IHS Blog

DirectAdmin vs cPanel Hangisi Daha İyi ?

directadmin-veya-cpanel-hangisi-daha-iyi

Başarının en önemli unsurlarından biri hostingdir. Hosting hesabı söz konusunda olduğunda ise DirectAdmin ve cPanel arasında hangi seçimin yapılacağının bilinmesi gerekir. Bunlar hosting için kullanılan kontrol panelleridir ve hosting hesapları için yönetim opsiyonları sunar. Biri diğerinden kesinlikle daha iyidir ama bu konuya gelmeden önce iki panelin neler sunduğu anlaşılmalıdır.

DirectAdmin

Lisans gerektiren ücretli bir kontrol panel olan DirectAdmin piyasadaki en iyi seçeneklerden biridir ve hosting şirketlerinin bazıları DirectAdmin sunar ancak birçok proje için gerekli olan güvenlik ve özellikler bulunmamaktadır.

DirectAdmin kullanımı en kolay kontrol panellerindendir ve web maillerine, admin seçeneklerine, dosya yöneticisine vs. erişim sunar. Panelde oturum açıldığında her şey ekranda görülür. Bu da yönetici alanında aranılanların kolayca bulunmasını sağlar.

cPanel

Piyasadaki en iyi kontrol panel cPanel’dir. DirectAdmin ve cPanel arasındaki savaşın galibi kesinlikle cPanel’dir. cPanel de ücretlidir ve en iyi hosting şirketlerinin çoğu kullanıcı hesaplarıyla birlikte cPanel sunar. Özellikleri ve kullanım kolaylığı cPanel’i yeni başlayan ve ileri seviyede kullanıcılar için internetteki en iyi seçim haline getirir.

Yeni başlayanlar için cPanel’de kullanım daha kolaydır. DirectAdmin’in aksine, cPanel özellikleri kategorilere böler, bu da özelliklerin daha kolay bulunmasını sağlar. cPanel ayrıca DirectAdmin’den daha fazla özellik ve eklenti desteklemektedir.

DirectAdmin ve cPanel Arasındaki Temel Farklılıklar

DirectAdmin ve cPanel bir yandan birbirlerine çok benzer, bir yandan da birbirlerinden çok farklıdır. İkisinde de bir sunucu konfigürasyon çerçevesi ve UI vardır ama DirectAdmin’in root shellinde çalışmak çok daha zahmetlidir. cPanel ise UI içerisindeki neredeyse tüm konfigürasyonu ve işlevselliği sunar. Bu yüzden cPanel’in kullanımı her seviyedeki kullanıcı için çok daha kolaydır.

Neden cPanel?

Bir hosting hesabı açtırdığınızda hesapla birlikte büyük ihtimalle cPanel verilir. En iyi hosting şirketleri cPanel’in DirectAdmin’e ve diğer kontrol panellerine kıyasla ne kadar güçlü olduğunu bildikleri için hosting paketleri içerisinde kontrol paneli olarak cPanel verir. DirectAdmin kullanıcıların pek az kısmının taleplerine uygunken, cPanel neredeyse her tip kullanıcıya uygundur.

cPanel büyük hosting şirketleri arasında çok tercih edilir ve oldukça ucuzdur. Bu iyi şöhreti sayesinde cPanel’in pazarlama maliyeti hep düşüktür ve bu da bu maliyet konusunda hassas kullanıcıların cPanel’i tercih etmesine neden olur.

Bütün bu özelliklerinin ve düşük maliyetinin yanı sıra, cPanel’de online kullanım kılavuzları, forum tartışmaları vs. de mevcuttur. Popüler bir panel olduğu için bir sorunla karşılaşıldığında çözüm için internette kolayca kaynak bulunabilir.

DirectAdmin ve cPanel Arasındaki Geliştirme Karşılaştırması

DirectAdmin geliştirilebilir ama yeni özellik ekleme maliyeti çok yüksektir. cPanel’de ise eklentileri ve modülleri çok az maliyetle veya ücretsiz olarak eklenebilir. Modüller ve eklentiler vasıtasıyla geliştirilebilir özelliğinin yanı sıra, ileri seviyede kullanıcılar için doğrudan sisteme girilebilecek özel kod seçenekleri de vardır.

Panellerin Erişilebilirliği ve Kullanılabilirliği

İlk oturum açışta DirectAdmin çok sayıda menü opsiyonu sunar ve cPanel’den daha kolay kullanımlıdır. Fakat cPanel’da ihtiyaç duyulan şeyleri bulmak ve oturum açıldığında doğrudan erişim çok daha kolaydır. Panel yeni kullanıcılara ilk başta karışık gelebilir ama her şey aşağıdaki şekilde kategorilere ayrılmıştır:

– Mail

– Loglar

– Dosyalar

– Domainler

– Güvenlik

– Tercihler

– Ve daha fazlası!

Bu kategoriler istenilirse silinip eklenebileceği için açılış sayfalarının tercihe göre kolayca özelleştirilebilir. Bu kategorilerin yanı sıra, arama fonksiyonunu kullanılarak cPanel içerisindeki seçenekler bulunabilir. DirectAdmin’de ise yalnızca üç ana bölüm vardır: E-posta Yönetimi, Gelişmiş Özellikler ve Hesabınız. Bu ilk başta daha kolay gibi görünebilir ama yönetici alanında ne aradığını bilmeyenlerin işini zorlaşabilir.

Son Olarak

DirectAdmin – cPanel karşılaşmasının galibi açık farkla cPanel’dir. Bu karşılaştırma daha önce başkaları tarafından da çok kez yapılmıştır ve her ne kadar cPanel de DirectAdmin de çok iyi seçenekler olsa da, cPanel yeni başlayanlar için daha iyidir ve ileri seviyede kullanıcılar için daha fazla özelleştirme seçeneği sunar.

Exit mobile version