IHS Blog

Büyük Veri Hakkında 10 İlginç Bilgi

Büyük Veri

Günümüz teknoloji endüstrisinin en sık kullanılan kelimelerinden birisi büyük veri. Yakın zamanlı bazı çalışmalara göre 2013 yılında büyük veri üzerine tüm dünyada 31 milyar doların üzerinde harcama yapılmış. Bu rakamın 2018 yılında 114 milyar doları geçeceği tahmin ediliyor. Yine de büyük veri hakkında hala çok fazla soru işareti var ve birçok kuruluş ve şirket bu kavram hakkında pek fikir sahibi değil. Büyük verinin esasen ne olduğunu ve bu alana bu kadar çok yatırım yapılmasının nedenlerini tam olarak bilmiyorlar. Basitçe söylemek gerekirse, büyük veri her geçen gün giderek artan veri hacmine verilen addır.

Dünyanın farklı yerlerinde büyük veri hakkında sayısız seminer ve konferans gerçekleştiriliyor olsa da, bu yeni teknoloji hakkında hala bilinmeyen birçok şey var.

Büyük veri hakkında 10 ilginç bilgi.

1 – Dünyadaki verinin %90’ından fazlası geçtiğimiz iki yıl içinde üretildi.

2 – Günümüzde her gün muazzam miktarda bilgi üretiliyor. Öyle ki, dünyanın başlangıcından 2003 yılına kadar üretilen bilgiyi şu an iki gün içerisinde üretebiliyoruz.

3 – Endüstride üretilen ve saklanan toplam veri miktarı 14 ayda bir iki katına çıkıyor.

4 – Uzmanlara göre, şu an dünyada 3.2 zettabytelık dijital bilgi var. Bu rakam 2020 yılında 40 zettabyte’a çıkacak.

5 – Sadece Google’da her saniye 40 binin üzerinde arama yapılıyor. Bu da günde 3.5 milyarın üzerinde arama demek.

6 – Yakın tarihli bir araştırmaya göre Facebook’ta her gün yaklaşık 1.8 milyon beğeni yapıyor ve 200 bin fotoğraf yüklüyoruz. Ayrıca 204 milyon e-posta gönderiyor ve 278 bin tweet atıyoruz.

7 – YouTube gibi video platformlarına her dakika yaklaşık 100 saatlik video yükleniyor. YouTube’a bir gün içinde yüklenen tüm videoları seyretmek için yaklaşık 15 yıl gerek.

8 – AT&T’nin tek bir veritabanında en fazla miktarda veri tutan veri merkezi olduğu düşünülüyor.

9 – ABD’de yeni büyük veri projelerini yürütmek için çok sayıda yeni IT işi oluşturuluyor. Bu işlerin her birinin başka üç işle desteklenmesi gerekiyor. Bu da toplamda 6 milyon yeni iş oluşturulmasını gerektiriyor.

10 – Her dakika 570 yeni web sitesi ortaya çıkıyor.

 

Exit mobile version