IHS Blog

Chrome’un Temmuz Güncellemesi Ne Anlama Geliyor?

googledan-https-guvenlik-guncellemesi

Google Chrome, web sitelerinizin online gösterilme şekillerini değiştirebilecek bir güncelleme yayınladı. Eğer aktif olarak kullandığınız bir SSL sertifikasınız varsa ve web sitenizi çoktan HTTPS’ye yükselttiyseniz sizlerle ilgili bir sorun yok. Bu güncellemesiyle Google, SSL sertifikasına sahip olmayan web sitelerini hedef alıyor.

2018’in Temmuz ayından itibaren başlayarak artık Google Chrome, HTTPS bağlantısına sahip olmayan web siteleri için ziyaretçilere uyarılar gösterecek. Chrome’un en popüler web tarayıcısı olduğunu düşünürsek bu durumu kesinlikle ciddiye almalısınız.

Değişim sizi biraz endişelendirmiş ve kafanızı karıştırmış olabilir. Haberimizin devamında tam olarak nasıl değişikliklerin olacağını açıklayacağız. Eğer bir SSL sertifikasına sahip değilseniz endişelenmeyin. IHS’de her bütçe ve her web sitesi için uygun SSL seçenekleri mevcut.

Google, Güvenli Bir Web İstiyor

Google’ın HTTPS’yi ne kadar ciddiye aldığını artık biliyor olmalısınız. Google birkaç yıldır bu konuda ciddi çalışmalar yapıyor. Bu çalışmalar üzerine genel olarak düşündüğünüz zaman aslında Google’ın bu hamleleri yapmakta çok haklı olduğuna ve web’in mümkün olduğunca daha güvenli olması gerektiğine hak veriyorsunuz.

Google, ziyaretçileri için mümkün olan en uygun ve güvenli tarama deneyimini yaşatmak istiyor. Google’ın çalışmaları; kullanıcıların web’de kendilerini daha güvenli hissetmelerinin çok yüksek oranla onları daha sonra aynı hizmete tekrar geri getirdiğini gösteriyor. Daha iyi bir kullanıcı deneyimi, daha memnun bir kullanıcı tabanı oluşturuyor.

Google, 2014 yılından beri sıralamalarını yaparken üst sıraları güvenli web sitelerine vermeyi tercih ediyor. Bu yüzden standart bir HTTP bağlantısına sahip olan web siteleri sıralamalarını kaybederken, HTTPS bağlantısına sahip olan web siteleri SSL’e ilk geçiş anlarından itibaren sıralama başarıları elde edebiliyor.

Son Chrome Güncelleme’sinin Etkileri

Google’ın bu konuda uzun süredir çalışmalar yürüttüğünü biliyoruz. Daha önceki haberlerimizde de bu konuya sık sık değindik. Bir SSL sertifikasına sahip olmayan web siteleri için “Google tarafından cezalandırılıyorlar” diyebiliriz. Bu web siteleri hem sıralamalarını kaybediyor hem de arama çubuklarının sol üst tarafında bulunan ve “güvenli” anlamına gelen kilitten mahrum kalıyor. Bu kilide sahip olan web siteleri “daha güvenilir” olarak lanse edilirken, sahip olmayanlar ise “güvenilmez” olarak değerlendiriliyor.

HTTPS bu güvenini, web siteniz ve tarayıcınız arasında güvenli bir kanal oluşturarak sağlıyor. Özellikle e-ticaret web siteleri için güvenlik çok önemlidir. Google da bu konuda daha önce çok kez açıklamalar yapmıştı ve sadece e-ticaret web sitelerinin değil diğer web site türlerinin de SSL’e ihtiyacı olduğunu vurgulamıştı. Fakat şu ana kadar e-ticaret web siteleri dışındakiler bu konuda biraz rahat davrandılar ve Google’ı bu güncellemeyi yapmak zorunda bıraktılar. Bu güncelleme ile birlikte Google artık açık açık ‘SSL dayatması’ yapıyor diyebiliriz.

Bu Uyarı Web Sitemi Nasıl Etkiler?

Web sitenizde bir SSL sertifikası yoksa, web siteniz Chrome üzerinden ziyaret edildiği zaman “güvenli değil” şeklinde bir uyarı verecektir. Bunun ciddi bir konu olmadığını düşünüyorsanız kendinizi bir ziyaretçinizin yerine koyun ve hiç bilmediğiniz bir web sitesinde “bu sayfa güvenli değil” uyarısının olduğunu hayal edin. Ziyaretçinin de web sitenize kişisel bilgilerini vermesi pek olası görünmüyor değil mi?

Aşağıdaki görselde Chrome’un eski sürümü olan Chrome 64 ile Temmuz ayı itibariyle yeni sürümü olan Chrome 68’in SSL eksikliği karşısında gösterdiği uyarılarının farklılıklarını görebilirsiniz.

Neyse ki bir SSL sertifikası edinerek bunların önüne geçebilirsiniz. Yeni ziyaretçilerinizin güvenini kazanmakla kalmaz mevcut ziyaretçilerinizin de sadakatini artırabilirsiniz.

Güvenlik Uyarısı Engellenebilir Mi?

Sitenizin tüm sayfaları için bu uyarıyı önleyebilmenizin tek yolu bir SSL sertifikası edinmektir. IHS gibi güvenilir bir marka ile çalışarak size en uygun SSL sertifikasını edinebilirsiniz. Size en uygun SSL sertifikasının hangisi olduğu konusunda kafanızda soru işaretleri varsa bu haberimizden destek alabilirsiniz.

Exit mobile version