IHS Blog

Anahtar Kelime Araştırması Nedir? Nasıl Yapılır?

anahtar-kelime-arastirmasi-nedir

Anahtar kelime araştırmaları, ziyaretçilerin arama motorlarında kullandıkları en popüler sözcükleri ve cümleleri tanımlayabilmek adına yapılan bir çekirdek SEO görevidir. Arama motorlarında tam olarak nelerin sıralandığını bilmek için bir girişimdir. Anahtar kelime araştırmaları ile pazarlamacılar; belirli anahtar kelimelerin talebinin ne kadar olacağını belirleyebilir, organik arama sonuçlarındaki rekabetin ne kadar zor olduğunu daha iyi anlayabilir ve optimizasyon çabalarını artırmanın ne kadar verimli olduğunu daha iyi anlayabilir.

Anahtar kelime araştırmaları, sadece belirli bir anahtar kelimenin kaç aramayla eşleştiğinin hesaplanmasıyla ilgili değildir, aynı zamanda insanların araştırma yaparken kullandıkları dili çeşitli yollarla keşfetmeye yöneliktir. Bu nedenlerden dolayı anahtar kelime araştırmaları yalnızca arama motoru optimizasyonunun önemli bir parçası olmakla kalmaz, ayrıca içerik pazarlamasının da bir bütün olarak önemli bir unsurudur. Anahtar kelime araştırmaları neden mi yapılır? Çünkü anahtar kelime araştırmaları sonraki blog yazınız için fikirler bulmanıza, kitlenizin ihtiyaçları hakkında daha fazla fikir sahibi olmanıza ve sürekli değişen arama diliyle ilgili daha güncel bilgiler edinmenize yardımcı olur. Yani kısaca, insanların arama motorlarına girdikleri kelimeleri araştırarak ve bu araştırmaları hedef odaklı içerikler oluşturmak amacıyla kullanarak sitenizin daha doğru bir trafik almasını sağlayabilirsiniz.

Ne sıklıkla anahtar kelime araştırması yapmalıyım?

Anahtar kelime araştırmaları sadece bir seferlik yapılması gereken bir görev değildir. Web sitenizin temeli anahtar kelimeler üzerine kurulmuştur ve bu yüzden düzenli olarak bakım ve tekrar değerlendirme gerektirir. Kitlenizin ihtiyaçları sürekli değiştiği ve büyüdüğü için aradıkları anahtar kelimeler de sürekli değişir ve haliyle arama dili de sürekli olarak değişir. Yeni bir web site içeriği oluşturmak istediğinizde, bu saydığımız nedenlerden dolayı anahtar kelime araştırmaları zaman ayırmanıza değecektir. Bu araştırmaları yeni bir blog yazısı yazıyorken, belirli bir ürünü ya da hizmeti tanıtmak amacıyla promosyonlarken ya da yeni bir web sitesi başlatıyorken de yapabilirsiniz. Ayrıca web sitenizi yeniden yapılandırıyorken ya da içeriklerinizi konsolide ediyorken de oldukça kullanışlıdır.

Web sitenizin içeriği, kitlenizin ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde olmalıdır. Bunun için de kitlenizin arama yöntemlerini düzenli olarak gözden geçirmeli, sadece en popüler aramaları değil aynı zamanda sürekli değişen arama yollarını ve arzu edilen içerik biçimlerini tanımlayarak kitlenizin keyif alacağı ve paylaşacağı içerikleri yaratmalısınız.

Anahtar kelime araştırması nasıl yapılır?

Tüm anahtar kelime araştırmaları “seed” olarak adlandırılan bir konuyla, fikirle ya da head keyword ile başlar. Bu “seed” sektör bilgilerinizden, online forumlardan ya da aktif grup üyelerinden bile gelebilir. Bu anahtar kelime varyasyonlarını keşfetmek için ve web siteler ile sosyal ağlarda dolaşırken bu terimleri işaretleyebilmek için bir elektronik tablolama programına ya da bir not defterine sahip olduğunuzdan emin olun.

İyi bir listeye sahip olduktan sonra bu anahtar kelimelerin ne kadar popüler olduklarını ve SERP’lerdeki (arama motoru sonuç sayfalarında) sıralama güçlerini belirlemek isteyeceksiniz. Bu da sizi iyi bir anahtar kelime aracı kullanmaya iter. Keyword Explorer gibi bir araştırma aracıyla başlayabilirsiniz. İlgili seed’i girdikten sonra araç, aramanızın ne kadar popüler olduğunu ve rekabet gücünü ayrıntılarıyla sunacaktır.

Seedler sadece ilgili arama hacmiyle yetinmez, aynı zamanda henüz aklınızdan geçmemiş olan anahtar kelimeleri de gösterir. Bir Facebook grubundan ya da bir müşteri sohbetinden aldığınız basit bir seed’in onlarca anahtar kelimeye dönüşünü görebilirsiniz.

Anahtar kelimeler hakkında daha fazla bilgi edinmek isterseniz buraya tıklayarak ilgili haberimizi okuyabilirsiniz.

Exit mobile version