Snapchat, işlerin daha da kötüleşmesine sebep oldu. Reklamda “Hangisini tercih edersiniz? Rihanna’yı tokatlamak mı? Chris Brown’a vurmak mı?” diye soruluyordu.

Snapchat ilk tepkiler üzerine hemen reklamı kaldırdı ve özür diledi. Fakat yeterli olmadı, Rihanna Instagram üzerinden yaptığı açıklamada şöyle söyledi:

“Snapchat zaten benim favori uygulamam değil. Sadece karışıklığın nerede olduğunu anlamaya çalışıyorum. Buna cehalet demeyi çok isterdim ama o kadar aptal olmadıklarını biliyorum. Kasten şiddet kurbanlarına hitap eden, utanç verici bir şeyi canlandırmak için para harcadılar ve bir şaka yaptılar. Bu aslında benim kişisel duygularım hakkında değil. Bunu yapmaları geçmişte şiddet yaşayan tüm kadın, erkek ve çocukları hayal kırıklığına uğrattı. Yazıklar olsun.” dedi.

Bu açıklamanın hemen ardından Snapchat’in hisse değerleri inanılmaz bir düşüş yaşadı ve 800.000.000 $’dan daha fazla kayıp yaşandı.

  1. Hackerlardan Atalanta Hükümetine Darbe

Atalanta hükümeti geçtiğimiz ay hackerlar tarafından saldırıya uğradı ve birtakım bilgiler karşılığında fidye ödemeleri istendi. Hackerlar 51.000 $ fidye istedi ve bunun bitcoin ile yapılmasını istedi. Bunu reddeden yetkililer birtakım hizmetleri ve operasyonları durdurmak zorunda kaldı.

Kısa bir süre sonra sistemlerin ve hizmetlerin tekrar aktif olmasını sağlayan yetkililer bir sorun olmadığını söylese de hackerlık becerilerine sahip olan kişilerin sosyal ve siyasi hayatı etkilemek konusunda ne kadar tehlikeli olduklarını unutmamak gerek.

  1. Zscaler, Dropbox, Spotify ve DocuSign Halka Açıldı

Teknoloji IPO’ları için oldukça önemli bir ayı geride bıraktık. (IPO-İlk halka arz)

İlk olarak bir bulut şirketi olan Zscaler halka açıldı ve piyasaya güçlü bir giriş yaptı. Şirket hızlı bir şekilde 192.000.000 $ kazandı ve işlemlerin henüz ilk gününde hisseleri %75 değer kazandı.

Dropbox da benzer şekilde piyasaya güçlü bir giriş yaptı ve ilk 2 günde değerini %49 artırdı.

Spotify için ise durum biraz farklı. Çeşitli Wall Street analizleri sonrası halka arz edilen Spotify daha ilk günden %10 değer kaybetti.

Halka arz edilen büyük şirketler şimdilik bu kadar fakat gelecekte bizi tekrar çeşitli hareketlilikler bekliyor. Çünkü DocuSign de geçtiğimiz ay halka arz edilebilmek için gerekli olan başvuruları yaptı.

  1. Sürücüsüz Araçlarda Durgunluk

Sürücüsüz çalışabilen araçlar her ne kadar heyecan uyandırıcı olsa da bazı sorunları beraberinde getiriyor. Bu tür araçları üreten şirketler bu araçları hemen satmak istiyor ve hatta müşteriler de bu araçlara hemen sahip olmak istiyor. Fakat geçtiğimiz ay sürücüsüz olarak hizmet veren bir Uber tarafından ezilerek bir kadının öldürülmesi bu tür arabaların üretimini ve satılmasını yavaşlattı. Şirket son zamanlarda bu kazanın nedenlerini araştırıyor ve bu süreç sonlanana kadar halka açık yollarda bu tür arabalar yer almayacak.

  1. Kripto Para Tartışmaları

New York’un Plattsburgh şehrinde önceki ay kripto para birimlerinin yasaklanacağına dair birçok haber yapıldı. Çünkü gerekçeye göre bu işlemler çok fazla elektrik tüketimi gerektiriyordu ve şehrin elektrik sistemine yük oluyordu. Şehirde üretilenden çok daha fazla elektrik kullanıldığı için tüketicilere ortalamanın üstünde faturalar yansımıştı. Bunun üzerine şehir yetkilileri bu kararı aldı ve bitcoin üretimini yasakladı.

Daha önce bazı platformlar kripto para birimleri ile ilgili reklamları kaldırmıştı. Son olarak Twitter da bu platformların arasına katıldı ve kripto para birimleri ile ilişkin tüm reklamları kaldırdı. Buna gerekçe olarak da bu tür para birimlerinin sahtekarlıkları tetiklediği söylendi.

Bu tarz girişimlerin kripto para birimlerini yok etmesini bekleyenler olabilir, fakat bu para birimleri modern ekonomimizin bir parçası olmaya devam ediyor.

  1. MyFitnessPal Uygulamasının Verileri Çalındı

Bir başka veri ihlali haberi de MyFitnessPal’dan geldi. Dünyanın en büyük spor markalarından Under Armor’a ait olan şirket geçtiğimiz ay 150 milyondan fazla kişinin kişisel verilerinin çalındığını açıkladı.

Şirket her ne kadar çalınan verilerin şifrelenmiş olduğunu açıklasa da kredi kartı bilgilerinin ele geçirilebilmesi ihtimali kafalarda birçok soru işareti oluşturdu. Bu kaygı verici gelişmeler üzerine şirket üyelerine ne yapmaları gerektiği konusunda ayrıntılı bilgiler verdi.

  1. ABD Vize Başvurularında Sosyal Medya Geçmişlerini İnceleyecek

ABD devlet dairesi, vize almak isteyen herkesin sosyal medya geçmişlerini incelemek istediklerini açıkladı. Bu açıklamaya göre yaklaşık 15 milyon insanın vize alabilmek için bu bilgileri sunması gerekecek. Bu da ciddi bir gizlilik ve özel hayat ihlali anlamına geliyor.

Yöneticiler bu tutumu terörle mücadelenin bir parçası olarak açıklasa da şüphesiz bu uygulama mahremiyet sınırlarını aşıyor. Henüz kesinleşmiş bir karar olmamakla birlikte ABD ve diğer ülkelerin kamuoyu yorumları bu gelişme karşısında pek de olumlu değil.

  1. Collision Konferansı

Ayın ilk 3 gününde New Orleans’ta düzenlenen Collision Konferansına 25 bini aşkın katılımcı katıldı. Birbirleriyle ağlar kuran katılımcılar konferansta teknoloji sergilerini sundu. Konferansta ayrıca kripto para birimlerinden yapay zekaya kadar birçok konu hakkında sohbetler ve sunumlar gerçekleşti.

Önceki aylarda yaptığımız gibi Nisan ayının da teknoloji trendlerini sizler için bir araya getirdik. Bakalım Mayıs ayında neler olacak!

Exit mobile version