IHS Blog

Alan Adlarından Nasıl Para Kazanılır?

alan-adi-para-kazanma

Alan adları günümüzün teknoloji odaklı dünyasında çok para getiren varlıklar. Bu alanda dünya rekoru 2009 yılında Quinstreet’in 16 milyon dolara aldığı Insure.com’da. 2015 yılında ise QiHoo isimlii Çinli şirketin 17 milyon dolara aldığı 360.com en pahalı nümerik alan adı ünvanını taşıyor. Onu 2.1 milyon dolara satılan 114.com ve 2013 yılında 245.000 dolara satılan 88888.com takip ediyor.

Anlaşılan o ki nümerik alan adları giderek daha değerleniyor. DomainSherpa.com’a göre nümerik alan adı alan şirketlerin %80’i Çinli.

Daha uzun alan adları da her gün yüzlerce dolara satılıyor. Dolayısıyla yatırımcılar için gelecekte büyük bir kazanç getirebilecek alan adlarına yatırım yapmak için benzersiz bir fırsat olduğu söylenebilir.

Alan adınızı satmadan önce mutlaka sağlam bir domain portfolyosu hazırlamanız gerekiyor. Aşağıda böyle bir portfolyonun nasıl hazırlanacağı hakkında tavsiyeler yer almakta.

İyi bir Alan Adı portfolyosu nasıl hazırlanır?

Öncelikle bir alan adını popüler yapan unsurların zaman içinde değişebileceğini unutmamak gerekiyor. Ayrıca iyi bir alan adı portfolyosu hazırlamanın aylar, hatta yıllar sürebileceğini aklınızdan çıkarmayın.

1- Jenerik Alan Adları ( ihs.com.tr )

Piyasaya yeni çıkmış olanlar da dahil olmak üzere tüm ürünlerin ve hizmetlerin öncelikle bir adının olması gerekiyor. İnsanların gelecekte ihtiyaç duyabileceği bir isim bulmalısınız. Ama muhtemel yasal tatsızlıklara önlem olarak telif ve marka konularını mutlaka önceden gözden geçirmelisiniz.

2- Coğrafi Adlar

Bir şehrin veya ülkenin adı zaman içerisinde çok iyi bir yatırıma dönüşebilir. Bu alan adları o şehir veya ülkeye yönelik sosyal portallar hazırlamayı veya ticari girişimlerde bulunmayı düşünen web geliştiricilerine satılabilir.

3- Şirket Adları

Eğer jenerik ve coğrafi isimleri başarılı bir şekilde bir arada kullanabilirseniz, bu da gelecekte iyi bir yatırıma dönüşebilir.

4- Tarih veya Sayı İçeren Adlar

Belirli bir yıl içerisinde düzenlenecek etkinliklerle ilgili bir alan adı bulmaya da çalışabilirsiniz. Örneğin 2022OlympicPlayers.com Ya da sekizin Asya’da uğurlu sayı olduğu ve zenginlik ve refahın sembolü olduğu düşünülerek sekiz sayısıyla ilgili veya sekiz sayısını içeren bir alan adı oluşturulabilir. Bu tarz domain adları Asya’da veya Çin’de mutlaka rağbet görecektir.

Binlerce uzantıyı IHS Telekom alan adı sorgulama sayfasından gerçekleştirerek hızlıca tescil edebilirsiniz.

Exit mobile version