IHS Blog

Bir WordPress Eklentisinin Güvenli Olduğunu Nasıl Anlarsınız?

wordpress-eklentilerinin-guvenli-oldugunu-nasil-anlarsiniz

Tüm WordPress web siteleri (en basitleri bile) eklenti gerektirir. Sitenizin bir blogu varsa, Akismet olmazsa olmazlardandır. Defender, wordfence değerli güvenlik eklentilerindendir. Potansiyel müşteri topluyorsanız, güvenilir bir iletişim formuna ihtiyacınız vardır.

Bu popüler WordPress eklentilerinin kullanımının güvenli olduğunu biliyoruz. En popüler olan eklentilerden bazıları, milyonlarca indirmeye, yüksek kullanıcı derecelendirmesine ve sağlam bir itibar oluşturmak için eklentiler üzerinde sıkı çalışan geliştiricilere sahiptir. Ancak popüler bir WordPress eklentisi ararken, yüklemenin güvenli olup olmadığını nasıl anlarsınız?

Bu makalede, WordPress eklentilerinin güvenli olup olmadığını belirlemenize yardımcı oluyoruz.

 

WordPress Eklenti Güvenlik Açıklarını Tarama

Bir eklentinin web sitenizi kötü yönde etkileyip etkilemeyeceğini belirlemek için çok sayıda güvenlik eklentisi kullanabilirsiniz. WPScan, Wordfence gibi eklentiler web sitenizi olası açıklara ve kötü niyetli yazılımlara karşı denetler, korur ve size bilgi verir. Bu hizmetler, bilinen güvenlik açıklarının yanı sıra, bunları tespit ederek risk durumunu size bildirir ve açık varsa bu eklentileri silmeniz veya güncellemeniz konusunda size gerekli bilgilendirmeyi yapar.

Bu tehditleri gerçek zamanlı olarak tespit etmenin başka bir yolu da, Eklentilerin Güvenlik Açıklarını tespit eden hizmetler için ödeme yapmaktır. Bu servisler, güvenlik tehditlerini ve hackleme girişimlerini sürekli olarak izlediğinden, eklentileriniz güncel olacaktır. Riskli bir eklenti kullanıyorsanız, bununla ilgili bir e-posta bildirimi alırsınız. Ücretlendirme konusunda bütçenizi aşabilecek olsa da e-ticaret, online eğitim satışı gibi işlerinizi yürüttüğünüz siteler için büyük güvenlik açıklarını önleyerek işinizin aksaması riskini eleyebilirsiniz.

Bu tehditleri, kötü amaçlı kod ve diğer tehditler için web sitenizi düzenli aralıklarla tarayarak da tespit edebilirsiniz. Plugin Vulnerabilities gibi bir eklenti ile yalnızca yüklü eklentilerinizin tamamını taramakla kalmaz, aynı zamanda sizi en yaygın güvenlik sorunları konusunda da uyarır.

 

Doğru Eklentileri Seçin

Bir eklenti yüklerken tam olarak neye bakacağınızı biliyorsanız, riskli veya açığı olan bir eklenti yükleme riskini azaltabilirsiniz. Hiçbir eklentinin %100 güvenli olmadığını unutmayın. Ancak, WordPress eklentilerinize kötü amaçlı yazılım bulaşmasını önlemek için deneyebileceğiniz bazı basit adımlar vardır. WordPress eklenti mağazası veya güvenebileceğiniz üçüncü taraf mağazalar, eklenti satın almak veya ücretsiz eklenti kurulumları için en iyi yerlerdir. WordPress veritabanı her bir eklentinin kullanımının güvenli olduğundan emin olmak için inceleme süreçlerine sahiptir. Bu sayede indirdiğiniz eklentiden (güncel versiyonu ise) şüphelenmenize pek gerek kalmaz.

 

Eklentileri Doğrulanmış Kaynaklardan İndirin

Eklentileri bulmak için bakmanız gereken ilk yer eklentinin wordpress resmi veritabanında bulunup bulunmadığıdır. Her bir eklentiyi herkese açık hale getirmeden önce kapsamlı bir şekilde test ederek, savunmasız bir eklentinin indirilmeye hazır olma şansını azaltırlar. Bazı Üçüncü taraf pazaryerleri, yüksek kaliteli kod sağlamak için benzer prosedürlere sahiptir.

Diğer Kullanıcıların Deneyimlerini İnceleyin

Kurulumdan önce eklenti puanlarını kontrol etmenizi öneririz. 4 yıldız veya daha yüksek puana sahip eklentiler genellikle hızlı ve güvenli olarak kabul edilir. Bir eklenti daha düşük bir puan aldığında, işini istendiği gibi yapmadığı anlamına gelebilir, ancak aynı zamanda güvenli olmadığı anlamına da gelebilir. eklentileri test edip kullanan kişilerin söylediklerine göz atmak faydalı olacaktır. Bazen hiçbir sorun yaşamadıklarını görebilirsiniz, ancak sitenizi riske atabilecek sorunlarla da karşılaşabilirsiniz.

Bakım ve Uyumluluk

Eklentilerin işlevsel ve etkili olduğundan emin olmak için düzenli olarak güncellenmelidir. Bir eklentinin bir yıldan fazla bir süredir güncellenmediğini fark ederseniz, listenizdeki bir sonraki seçeneğe geçmelisiniz. Ayrıca eklentilerin en son WordPress sürümüyle uyumlu olup olmadığını da kontrol etmelisiniz. Bu sayede güncellenmeyen eklentilerde bulunabilecek veya sonradan keşfedilebilecek açıklardan korunmuş olursunuz.

Dokümantasyon ve Yardım

Eklentinin destek forumlarında veya eklentinin web sitesinde destek sayfasını arayın veya destek bölümünde açılan taleplere ne kadar hızlı cevap verdiklerini kontrol edin. Bu sayede geliştiricilerin güvenlik açıklarının veya teknik sorunların çözülmesi ve ilgili düzeltmelerin uygulanmasını sağlamak için gerekli desteği sunup sunamayacağı konusunda fikir sahibi olabilirsiniz.

Ücretsiz veya premium bir eklenti keşfettiğinizde, o eklentinin adıyla “güvenlik sorunları” veya “güvenlik açığı” gibi kelimelerini ekleyerek bir google araması gerçekleştirebilirsiniz. Bu eklentiler için yaşayabileceğiniz sorunları öngörmeniz için size yol gösterici olacak ve başınıza geldiğinde hızlı bir sonuç almanız için bilgilendirecektir.

 

Eklentileri (ve Diğer Her Şeyi) Düzenli Olarak Güncelleyin

WordPress eklentilerinin güncellenmesinin nedenlerinden biri, geliştiricilerin yeni bir özellik veya özellikler eklemesidir. Örneğin, yeni bir bulut depolama seçeneği ekleyebilir, iş akışını ve kullanıcı arayüzünü basitleştirebilir veya eklentiyi kullanmayı daha iyi bir deneyim haline getiren kalite iyileştirmeleri yapabilirler.

Bu değişiklikleri uygulamanın tek yolu eklentileri güncellemektir. Yeni bir özellik olduğunda veya mevcut bir özelliğin iyileştirilmesi durumunda, eski sürümü korumanın önemli bir zarara yol açması pek olası değildir.

WordPress eklentilerini güncellemenin birincil nedeni, web sitesi güvenliğini artırmaktır. Web sitenizi güvenli ve emniyetli tutmak, ilk ve en önemli endişeniz olmalıdır. Ne yazık ki, bir WordPress sitesinin en önemli zayıflıklarından biri eski eklentilerdir. Eklentiler birbirleriyle ve temalarınızla çakışmalara neden olabilir ve geliştiriciler, bu nedenle sitenizin saldırılara açık hale gelmesini önlemek için sürekli güvenlik açıklarını düzeltmek ve eklentileri güncellemek zorundadırlar.

Eski WordPress eklentileri, bilgisayar korsanları için popüler bir saldırı yöntemleridir. Eklenti geliştiricileri, tüm eklenti güvenlik açıklarını zamanında düzeltir, ancak eklentiler güncellenmediğinde birçok site bu nedenle saldırıya uğrar. Başlangıçta güvenilir kaynaklardan edindiğiniz eklentiler bile, onları güncel tutmazsanız web sitenizi riske sokabilir. Eklentinizin güncellenip güncellenmediğinden emin değilseniz, ücretsiz bir eklenti olan Easy Updates Manager ile otomatik güncellemeleri etkinleştirebilirsiniz. Veya WordPress eklenti sekmesinde eklentilerinizin güncellik durumunu kontrol edebilirsiniz.

Güvenlik açıklarından etkilenme riskini önlemek için eklenti güncellemelerini sık sık kontrol etmelisiniz. Bir hata bulursanız eklentiyi hemen güncelleyin. Eklentiyi kullanmadan önce güncellenip güncellenmediğini görmek için her zaman eklentinin ana sayfasını kontrol etmelisiniz. Gerekirse web sitenizdeki eklentiyi güncelleyin veya yalnızca güncellenmiş sürümü yükleyin. Aksi takdirde, eklentiyi hemen devre dışı bırakın ve kaldırın.

 

İstenmeyen Eklentileri Silin

Web sitenizi güvende tutmanın bir başka iyi yolu da artık kullanılmayan ve siteniz için işlevini yitiren eklentileri kaldırmaktır. WordPress sitenize sürekli eklenti eklemek olumsuz bir etkiye sahip olabilir. Eklentilerin, kurulu diğer eklentilerle veya WordPress’in kendisiyle etkileşime girmesi olasıdır ve bu da bir şeylerin yanlış gitme olasılığını artırır. Ek olarak, eklentiler birbirleriyle çakışabilir ve bu tüm sitenizin çalışmasını engelleyebilir.

Yalnızca web siteniz için gerekli olan eklentileri kullanmak, eklenti çakışma olasılığını azaltır ve web sitenizin kararlılığını artırır. Etkin olmayan eklentiler herhangi bir RAM, bant genişliği veya PHP tüketmezken, hostinginiz üzerinde yer kaplar ve sitenizin yavaşlamasına neden olabilir. Web sitenizde etkin olmayan eklentileri tutmamanızın en önemli nedeni, bilgisayar korsanlarının bu etkin olmayan eklentileri web sitenize kötü amaçlı kod enjekte etmek için kullanabilmesidir. Her zaman temiz WordPress kullanımı işinizi kolaylaştıracaktır.

WordPress eklentileri nasıl devre dışı bırakılır veya kaldırılır 

Sonuç

Bu ipuçlarını takip etmek, tehlikeli eklentileri yükleme konusunda asla endişelenmenize gerek kalmamasını sağlayacaktır.

En önemli adım, eklentinin eski, açıklara sahip olduğu, uzun zamandır güncelleme almamış olduğunu keşfettiğinizde, onu devre dışı bırakmanız ve web sitesinden kaldırmanızdır.

 

 

Exit mobile version