IHS Blog

2018 Şubat Ayı Teknoloji Trendleri

vuzix-blade-ar-glasses

Teknoloji düzenli olarak ilerlemeye devam ediyor ve her yeni ay yeni teknolojik gelişmeler anlamına geliyor. Fakat herkesin teknolojik gelişmeleri takip edebilecek kadar vakti olmayabilir. Bu yüzden sizler için şubat ayında gerçekleşmiş olan ve gerçekleşecek olan teknoloji trendlerini derledik:

  1. Teknoloji Devleri Online Güvenlik Üzerine Yoğunlaşıyor

Metdown ve Spectre gibi buglar yüzünden bilgisayar sistemlerinin ciddi zafiyetleri açığa çıktı ve kişisel verilerin sanal ortamlarda ne kadar güvenli olduğu tekrar kafalarda soru işareti oldu.

Daha güvenli deneyimler için birçok şirket yeni yamalar oluşturdu ve online güvenliği proaktif olarak artırmaya yönelik yeni çabalar gösteriyor. Bu şirketlerin yanı sıra Apple ve Google gibi devler de bu konuda çalışmalarını sürdürüyor. Google, bilgisayar korsanlarını kendi öğrenme yeteneğiyle hızlı bir şekilde tespit eden Chronicle’yı piyasaya sürdü. Apple ise müşterilerinin oturum açma bilgilerini korumak adına bir Privacy ikonu oluşturdu.

  1. CES’in Top Trendi: AR

CES (Consumer Electronics Show); teknoloji şirketlerinin üzerinde çalıştıkları şeyleri gösterebilmeleri için muhteşem bir fırsattır. Bu popüler fuarın her yıl düzenleniyor olması da dev şirketler için bir başka iyi haber.

Bu yılki fuarda en çok dikkat çeken teknoloji ürünleri insansız çalışabilen otomobiller, akıllı ev teknolojileri, yapay zekâ (AI) ve tabii ki AR. Fuarda AR alanındaki ürünlerin gösterdikleri büyük gelişmeler ilgiyle takip edildi. Google Glass’a göre daha iyi görünen Vuzix Blade fuarın en gözde ürünlerindendi. Bunun yanında ayrıca Realmax de yeni AR gözlüğü prototiplerini tanıttı ve DigiLens de biraz daha güvenli bir ortam oluşturmak adına MonoHD’yi tanıttı. MonoHD motosiklet sürücülerinin güvenliğini artırmak için AR teknolojisini kullanıyor.

AR teknolojisi şu an oldukça ileri seviyede ve güçlü rekabet piyasası sayesinde gelişmeye devam edecek gibi görünüyor. Önümüzdeki yıl düzenlenecek olan CES şimdiden merakla bekleniyor.

  1. Facebook’tan Yeni Güncellemeler

Facebook kısa süre önce kişilerin hikayelerinin nasıl görüneceğine dair bir güncelleme yayınlamıştı. Son değişikliklere göre; arkadaşlardan ve aile bireylerinden gelen yayınların, markalardan ve medya şirketlerinden gelenlere göre daha öncelikli olmasına, bunun yanında ayrıca geniş kullanıcı kitleleri tarafından güvenilir olarak kabul edilen yayıncıların yayınlarının diğerlerine göre daha öncelikli olmasına ve son olarak da yerel haberlerin öncelikli olmasına karar verildi.

Bu gelişmelerdeki hedef, kullanıcıların platform üzerindeki deneyimlerini geliştirmekti fakat herkesin değişimden memnun kaldığı söylenemez. Özellikle markalar durumdan şikayetçi, çünkü markalar platformdaki erişim olanağının azalmasından endişe ediyorlar ve bu da yatırımcıların canını sıkıyor. Öyle ki markaların çoğunun hisse değeri güncellemenin açıklanmasından hemen sonra düşüşe geçti.

Kullanıcıların bu güncellemeden ne kadar memnun kalacağını zamanla göreceğiz. Kullanıcılardan alınacak olan geri dönüş Facebook’un bu konudaki tavrının nasıl olacağı üzerinde büyük etkisi olacak.

  1. Google Chrome, Otomatik Oynatmanın Önüne Geçiyor

Online olarak vakit geçiren herkesin ortak bir problemi var: İnternette gezinirken aniden otomatik olarak oynamaya başlayan ve genellikle çok gürültülü olan videolar!

Hepimiz nefret ediyoruz, fakat yine de web siteleri bunu yapmaya devam ediyor. Chrome bu konuda oyunu kullanıcılardan yana kullandı ve kullanıcıların deneyimini daha iyi hale getirmek için devreye girmeye karar verdi. Chrome artık kullanıcılara, seçtikleri bir siteyi kalıcı olarak sessize alma seçeneği sunuyor.

Otomatik oynatma videolarını kullanan kişileri anlamak çok güç, sonuçta bu videolar çok yüksek bir hemen ayrıma oranına neden oluyor. Kendilerine tavsiyemiz Chrome’un önceliklerini takip etmeleri ve kullanıcı deneyimini daha öncelikli tutmaları.

  1. Twitter Rus Botları Hakkında Bilgi Yayınladı

Geçtiğimiz yıl Rusların ABD seçimlerini etkilemek için sosyal medya platformlarını ve arama motorlarını kullanması büyük yankı uyandırmıştı.

Politikacılar, Twitter ve Facebook’un Rus botlarını tespit etmek ve yok etmek adına daha aktif rol almasını istemişlerdi. Böylelikle sahte haberlerin önüne geçmek daha mümkün hale gelecekti. Bu durum karşısında sonunda bir adım atan Twitter, geçtiğimiz ay Rus propagandasından etkilenen yaklaşık bir milyondan fazla kullanıcısıyla iletişime geçti ve uyardı. (Bu ulaşılan kişi sayısında zamanla daha da artması bekleniyor.) Bu uyarılar seçim döneminde olanları değiştirmeyecek olsa da kişilerin bir sonraki propagandaya karşı hazırlıklı olmasını ve farkındalık yaratılmasını sağlayacak.

  1. Amazon’da Kasasız Market Dönemi

Alışveriş yapmak birçoğumuz için zaten sevimsiz bir şey. Üzerine bir de kasada sıra beklemek eklenince nefret etmemek elde değil. Fakat Amazon buna bir çözüm üretti ve Amazon Go mağazalarını açmaya başladı.

Seattle’da şu an aktif bir şekilde çalışan Amazon Go mağazasında tek yapılması gereken mobil bir cihazdan Amazon Go uygulamasına girmek ve karekodu girişte okutmak. Daha sonra mağazada aldığınız her ürün kameralar/sensörler tarafından tespit ediliyor ve alışveriş sepetinize ekleniyor. Mağazadan çıkarken de hesabınızdan ödemesi yapılıyor. Geri bıraktığınız ürünlerin ise sepetinizden düşümü gerçekleşiyor. Daha sonra herhangi bir sıra beklemeden direkt olarak mağazadan ürünleriniz ile ayrılabiliyorsunuz.

Bu sayede Amazon ilginizi çeken ürünleri de tespit etmiş oluyor ve reklamlarını ona göre şekillendiriyor. Fakat bu sistemin olumsuz yönleri de mevcut. Sistemin mevcut market sistemini baltalayacağı ve işsizliği tetikleyeceği düşüncesi büyük tartışma konusu. Mağazalarda az da olsa çalışan mevcut, fakat kişi sayısını diğer marketlerle kıyaslamak zor.

  1. Geliştirici Haftası Gerçekleşti

3-7 Şubat tarihleri arasında binlerce geliştirici, Geliştirici Haftası için San Francisco’da toplandı. Konferans yeni ağlar oluşturmak adına bir fırsattı ve bir dizi teknoloji devleri konuşmalar yaptı. Bazı şirketler gelecek gördükleri geliştiricilere yardımlarda bulundu ve burslar verdi.

  1. YouTube Para Kazanma Sistemini Değiştirdi ve Para Kazanmayı Zorlaştırdı

YouTube para kazanmak için kullanılabilecek en kolay ve iyi platformların başında geliyor. Fakat son gelişmeler birçok youtuberın kazancında kesintiye neden oldu.

Gelişmeler sadece popüler youtuberlarla sınırlı değil. YouTube siteden para kazanan kişilere uyguladığı kesintiyi artırmakla kalmadı aynı zamanda abone sayısı 1000 kişiden az olan kişilerin ve son 1 yılda 4.000 saatten fazla izlenmeyen kişilerin para kazanma haklarını ellerinden aldı.

Birçok YouTube kullanıcısı yeni kurallardan duydukları rahatsızlığı çeşitli platformlarda dile getirdi. Hatta bazıları abone sayılarını artırmak için çeşit çeşit yollar deniyor. Fakat yeni kurallar uygulanmaya başladı bile. YouTube geri adım atacak gibi görünmüyor.

  1. Dünya Mobil Kongresi

Dünyanın en büyük mobil endüstri konferansı olan Mobile Word Congress 26 Şubat – 1 Mart tarihleri arasında Barcelona’da toplanacak. 100.000 kişiden fazla katılımcı ile gerçekleşecek olan konferansta mobil sektörde bulunan herkes için yer var. Konferansta mobil ürün sektöründeki son gelişmelerin ve haberlerin neler olduğu tartışılacak.

Önceki aylarda yaptığımız gibi bu ayın da teknoloji trendlerini sizler için bir araya getirdik. Bakalım Mart ayında neler olacak!

Exit mobile version