IHS Blog

Arcserve’den 2017 İçin 5 Veri Koruma Tahmini

arcserve veri koruma

Kuruluşların veri güvenliği ile ilgili sorunları nasıl gidereceklerini, beklenmedik hizmet dışı kalma maliyetlerini nasıl kontrol altına alacaklarını ve IT altyapılarının karmaşıklığını nasıl azaltacaklarını yeniden değerlendirirken veri koruma piyasası temel bir değişim yaşamakta. Bulut, sanal ve fiziksel ortamlar için basit ve birleşik veri koruma çözümleri ile Arcserve 2017 yılı için veri koruma ve bulunabilirlik tahminlerinde bulundu.

1) IT Ekipleri Konsolidasyonu Benimseyecek: IT ekipleri hızla değişip küçülüyor. Fakat yine de yeni ve eski sistemler içerisindeki çok çeşitli tipteki veriyi yönetmekle mükellefler. Bu nedenden ötürü kuruluşlar veri koruma sürecini basitleştirmek ve masrafları azaltmak için konsolide çözümlere başvurmak zorunda kalıyor. Herhangi bir hedefi koruyan kapsamlı veri koruma çözümlerinin ortay acıkması bu gidişatı iyice güçlendiriyor ve birbiriyle bağlantıları güçlü olmayan niş çözümleri kullanma olgusunun artık geçmişte kaldığı düşüncesini pekiştiriyor.

2) DraaS (Disaster Recovery as a Service/Hizmet Olarak Acil Kurtarma) Merkezi Bir Rol Kazanacak: Sanallaştırma IT altyapılarına giderek daha fazla hakim oldukça, disk tabanlı acil kurtarma stratejilerinde bulut bileşenine yer veren kuruluş sayısı da giderek artıyor. Teknolojideki gelişmeler bulutta depolama çözümlerini ve daha yüksek bant genişliği hızlarını daha makul fiyatlara çektiğinden, IT liderleri artık yavaş yavaş kurum içi acil kurtarma çözümlerinden DraaS gibi fiziksel ve hizmet tabanlı özelliklere sahip hibrit altyapılara geçiyor. Bunun sonucunda, IT aracı kuruluşları ve hizmet sağlayıcıları giderek artan müşteri taleplerini karşılayacak özel bulut hizmetlerini çözümlerine ekliyorlar.

3) Fidye Yazılım: Bugüne kadar siber suçlarla mücadelede en etkili yöntem güvenlik yazılımlarıydı. Bu tarz önlemler hala önemli olsa da, artık giderek daha fazla kuruluş fidye yazılım saldırılarıyla başa çıkmak için veri koruma çözümlerini kullanmak zorunda kalacak. Bu çözümlerin sürekli yedekleme yapması ve gelişmiş veri koruma özellikleri sayesinde kuruluşlar verilerini birkaç dakika gibi kısa bir süre içinde kurtarabilecek ve fidye ödemek zorunda kalmayacak.   

4) IT Yatırımlarını Risk Azaltma Çabaları Belirleyecek: Beklenmedik hizmet dışı kalmalar yüzünden yaşanan zararlar IT liderlerinin en büyük sorunlarından biri olmaya devam ediyor. Veriye erişilebilirliğin ticari girişimden kazanç sağlamanın temel şartı halini aldığı bir dönemde IT ekipleri veri koruma sürecine daha ekonomik bir yaklaşım geliştirmek zorunda kalacaklar. Kuruluşlar risk yönetimi modellerini kullanarak uygulamalarının ve verilerinin erişilemez olduğu durumlarda ne gibi zararlar yaşayacaklarını önceden bilecekler. Dolayısıyla zafiyetler ve risk bakımından en kritik noktalarının hangileri olduğunu belirleyecek ve yatırımlarını buna göre yapacaklar.  

5) Sistemlerin Birbirine Bağımlılığı Veri Koruma Değer Zincirlerini Yönlendirecek: IT sistemleri ve uygulamaları artık iyice iç içe geçmiş durumda ve genellikle farklı kritiklik seviyelerinde ve silolar halinde takip ediliyor. Bu unsurlar daha kısa RTO ve veri koruma pencereleriyle iyice etkili bir hal alarak IT ekosistemini korumakla görevli ekipler için olağanüstü büyük sıkıntılar yaratıyor. 2017’de IT liderleri sistemlerinin birbirine bağımlılıklarının boyutu hakkında daha fazla fikir sahibi olacak ve birçok hizmet seviyesi anlaşmaları kapsayacak veri koruma çözümlerine başvuracak. Bunun sonucu olarak da kuruluşlar farklı sistemleri için doğru koruma seviyesini daha uygun bir maliyetle uygulayabilecek ve zayıf halkalarını güçlendirme fırsatı bulacak.

Kuruluşların agresif veri artışı ve risklerin de aynı oranda artması sonucunda yaşadıkları sıkıntılar nedeniyle veri koruma alanında yeni bir gerçekliği idrak ettiğimiz bir süreçteyiz. Orta bütçeli şirketler kurumsal seviyedeki veri kurtarma süresi ve veri kurtarma noktası hedeflerini giderek daha fazla benimser oldular ama IT ekiplerinin kayanakları ve personeli genellikle yetersiz seviyede kalmakta. Dolayısıyla piyasa hizmet tabanlı bir yaklaşıma doğru evrilmekte. 2017 yılında her bütçeden kuruluşun alternatif veri kurtarma planlaması tekniklerine yönelmelerini ve yedekleme ve veri kurtarma maliyetlerini azaltacak yeni teknolojilere yoğunlaşmaları bekleniyor.

Arcserve UDP – Tek çözüm sadeliği ile yedekleme ve anında veri kurtarma. Ücretsiz danışmanlık için tıklayınız.

Exit mobile version