IHS Blog

Daha İyi Bir Coder Olmanın 8 Yolu

coder

Programlama becerilerinizi geliştirme konusunda biraz daha ciddi olmanızın zamanı geldi. Haydi başlayalım!

İlk bakışta kolay bir kariyer hedefi gibi gözükse de bu işin ustası olmak pek de kolay değildir. “Daha iyi olmak istiyorum.” demek, daha iyi olmak için yeterli değildir. Çoğu insan daha iyi olanın nasıl bir şey olduğunu bilmeden ona ulaşmak istiyor. Bu yüzden programlama becerilerinizi geliştirmenize yardımcı olabilecek aşağıdaki 8 adımı incelemenizde fayda var.

  1. Öğrenmeyi Ne Kadar Arzuladığınızı Kendinize Hatırlatın

Bir şeyler öğrenmenin ilk kuralı, bilmediğinizi kabul etmektir. Kulağa basit gelse de insanın bir şeyi bilmediğini kabullenmesi oldukça zordur. Bilgisayar ile ilişkili bölümlerden mezun olan birçok kişi, en iyisini bildiklerini düşünüyorlar ve bilgilerini herkese ispatlamaları gerektiğine inanıyorlar. Böyle bir tutum sergileyen mezunlar herhangi bir şeyi öğrenmeye açık değildir.

  1. Kendinizi Kanıtlamaya Çalışmayı Kesin

Harika bir programcı olmak istiyorsanız bunu deneyimleriniz ile öğrenmek zorundasınız. Fakat dikkatli olmalısınız çünkü tecrübeler kötü davranışlarda bulunmanıza ve bu davranışları tekrar etmenize sebep olabilir. Örneğin; tanıdığımız bazı 8 yıllık tecrübeye sahip programcılar var, fakat bu programcılar 1 yıllık tecrübeyi 8 kez tekrarlamışlar. Böyle bir durumla karşılaşmamak için yaptığınız işlere bakın ve kendi kendinize “Bunu nasıl daha iyi hale getirebilirim?” diye sorun.

Acemi yazılımcılar ve hatta bazı tecrübeli yazılımcılar, yaptıkları işlere bakarak genellikle hayranlık duyarlar. Kodlarının başarısız olma ihtimali üzerinde hiç durmazlar ve kodlarının ne kadar da başarılı olduğunu ispatlamak için testler yazarlar. Gerçekten de harika olan programcılar böyle davranmaz ve yaptıkları yanlışların nerede olduğunu arar. Çünkü kullanıcıların eninde sonunda programcıların yaptıkları hatalarını bulacaklarını bilirler.

  1. “Kodlar” Bıraktığınız Yerde Değil, Başladığınız Yerdedir

Bir programcının ilk adımı hep kaliteli yazılımlar yazmaktır. Ortalama programcılar bu adımı rahatlıkla geçerler. Bu adımdan sonra herhangi bir noktada durmak, bir fotoğrafı çekip bir sanat eserine dönüşmesini beklemek gibidir. Büyük programcılar daha iyisini yapmak için bir adım attıktan sonra yerlerinde kalmaz ve yola devam ederler.

Daha iyi olanın ne olduğunu bilmek de bu sürecin bir parçasıdır. Daha hızlı yapmaya değer mi? Belgelenmesi daha kolay olabilir mi? Tekrar tekrar kullanılabilir mi? Daha güvenilir mi? Gibi soruların cevapları her uygulama için değişkenlik gösterir fakat süreç hep böyledir.

  1. 3 Defa Yazın

İyi programcılar çalışan yazılımlar yazar. Daha iyileri ise çok iyi çalışan yazılımlar yazar. Bu kalitede yazılım yazmak nadiren ilk denemede olur. Yani en iyi yazılımlar genellikle 3 defa yazılır.

Üst düzey geliştiricilerin çalışmalarını incelediğiniz zaman 3 kez deneyip denemedikleri çok da belirgin değildir. Yaptıkları iş çok başarılı görünür. Bu kadar başarılı bir çalışmayı yapmadan önce muhtemelen kendileri de bu adımları izlemiştir.

Kodu baştan yazmak çalışmalarınızın daha iyi hale gelmesi konusunda son derece önemlidir. En kötü ihtimalle 3 kez yazarak sorunlara nasıl yaklaşmanız gerektiğini öğrenirsiniz.

  1. Çok Fazla Kod Okuyun

Birçok kişi bu maddeyi sıralamanın daha yukarısında bekliyor olabilir. Gerçekten de programlama becerilerini geliştirme konusunda en yaygın ve en değerli öneridir.

Başkalarının kodlarını okuduğunuz zaman, o kişinin programlama sorunlarını nasıl çözüme kavuşturduğunu görebilirsiniz. Fakat bu durumu bir kitap okuma gösterisi olarak düşünmeyin. Aksine bir ders ya da meydan okuma olarak düşünün. Daha iyi olmak için kendinize şu soruları sormalısınız:

Bu uyarıları görmezden gelmeyin. Yazdıklarınızı kişisel günlüğünüzde, blogunuzda ya da bir forumda paylaşın. Sorunlarınızı paylaşmanız çözüme ulaşmanız konusunda size yardımcı olabilir. Tüm bunları yaparak kendi güçlü ve zayıf yönlerinizi tarafsız bir şekilde görebilirsiniz.

Uyarı: Harika bir programcı olmasanız da birçok kodu kolaylıkla okuyabilirsiniz. Tıpkı özenti bir yazarın kendi projesini yapmadan önce daha büyük projeleri okuması gibi. Birçok geliştirici bir sorunla karşılaştığı zaman bir cevap bulabilmek için bir açık kaynağa ya da farklı bir yazılıma bakıyor. Eğer benzer bir soruna sahiplerse kodu kopyalayıp yapıştırıyorlar. Bunu yapmak sizi kötü bir programcıya dönüştürür, çünkü bir başkasının bilgeliğini kabul etmiş olursunuz.

  1. Karşılıksız Kod Yazın

Kişisel programlama projeleri üzerinde çalışmanın birçok avantajı vardır. Örneğin; mevcut çalışmanızda bulunmayan araçları ve teknolojileri öğrenmenin bir yoludur. Böylelikle bir sonraki işiniz daha pazarlanabilir olur. İster açık kaynaklı bir projeye katkıda bulunun ister bir kamu organizasyonunda hayır işi yapın iki türlü de teknik beceriniz ve özgüveniniz artar. Ayrıca kişisel projeleriniz işverenlere öğrenmekten asla vazgeçmeyen, enerjik biri olduğunuzu ispatlar.

Karşılık beklemeden kod yazmanın bir diğer avantajı da sizi kendi başınıza anlamaya itmesidir. Zor şeyleri başkasına bırakma şansınız yoktur, bu yüzden kendi başınıza öğrenmelisiniz.

Pro İpucu: Hiç başarısız olmadığınız kişisel projeler üzerinde çalışmayın. Başarısız olmanız da gerekiyor! Fakat bu başarısızlığın iş yerinizde ya da teslim etmeniz gereken bir işin son gününde başınıza gelmesini istemezsiniz.

  1. Diğer Geliştiriciler İle Bire Bir Çalışın

Başka kişilerle çalışmak, çift programlama ya da bir programlama grubuna katılma anlamına gelir ve dinleme yeteneğinizi geliştirir. Açık kaynaklı bir projede görev aldığınız zaman, kullanıcılardan ya da diğer geliştiricilerden aldığınız geri bildirimlere dikkat etmelisiniz. Onların eleştirilerini değerlendirmeli ve bu eleştirilerde hangi ortak noktaların olduğuna dikkat etmelisiniz.

Kodlama tekniğiniz ya da kariyer kararlarınız konusunda sizi yönlendirebilecek güvenilir bir akıl hocası bulma şansınız varsa bu imkânı da değerlendirebilirsiniz.

  1. Araçları Değil, Teknikleri Öğrenin

Programlama dilleri, araçları ve metodolojileri gelip geçicidir. Bu da çok sayıda dil ve framework üzerinde mümkün olduğunca fazla tecrübe kazanmanızı sağlar. Fakat temel bilgiler asla değişmez, bu yüzden programlama temellerine odaklanın ve dikkatinizi mimariden daha çok programlamaya verin. Bir şeyi yapabilmek için kullanabileceğiniz tek bir yolun olduğunu düşünüyorsanız, muhtemelen bir şeyleri gözden geçirme zamanınız gelmiştir. Bu tarz düşünceler yeni şeyleri öğrenmenize ve değişimlere uyum sağlamanıza engel olabilir.

Exit mobile version