IHS Blog

Bulut Platformlar Güvenli mi?

blut-platform-nekadar-guvenli

Her gün karşılaştığımız güvenlik ihlalleri bir kez daha göstermektedir ki veriyi korumanın en iyi yolu güvenlik kurallarının doğru biçimde uygulandığı bulut platformudur.

Neredeyse her ay manşetlerde yeni bir veri güvenliği ihlali haberi daha okuduğumuz bir dünyada yaşıyoruz ve bu durum ticari IT’yi hem hayrete düşürmekte hem de veriyi bulut ortamına taşıma konusunda endişeyi arttırmaktadır. Gerçek ise bulut platformunun tipik bir veri merkezinden daha güvenilir olduğu ve eğer bulut aleyhindeki ön yargılarını yıkabilirse IT’nin daha fazla güvenliğe kavuşabileceği olgusudur.

Elbette ki IT kendi sahibi olduğu veri kaynaklarını yönettiğinden, özellikle güvenlik uygulamalarının şeffaf olmadığı bir bulut hizmeti veren yerlerde bulunan diğer kişilerden daha iyi iş çıkardığına inanırlar.

Fakat bu doğru değildir. Bulut hizmeti sağlayıcıları kendi mekanlarında daha sağlam güvenlik mekanizmalarına sahiptir ve güvenlik riskleri söz konusu olduğunda daha titiz ve özenlidir.

Hedef olarak ne kadar cazip oldukları düşünülürse, bulut platformlarının önümüze koyduğu ilk şey daha iyi güvenlik mekanizmalarıdır. Bulut hizmeti sağlayıcıları donanım teknolojisi ve yapay zeka sistemleri kullanılan saldırılara önlem almak gibi sistemli güvenlik hizmetlerinde daha iyidirler. Bu kombinasyon oldukça güvenilir sistemlere sahip olduklarını gösterir.

Hackerların neden kurumsal veri merkezleri gibi kolay lokmaları tercih ettiklerine şaşırmamak gerekir.

IT yönetimi altında bulunan güvenlik önlemleri geçmiş yıllardan kalan karma teknolojilerden oluşur. Yaşlanan bu güvenlik önlemleri altyapı bir önceki on yılın daha az komplike tehditleri için tasarlandığından, bulut servisi sağlayıcılarının kullandığı modern teknolojiden daha az güvenlidir.

IT yönetimi altında bulunan bu güvenlik sistemleri hackerlar tarafından kolaylıkla aşılabilir. Ayrıca, haftalık bazda saldırı sayısı arttıkça, koruma yöntemlerinin birçok kurumsal IT kuruluşunun yöntemlerinden daha proaktif olması gerekir.

Bulut sisteminin ise daha az karmaşık olmak ve eski teknolojilere bağımlı olmamak gibi bir avantajı vardır. Dolayısıyla daha güvenli bir platformdur.

Fakat bulut sistemlerinde iyi bir güvenlik planlaması yaparsanız güvende olabilirsiniz. Örneğin, şifreleme ve IAM tabanlı güvenlik kullanmanız gerekir.

Uzun lafın kısası, bir sistem, ister bulut olsun ister IT tarafından yönetilsin, ancak veri ve uygulamalar için yapılan planlama ve kullanılan teknoloji kadar güvenlidir. Bulut sağlayıcıları bu anlamda hem mecbur oldukları için hem de ellerindeki yeni teknolojinin işlerini kolaylaştırması sayesinde daha başarılı olmuşlardır. IT’nin bu bulut güvenliği konusundan uzak durmamaları, bilakis faydalanmaları gerekmektedir.

 

Exit mobile version