IHS Blog

Bir çok Android uygulaması gereksiz ve gizli veriler gönderiyor

Android-Logo

Android uygulamalarının bir çok veri alıp göndermesi şaşırtıcı olmazken, bunların ne kadarının gizli veya gereksiz olduğunu öğrenmek çok şaşırtıcı olabilir. MIT’de yapılan bir araştırmaya göre en çok indirilen 500 Android uygulamasının gönderdiği bir çok verinin tamamen gereksiz ve işlevsellikle ilgisi olmadığı ortaya çıkmış.

Örneğin Walmart uygulaması bir barkod okutulduğunda eBay uygulamasıyla konuşuyor, ancak buna hiç de gerek yok, ve olmadığında da uygulama etkilenmiyor. MIT’deki araştırmacıların değiştirdiği 47 uygulamadan 30 tanesi, bu gibi gereksiz bağlantılar olmadan da çalışmaya devam etmiş, ve işlevselliğini kaybetmemiş.

Ancak elbette bu, konunun şüpheli veya Android’e özel olduğu anlamına gelmiyor. Bu gibi veri alışverişlerinin bir çoğu analytics ve crash/performans raporlamaları için kullanılıyor. Ve ayrıca iOS dahil bir çok platformda da bu şekilde çalışıyor.

Bazıları daha verimli çalışabilmek adına bazı verileri önce çekiyor, depoluyor ki bağlantıda sorun olduğunda kullanıcı bundan en az seviyede etkilensin…

İşin can alıcı noktası ise, bu bilgileri kimsenin paylaşmıyor olması. Yani arkada ne döndüğünü bilmeden bu veri trafiğinin gözlemlenmesi akla başka soru işaretleri getirebiliyor.

Exit mobile version