IHS Blog

.com’u Kullanmamak Web Sitenize Zarar Mı Veriyor?

domain-isimleri

Eğer konu domainler ise kral her zaman .com‘dur. Kullanıcıların çoğu bu konuda hiç düşünmeden direkt olarak .com‘u kullanmayı tercih ediyor. Bu da akıllara şu soruyu getiriyor: .com dışındaki seçenekleri kullanmak olumsuz sonuçlar mı doğuruyor?

Aslında teknik olarak .com‘u ya da diğer seçenekleri kullanmak arasında fark yoktur. Fakat alternatif seçenekleri kullanmak farklı yollardan web sitenizi etkileyebilir. Haberimizin geri kalanında bu etkilerin neler olabileceğinden ve .com‘u kullanmanızın gerekip gerekmediğinden bahsedeceğiz. Ayrıca size tercih edebileceğiniz diğer alternatifleri de sunacağız.

Öncelikle en başa dönelim!

Top-level Domainlerin Tarihçesi

Top-level (üst düzey )Domainler her URL’nin en sonundaki eklerdir. En çok bilinen top-level domain .com‘dur. Fakat bu durum tek seçeneğin .com olduğu anlamına gelmiyor. Hatta kullanılabilir durumda olan 1.000’den fazla top-level domain(TLD) seçeneği mevcut.

.com“, Türkçe’de “Ticari” anlamına gelen “commercial” kelimesinden gelmektedir ve bilinen ilk domain adında da yer almıştır: symbiolics.com (1985). Top-level domainlerden önce bir web sitesine erişebilmek için eksiksiz bir IP adresini girmeniz gerekiyordu. Fakat bu durum günlük kullanımlar için biraz sorun yaratıyordu. Bu sorunu çözebilmek için de 1985 yılında Domain Adı Sistemi (Domain Name System – DNS) geliştirildi.

DNS sayesinde web siteleriniz için çok daha akılda kalıcı isimleri tercih edebilirsiniz. Bundan daha da önemlisi daha önceden alınmış olan domain adlarının kayıtları tutulduğu için kopyaların oluşmasının önüne geçilmesidir. Bu sistemin en önemli unsurlarından bir tanesi de top-level domainlerdir. Top-level domainler 1985 yılında ilk olarak .com ile sınırlıyken aynı yıl .org, .edu ve .net gibi seçenekler de piyasaya sürüldü. 30 yıldan fazla süre geçmiş olmasına rağmen bu top-level domainler halen oldukça yaygın olarak kullanılmaktadır.

.com’u Kullanmanın Artıları ve Eksileri

Yukarıda da belirttiğimiz gibi .com‘u ya da başka bir seçeneği kullanmanın teknik olarak hiçbir farkı yoktur. Örneğin web sitenizin adı websitem olsun. websitem.com‘u, websitem.blog‘u ya da websitem.net‘i seçmenizin işlevsellik konusunda hiçbir farkı yoktur. Fakat .com‘u tercih ederek bazı dolaylı faydalar elde edebilirsiniz:

.com‘u kullanmanın teknik avantajları olmasa da psikolojik avantajları var. Tercih ettiğiniz domain için .com seçeneği mevcutsa onu tercih etmek mantıklı olabilir. Fakat .com‘un ne kadar popüler olduğunu düşünürsek tercih etmek istediğiniz domain adlarının çoğu zaten alınmış olacaktır. Hatta birçok kişi aktif olarak kullanmasalar bile .com’lu domainleri satın alıyor ve daha sonra pazarlıyor.

.com‘un bu denli popüler olması uygun domain isimlerinin çoktan alınmış olmasını sağlıyor. Neyse ki .com kadar popüler olmasa da halen oldukça saygın olan top-level domainler de var. Bu domainlerden bahsedeceğiz fakat öncelikle yeni bir domain adı seçerken dikkat etmeniz gerekenleri bu haberimizden görmenizde fayda var.

.com Kadar Kaliteli Olmasa Da Dikkate Alınması Gereken 5 Alternatif

Bu konuda kafanızı karıştırabilecek binlerce top-level domain var. Bu yüzden üzerinde durmaya değer gördüğümüz birkaç seçeneğe değineceğiz. Aşağıda listeleyeceğimiz 5 seçenek .com‘un tek iyi alternatifleri değil. Bunların dışında kullanabileceğiniz onlarca çok iyi seçenek mevcut.

  1. .io

.io, ilginç bir hikâyeye sahip. .io, teknik olarak Ülke Kodlu Top-Level Domainler’den (Country-Code Top-Level Domains/ccTLD) bir tanesidir. (British Indian Ocean Territory’ kısaltması.) Özellikle teknoloji web siteleri için .io domain adını kullanmak .com‘un çok iyi alternatifi olabilir. .io‘nun olumsuz yanı iste genellikle pahalı olmasıdır.

  1. .co

.co da teknik olarak bir Ülke Kodlu Top-Level Domain’dir. Kolombiya’nın kısaltılmış halidir fakat bu TLD sadece bundan ibaret değildir. Genellikle ticari web siteleri ve şirketler tarafından kullanılır. Ayrıca .com‘a benzerliği de onu iyi bir alternatif haline getiriyor. Fakat bu benzerlik bazen web sitelerinin karıştırılmasına neden oluyor.

  1. .net

.net, neredeyse .com kadar eski bir TLD. Her ne kadar .com kadar popüler olmasa da kullanıcılar .net‘e oldukça aşina ve bu TLD ayrıca genellikle güvenilir olarak kabul ediliyor.

.net teknik olarak networking teknolojilerine odaklanan kuruluşlar içindir fakat günümüzde .net her türlü amaçlar için kullanılıyor. Eğer web siteniz için .com’u tercih etmek istiyorsanız ve .com mevcut değilse gönül rahatlığıyla .net‘i seçebilirsiniz.

  1. .blog & .shop

Bu TLD’ler benzer ihtiyaçlara karşılık verdikleri için tek bir başlıkta topladık. Bu TLD’ler belirli amaçlara yönelik web siteleri için iyi seçeneklerdir. Bunun yanında hatırlanmaları kolaydır ve sitenin amacını net bir şekilde açıklarlar. Ayrıca bu TLD’ler çok sık olarak kullanılmadığı için dilediğiniz domain adını bu TLD’ler ile kullanabilirsiniz.

  1. Ülke Kodlu Top-Level Domainler

Birçok ülkenin kendi adına özel atanmış top-level domainleri vardır. Hatta bazıları kendi ülkelerinin dışındaki kullanıcılar için de kullanılabilir durumdadır. Bu TLD’lere kayıt olurken süreç ortalamadan daha uzun sürebilir. Fakat mükemmel ve benzersiz domainlere sahip olmak için bu süreç kabul edilebilir düzeydedir.

Kullanıcılar kendi ülkelerine ait bir TLD gördüğü zaman ilgili web sitesine daha fazla güvenme eğilimi gösterir.

Sonuç

Aralarında seçim yapabileceğiniz yüzlerce alternatif TLD var. İstediğiniz domain’i .com ile kullanabiliyorsanız gönül rahatlığıyla .com‘u alabilirsiniz. Böylelikle saygın ve güvenilir bir domain’e sahip olursunuz. Eğer .com mevcut değilse yukarıdaki 5 diğer alternatif de sizin için iyi birer seçenektir. Top-level domainler hakkında daha fazla bilgi almak için bu haberimizi inceleyebilirsiniz. Ayrıca hemen şimdi sizin için en uygun olan domain adını seçmek ve tescil ettirmek için buraya tıklayınız.

Exit mobile version