IHS Blog

Alan Adı Transferi Nedir?

Domain-Transferi-Nedir

Dijital dünyayı özgürlükler dünyası olarak tanımlamak boşuna değil. Eğer bir hizmetten memnun değilseniz ömür boyu aynı hizmete bağlı kalmanız gerekmez. Rekabet koşulları ve hareketlilik nedeniyle her dönem daha uygun fiyata, daha kaliteli seçeneklere ulaşmak mümkün.

İşte alan adı transferi de bu özgürlükler arasında yer alıyor. Eğer domaininizin bulunduğu firmanın sunduğu hizmetten memnun değilseniz başka bir domain firması ile çalışmak için alan adı transferi gerçekleştirebilirsiniz. Yani sık sık duyduğunuz “Alan adı transferi nedir?” sorusunun cevabı bu kadar basit; bir domain firmasından diğerine transfer olmak. Peki, ama nasıl? Yani domain transferi nasıl yapılır? Bunun cevabını vermek için önce küçük ama önemli birkaç bilgi vermek gerekiyor.

Alan Adı Transferi Hakkında Püf Noktalar

Tamam, internet özgürlükler dünyası olabilir. Ancak işin ironik yanı şu ki her özgürlükte olduğu gibi burada da belli kurallara uymak ve belli kıstasları karşılamak gerekiyor. Mesela alan adını taşımanın ilk şartı, son tescil tarihinin üzerinden en az 60 gün geçmiş olması. Yani haftada bir başka bir alana transfer olamıyorsunuz. Düşününce mantıklı bir kural. Diğer kurallara gelince:

Domain transferinin gerçekleşmesi için 3 haftaya, yani 21 güne kadar beklemeniz gerekebilir. Çoğu firma bu işlemi birkaç gün içinde halletmeyi garanti etse de çeşitli nedenlerle bu süre uzayabilir. Bir sorun çıkarsa işlem baştan alınabilir. Yani “Alan adı transferi kaç gün sürer?” sorusuna ortalama 10 gün cevabını vermek uygun olabilir.
• Bu da alan adı transferi yapacaksanız tescil tarihinizin bitişine 20 günden daha fazla zaman kalmış olması şartını getiriyor. Aslında bu kesin bir kural değil ama işlemler uzarsa tescil tarihiniz bitebilir. Yani bir ihtimal, başka bir zorunluluğu doğuruyor. “Domain transferinde site kapanır mı?” sorusu da cevap bulmuş oldu.
• Eğer faturaları ödemeden evden çıkan bir kiracı değilseniz domain transferi öncesinde de hizmet aldığınız firmaya bir borcunuz olmaması gerekiyor. İlişkinizi kötü bitirmemek ve karşılaşınca selam veremez duruma gelmemek için tüm yasal ödemelerin ayrılık tarihine kadar yapılmış olması gerekiyor.
• Nasıl ki yasal olarak kira sözleşmesindeki imza sahibiyle kiracı aynı kişi olmalıysa alan adı sahibiyle transfer talebinde bulunan kişi de aynı olmalı. Yani domain transfer talebi, çocuğu bakkala yollamaya pek benzemiyor.
• Taşınması talep edilen domainin aktif konumda bulunması da şart. Kilitli ya da bekleme konumunda olması, alan adı transfer süresini uzatabilir ya da işlemi engelleyebilir.
• Aynı şekilde yetkili mail adresi ve transfer şifresi de çalışır vaziyette hazırda bulunmalı. Alan adı transfer kilidini açtırmak ve transfer kodunu öğrenmek için çalışmakta olduğunuz firmadan da destek alabilirsiniz.

Alan Adı Transferi Nasıl Yapılır?

Yukarıdaki şartlar yerine getirilmişse alan adı transferini gerçekleştirmek için hiçbir maniniz yok demektir. Artık yeni firmanıza başvurup transfer işleminin gerçekleşmesini bekleyebilirsiniz. Genellikle firmaların domain transferi sayfalarına girdiğinizde çıkacak adres çubuğuna, web sitenizin URL’ini yazmanızla birlikte işlem başlamış olur. Yeni domain firmanızın ilgili birimleri de e-mail üzerinden ve gerekirse diğer yollarla sizinle iletişime geçerek sürecin daha sağlıklı yürümesinde yardımcı olacaktır. İşte bu kadar basit!

Exit mobile version