IHS Blog

2018’de Ne Gibi Teknolojik Gelişmeler Olacak

2018de-ne-gibi-teknolojik-gelismeler-olacak

Teknoloji dünyası düzenli olarak gelişmeye devam ediyor. Bizler de bu değişimlere ayak uydurmak durumundayız. Fakat yakın gelecekte ne gibi değişimler olacak? IHS ekibi olarak bu potansiyel değişimleri araştırdık ve 2018 sonuna kadar neler olabileceğini derledik.

En Önemlisi: Yapay Zekâ

Beklenildiği üzere 2018 yılının en büyük teknoloji eğilimi Yapay Zekâ tarafından beslenen öğrenme eğilimine sahip robotikler olacak.

Teknoloji dünyası son 20-30 yılda daha çok sanallaşma ve yazılımlar üzerine yoğunlaştı. Günümüzde ise bu yazılımlar tarafından desteklenen donanımlara doğru bir geçiş yaşanıyor. Bunun da sonucu olarak öğrenme yeteneği olan makinelerin daha da gelişmesi ve bataryaların daha verimli çalışması bekleniyor.

Gelişmeler tabi ki robotiklerden ya da bataryalardan ibaret değil. Bir diğer önemli konu olan güvenlik konusunda da gelişmeler yaşanacak. Güvenlik açıkları ve prensipleri konusunda işini eskisine göre daha iyi yapan yeni yazılımların piyasaya sürülmesi bekleniyor. 2018 yılında yeni yasal gelişmelerin olması gündemde, bunun bir sonucu olarak da Whois kayıt sisteminde muhtemelen değişimler olacak. Fakat daha güvenli bir ortam hazırlamak adına atılacak olan bu adımların ilk etapta olumsuz sonuçları da olabilir. Yeni değişimler yakın ve orta vadede dolandırıcılık ve spam gibi çevrimiçi istenmeyen olayları kolaylaştırabilir.

Ayrıca bu gelişmelerin ardından da doğal olarak altyapı konusunda gelişmelerin yaşanması da mümkün.

 

Diğer Sürpriz Gelişmeler

Teknoloji dünyasında değişmeyen tek şey değişimdir. Her sene mutlaka beklenmedik gelişmeler yaşanıyor. Örnek verecek olursak; 2017 yılının başlarında, SSL’in web’deki tüm web sitelerinin bir bileşeni olacağına kim inanırdı?

Peki ya bu sene ne gibi beklenmedik gelişmeler olacak? Bunu şimdiden ön görmek zor fakat beklediğimiz gelişmeler veri iletiminin etkinliği ve güvenliği üzerine olacak.

Bu yıl büyük gelişmelerin olmasını beklediğimiz bir diğer konu da blockchain. Zincirleme bir modelle bir merkeze bağlı olmadan işlem yapılmasına olanak veren Blockchain’in önümüzdeki günlerde daha ön planda olması bekleniyor. Yakın zamanda satın aldığımız şeyler için yapacağımız ödemelerin artık blockchain tabanlı teknolojiler üzerinden olması bekleniyor.

Artık sosyal medyadaki veri paylaşımlarında da değişimler yaşanıyor ve kullanıcılar bilgi gizliliği ile güvenlik konusunda daha hassas hale geliyorlar. Günümüzde kullanıcılar artık Facebook gibi geleneksel sosyal medya platformlarına daha eleştirel bir gözle bakıyor ve bu gibi platformların aslında göründüğü kadar güvenilir olmadığını düşünüyor. Ve önümüzdeki aylarda da bu konuda daha bilinçli bir kullanıcı grubunun oluşacağını düşünüyoruz.

Yeni Nesil Web Hizmetleri

Yapay zekâ günümüzde çok önem kazandı ve birçok sektörü çok yakından ilgilendiriyor. Yapay zekânın çevrimiçi işletmelerin büyümesini sağladığı ve daha fazla değer kattığı artık herkes tarafından kabul ediliyor.

Kendi kendine öğrenme yeteneğine sahip olan makineler ile artık daha iyi, daha kolay ve daha otomatikleşmiş bir güven ortamı sunmak mümkün.

Tüketici Topluluğu

2018 yılında tüketici düzeyinde olan kişisel güvenlik ve sorumluluk araçlarının daha yaygın olması muhtemel. Örneğin, anti-virüs şirketlerinin şimdiden potansiyel tehlikelere karşı uyaran tarayıcı eklentileri mevcut.

Ayrıca domain transferi konusunda da yeni gelişmeler olacak gibi. Domainler için düşük fiyatlı kiralama işlemlerinin daha da gelişmesi bekleniyor.

Son olarak DNS’ler. DNS’ler ilk günden beri pek değişmedi. Planlamalara göre DNS’ler üzerinde yapılacak değişiklikler ile kullanıcıların %99’u bu konuda hiç emek harcamadan sorunsuz bir DNS kullanımı yaşayabilecek.

Sonuç

2018 yılında olması muhtemel şeylerden söz ettik. Bu potansiyel gelişmelerden hangileri sizi heyecanlandırıyor ya da saydıklarımızın dışında gerçekleşmesini beklediğiniz büyük bir teknolojik gelişme var mı? Lütfen aşağıdaki yorum bölümünde bizlerle paylaşın.

Exit mobile version