IHS Blog

.blog Alan Adı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

.blog

Geçtiğimiz Kasım ayında .blog alan adları genel kullanım için satışa çıkartıldı. Artık “myblog.com” yerine “my.blog” adresini satın almak mümkün. Peki bir .blog alan adı almaya değer mi? Aşağıda .blog alan adları hakkında bilmeniz gerekenler yer almakta.

.blog Alan Adları Nedir?

.blog yeni bir üst seviye alan adıdır (Top Level Domain/TLD). Bu yüzden önce şu sorunun sorulması gerekir: Üst seviye alan adı nedir?

Üst seviye alan adı alan adının “nokta”dan hemen sonra gelen kısmıdır. Eskiden yalnızca altı alan adı vardı: .com, .org, .net, .edu, .gov, .mil.

İnternet geliştikçe üst seviye alan adlarının da sayısı arttı. 2000’lerin başında alan adlarını yöneten uluslararası kuruluş ICANN’in sistemi açmaya başlamasıyla birlikte yeni üst seviye alan adları ortaya çıkmaya başladı.

ICANN 2012 yılında yeni bir üst seviye alan adı tipini duyurdu: Jenerik üst seviye alan adları. Bu uygulamada şirketler bir açık arttırma süreci sonunda .store, .host ve .blog gibi jenerik uzantıları satın alabilir hale geldi.

.blog Alan Adları Kimin Kontrolünde?

2015 yılında .blog alan adlarının hakları 19 milyon dolar gibi hatırı sayılır bir rakam karşılığında esrarengiz bir Panamalıya satıldı. Bu rakam diğer jenerik üst seviye alan adı açık artırmalarının yaklaşık üç katıydı.  

Bir yıl sonra, 2016 yılında, bu esrarengiz alıcının aslında WordPress’e ait Automattic olduğu ortaya çıktı (başka bir şirketle ortaklık halinde). Automattic .blog alan adlarının telifini alarak .blog alan adlarını satma ve denetleme yetkisine kavuştu. Mark sahiplerine ilk satın alma haklarını verdikten ve alan adlarını en eski (ücretli) uygulamalara açarak da 21 Kasım 2016 tarihinden itibaren .blog alan adlarının resmi olarak satışına başladı.

.blog Uzantılı Alan Adları Almayı Düşünmek İçin Nedenler

Yeni veya mevcut bir site için .blog uzantısı satın almaya karar verirken bunun avantajlarını ve dezavantajlarını göz önünde bulundurmalısınız. Burada önce olumlu, daha sonra olumsuz yanları tartışmak gerekirse:

İnternetteki .com uzantılı alan adlarının sayısı 120 milyonu aştığı için artık kaliteli bir .com uzantılı alan adı bulmak iyice zor bir hal aldı. Rastgele ve alakasız bir isim kullanmaya razı olmadığınız sürece artık tek kelimelik .com alan adlarını bulmak artık neredeyse imkansız. İki kelimelik kombinasyonların da çoğu satın alınmış durumda.  

Fakat .blog için durum böyle değil. .blog uzantısı yeni olduğundan hala kaliteli tek kelimelik alan adları bulmak mümkün.

Automattic’in tek kelimelik alan adlarının bazıları için premium fiyatlar talep ettiğini de unutmamak gerekiyor. Fakat biraz esnek olmaya razı olursanız, çok fazla masraf yapmanıza gerek kalmadan tek kelimelik iyi bir alan adı bulabilirsiniz. Alan adı sorgulama sayfasını kullanarak sorgulama yapabilirsiniz.

.blog Kolayca Markalaştırılabilir

Eğer bir blogunuz varsa, .blog uzantılı alan adları size birçok markalaştırma fırsatı sunabilir. zayiflamablog.com yerine artık zayiflama.blog adresini alabiliyorsunuz. Markanın ismi aynı kalıyor ama alan adı kısalıyor ve daha akılda kalıcı oluyor.

Bazı siteler diğer jenerik üst seviye alan adlarından uzun süredir faydalanıyor.

.blog Alan Adlarını Seçmenin SEO Cezası Yok

Yeni üst seviye alan adları hakkındaki en büyük kaygılardan biri bu alan adlarını kullanmanın SEO sıralamalarını etkileyip etkilemeyeceğiydi. Google böyle bir durum olmadığını söylüyor. Google’a göre, Google’ın sistemleri yeni jenerik üst seviye alan adlarına diğer eski jenerik üst seviye alan adları gibi muamele ediyor (örneğin “.com”). Blogunuzun uzantısının .blog olması ile .com olması arasında SEO bakımından bir fark yok. Fakat unutulmaması gereken bir durum da var. Alan adınızdaki anahtar kelimeler sıralamanızı etkilemiyor. Yani “zayiflama.blog” gibi bir alan adı seçerseniz Google bunu zayıflama blogu olarak arama yapanlar için bire bir sonuç olarak görmüyor.

Fakat Google’ın bire bir eşleşen anahtar kelimeli alan adlarının önemini büyük ölçüde düşürdüğü için bu konu artık on yıl önce olduğu kadar büyük bir sorun değil.

Automattic .blog Kullanımını Teşvik Edecek

Yeni bir alan adı uzantısı olsa da, .blog’un önemli bir avantajı var: Blogging alanındaki en büyük isimlerden biri tarafından destekleniyor. Bunu söylemek için biraz erken ama bu destek sayesinde .blog alelade bir alan adı uzantısı olmayacak gibi görünüyor. Automattic’in teşvikleri .blog kullanımını anaakım haline getirirse potansiyel müşterilerinizin alan adınızı hatırlaması çok daha kolay bir hal alacak.

.blog Alan Adı Almamak İçin Nedenler

Her ne kadar .blog uzantılı alan adlarının sunduğu fırsatlar çok heyecan verici olsa da, daha geleneksel kalmayı tercih edebileceğiniz bazı durumlar da söz konusu tabii.

En Çok Hala .com Kullanılıyor

Son zamanlarda bir miktar değişen bir durum olsa da, sıradan kullanıcılar hala web sitesi uzantısı olarak .com’u benimsemiş durumda. Bilişsel akıcılık adı verilen yaklaşımda kullanıcılarının en kolay hatırlayacağı bir alan adını tercih ediyorsunuz. Birçok durumda bunun hala .com olduğu görülüyor. Eğer elinizde iyi.com ve dahaiyi.blog seçenekleri varsa, .com’u tercih etmeniz hala daha büyük bir olasılık. Eğer seçenekler iyi.com ve harika.blog’sa, o zaman .blog tercih edilebilir.

.blog Yepyeni Bir Alan Adı Uzantısı

.blog uzantısının en güçlü özelliklerinden biri bu zayıflığın sonucu olarak ortaya çıkıyor. Bu uzantı henüz çok yeni olduğu için, kullanıcılar .blog diye bir uzantı olduğunu bile bilmiyor olabilir. Bu da sitenizin ya unutulmasına ya da gerçek olmadığının düşünülmesine neden olabilir.  

Automattic ilk yıl içerisinde 250.000 .blog alan adı kaydetmeyi hedefliyor. Bunda başarılı olurlarsa .blog gündelik kullanım içerisinde yer almaya başlayabilir. Bunun gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini zaman içinde göreceğiz.

.blog Alan Adı Nasıl Satın Alınır?

Bu alan adı uzantısı artık özel kullanıma açıldığından, IHS alan adı sorgulama sayfası üzerinden satın alınabilir.

Kesin olan bir şey şu ki, bir .blog alan adı uzantısı alırsanız diğer alan adı uzantıları gibi sorunsuz bir şekilde çalışacağından emin olabilirsiniz.

Exit mobile version