IHS Blog

Açık Kaynak Alanına Giriş Yapmak İçin En İyi 5 Platform

Open-Source

Açık kaynak araçlarının ve platformlarının IT alanına hakim olacağını bundan 10 yıl önce birçok bilişim profesyoneli öngörmüştü. Günümüze gelindiğinde bu öngörünün doğru çıktığı anlaşıldı.

Red Hat CEO’su Jim Whitehurst bir LinkedIn gönderisinde “Günümüzde artık IT alanında önemli bir aktör olup da açık kaynak kullanımını benimsememiş olmak neredeyse imkansız. Açık kaynak denen şey başta düşük maliyeti ve üreticiye bağlı olmayı ortadan kaldırması yüzünden tercih ediliyordu ama artık müşteriler açık kaynağın aynı zamanda daha fazla yenilik ve esneklik sağladığını gördü. Artık açık kaynak birçok alana hakim olmuş durumda ve teknoloji çalışanlarının öncelikli sorumluluğu halini aldı,” diyor.

Açık kaynak bulut, Büyük Veri ve ağ platformları artık iyice gelişti ve bu alanlarda becerilere sahip olan kişiler iş piyasasında öne çıkar oldu. Linux Foundation’ın 2016 Açık Kaynak İş Raporu’nda, anket yapılan insan kaynakları yöneticilerinin %51’inin Open Stack ve CloudStack konusunda bilgi sahibi olmanın işe alım kararlarını verme konusunda çok etkili olduğunu düşündüğü görülüyor. Diğer etkili unsurlar ise ağ bilgisi (%21), güvenlik deneyimi (%14) ve kapsayıcı becerileri (%8).

Neyse ki en fazla talep edilen 5 açık kaynak platformu ve aracı (Hadoop, OpenStack, Apache Spark, OpenDaylight ve Docker) söz konusu olduğunda bu araçlarda uzmanlaşmak için birçok kaynak bulunmakta. Bu araç ve platformlarda beceri sahibi olarak açık kaynak alanına çok hızlı bir giriş yapabilirsiniz.

Hadoop

İş piyasası fırsatları söz konusu olduğunda, günümüzde hemen hiçbir teknoloji trendi büyük veriden daha fazla ilgi çekmiyor. Cloudera yayınladığı bir raporda mevcut Fortune 100 listesindeki 65 şirketin kurumsal faaliyetleri kapsamında büyük veriyi kullandığı ifade ediliyor. Hadoop ise büyük veri alanındaki en kapsamlı platformlardan biri ve kuruluşlara çok büyük hacimde veri setleri üzerinden fikir edinme fırsatı sunuyor.

Peki Hadoop konusunda nasıl hızlanabilirsiniz? Bu platformun en iyi yanlarından biri ücretsiz eğitim seçeneklerinin çok fazla olması. Hadoop eğitimini geliştiriciler ve yöneticiler için kolayca tamamlanabilir hale getiren özellikleri sayesinde çok ilgi görüyor.

Ayrıca Hadoop eğitim seçeneklerini Cloudera University’den de inceleyebilirsiniz. Burada sizi büyük veri iş piyasasında öne çıkartacak bir sertifika seçeneği bulunmakta.

Apache Spark

İlk olarak Berkeley’deki AMPLab’de geliştirilen bir açık kaynak veri analizi yığın hesaplama çerçevesi olan Apache Spark giderek daha fazla kişinin ilgisini çekmeye başladı. Spark veri merkezleriyle çalışan şirketler için hayati bir önem taşımakla kalmıyor, aynı zamanda Nesnelerin İnterneti (IoT) tarafından üretilen verinin işlenmesi konusunda da büyük bir rol oynuyor. IBM de yapmış olduğu bir duyuruda Apache Spark’tan “veri tarafından tanımlanan bir çağdaki en önemli yeni açık kaynak projesi” olarak bahsediyor.

Spark kurslarıyla ilgili daha fazla bilgi edinmek ve bir kursa kaydolmak için university.cloudera.com adresini ziyaret edebilirsiniz.

OpenStack

Değerli bir OpenStack sertifikası almak isteyenler için birçok iyi seçenek bulunmakta ve bu seçeneklerin maliyetleri de bir hayli düşük. Teksas’ta düzenlenen son OpenStack Zirvesi’nde OpenStack Foundation yeni bir Sertifikalı OpenStack Yöneticisi (COA) sınavı açtıklarını duyurdu. Linux Foundation’la ortak olarak yapılan bu sınav performans tabanlı ve herhangi bir tarihte, herhangi bir yerde bu sınava girmek mümkün. Linux Foundation aynı zamanda bu sertifika programına hazırlık niteliğinde bir OpenStack Yönetim Temelleri Kursu da veriyor. Kursu COA sınavıyla birlikte alınabiliyor olması öğrencilere OpenStack yöneticisi olarak çalışmak için gereken beceriler kazandırıyor.

Red Hat de OpenStack konusuna büyük önem atfediyor ve mutlaka gündeme alınması gereken bir sertifika seçeneği sunuyor. Şirket Red Hat OpenStack Bulut Altyapısı Ortaklar Ağı kapsamında yeni bir Red Hat Enterprise Linux OpenStack Platformu için bulut yönetimi sertifika programı başlattığını duyurdu.

OpenDaylight

Ağ oluşturma da bol miktarda açık kaynak fırsatı içeren bir teknoloji olarak son zamanlarda öne çıkmış durumda. Bu alanda OpenDaylight da dikkate alınması gereken bir platform. OpenDaylight Linux Foundation tarafından sunulan ve Yazılım Tabanlı Ağ (SDN) konusuna yoğunlaşan bir açık kaynak projesi.

Veri merkezlerinin yaygınlaşması ve bulut bilişim teknolojilerinin yükselişi, hizmet sağlayıcı ağlarının değişen talepleriyle birleşince şirketler artık ağ performansını arttırmak, yönetimi kolaylaştırmak, maliyeti azaltmak ve randımanı arttırmak için yazılım tanımlı çözümlere yönelmeye başlamış durumda. OpenDaylight piyasa tarafından büyük oranda kabul görmüş bir platform. Siz de bu projeye katılabilir ve eğitim materyallerine erişebilirsiniz.

Docker

Kapsayıcı teknolojisi son dönemde büyük rağbet görüyor. Docker da bu alandaki yükselen isimlerden biri. Docker şu an kapsayıcı teknolojisini farklı aşamalarda kullanan 500’ün üzerinde kişiyle yaptığı bir ankete dayanan, Evolution of the Modern Software Supply Chain/Modern Yazılım Tedarik Zincirinin Evrimi isimli bir rapor yayınladı.

Raporun bulguları arasında Docker’ın birçok hibrit bulut stratejisi için merkezi bir rol oynadığı yer alıyor. Ankete katılan Docker kullanıcılarının %80’i bu platformu taşınma, hibrit bulut taşınabilirliği ve tek bir bulut üreticisine bağlı kalmama imkanı sunması gibi birçok nedenden ötürü bulut stratejilerinin bir parçası olarak kullandığını söylüyor. Docker aynı zamanda kuruluşların uygulamaları dağıtma ve yönetme hakkındaki düşüncelerini de değiştirmekte.

Docker kolayca hızlanabileceğiniz bir araç. Ayrıca Docker Inc. tarafından hem danışman önderliğinde hem de bireysel eğitim seçenekleri sunuluyor. Giriş seviyesinde ve gelişmiş kurs seçenekleri mevcut. Docker becerilerini ne kadar hızlı edinebileceğinize bir örnek; Docker Yönetim ve Operasyon Kursu’nu dört gün içerisinde bitirebiliyorsunuz.

Linux Foundation da herkese açık bir online kurs açacağını duyurdu ve bu kurs kapsamında Docker da bulunuyor. Kurs bulut altyapısı teknolojilerine giriş niteliğinde ve edX vasıtasıyla sunuluyor. Bu ücretsiz bulut eğitimi kursuna hemen kaydolabilirsiniz.

Exit mobile version