IHS Blog

Django Nedir? Ne İçin Kullanılır?

django-nedir

Django, farklı türde web sitelerinin, özellikle de sosyal medya web sitesi gibi son derece özelleştirilebilir bir uygulamanın geliştirilmesi için kullanılır.

Django, ünlü basit, esnek ve nispeten öğrenmesi kolay Python programlama dilinde yazılmış ücretsiz, açık kaynaklı, üst düzey bir frameworktür. İlk olarak 2005 yılında piyasaya sürüldü ve hem yeni başlayanlar hem de ileri düzey kullanıcılar için kolay olması nedeniyle her yıl binlerce programcı tarafından kullanılıyor. Aynı zamanda, bu sağlam ve etkili framework, dünyanın en büyük web sitelerinden bazıları tarafından kullanılmaktadır. Çok popüler ve en önemlisi aktif geliştirme aşamasında olan bu framework için hangi işletim sistemini kullandığınız da önemli değil (Windows, Mac, Linux) Django için hepsi aynı.

Web geliştirme söz konusu olduğunda, kullanmaya karar verdiğiniz framework hayati önem taşır. Tüm frameworklerde olduğu gibi, Django bazı durumlar için en uygun geliştirme ortamını sunar.

Django nedir?

Django, ücretsiz ve açık kaynaklı Python web frameworklerinden biridir. Django, MVC-MVT mimari modelini takip eder ve kullanıcıların güvenli, temiz ve bakımı kolay yapılabilir web siteleri oluşturmasına olanak tanır. Hızlı olması, tonlarca paket içermesi, güvenli, ölçeklenebilir ve çok yönlü olması ile diğer çerçevelerden ayrılır.

Django, bir web sitesindeki içeriği yönetmek için kullanılabilecek güçlü ve üretime hazır bir otomatik yönetim arabirimi sağlar. Elle veri eklemeyi ortadan kaldıran hızlı, model merkezli bir arabirim sağlamak için temel olarak modellerden meta verileri okur.

Django ayrıca metni farklı dillere çevirmek için kullanılan çok dilli destek sunar. Ek olarak, tarihlerin, saatlerin, sayıların ve saat dilimlerinin belirli biçimlendirmesini bulur.

Django’yu ne zaman kullanmalısınız?

Django; hızlı gelişmeyi ve temiz, pratik tasarımı teşvik etmek için inşa edilmiştir. Herhangi bir web uygulaması frameworkü gibi, bir site geliştirirken ihtiyaç duyulan bileşenlerden oluşan bir araç takımıdır. Amacı, temel bilgilerin somut bir temelini sağlamak, geliştiricilerin sitelerinin projelerine özgü bölümlerine odaklanmasını sağlamak ve temel ortak bilgilerle zaman kaybetmemektir.

Özelleştirilebilir bir uygulama

Bu, sosyal medya web sitesi gibi son derece özelleştirilebilir bir uygulama oluştururken onu iyi bir seçim haline getirir. Bir şeyleri sıfırdan keşfetmenize ve endişelenmenize gerek yok. Sadece Django’nun temel bilgileri ele almasına izin verin ve kullanıcılar arasındaki etkileşim veya farklı medya türlerini paylaşma yeteneği gibi ince ayar yapmanız ve denemeniz gereken benzersiz parçalara odaklanın. Bu Django’ya ek olarak, Python ile hemen hemen aynı olan, güçlü bir topluluk temelli yaklaşıma sahiptir. Uygulamanızı dilediğiniz gibi özelleştirmek için üçüncü taraf uzantı ve eklenti kütüphanelerinden yararlanabilirsiniz.

Minimum kod içeren web uygulamaları

Hem Python hem de Django’nun ayırt edici özelliği, minimum miktarda kodla modern ve sağlam web uygulamaları oluşturmak isteyen herhangi bir geliştirici için mükemmel bir ortam sağlamasıdır. Oldukça yapılandırılmış bir frameworktür.

Güvenli temel gerektiren bir site

Bir e-ticaret sitesi gibi işlemleri ve hassas verileri koruyan güçlü ve güvenli bir temel gerektiren bir site oluştururken, Django; kullanmak için harika bir  frameworktür. Varsayılan olarak kaynak kodunuzu gizler ve genellikle yeni bir güvenlik açığına karşı hızlı geliştirilen bir frameworktür. Farklı kullanıcıları yapılandırma yeteneğine sahip, sağlam bir kullanıcı kimlik doğrulama modeline sahiptir. Tüm bunlar, siber güvenlik birinci öncelik olduğunda Django’yu çok uygun bir seçim haline getiriyor.

Gelecekte büyütülecek uygulamalar

Django’nun birçok geliştirici tarafından kullanıldığı bir başka alan da ölçeklenebilirliktir. Django özünde Python’un bir dizi bileşenidir ve kullanıma hazırdır. Bu bileşenler ayrı varlıklar olduğundan birbirlerine bağımlı değildirler.

Bunları istediğiniz gibi seçebilir, kaldırabilir ve sitenizin gerektirdiği şekilde değiştirebilirsiniz. Bu, sitenizin işlevselliğinden ödün vermeden, istediğiniz zaman yapabilmesi için sitenizin ihtiyaç duyduğunuz performans düzeyine yükseltebileceğiniz anlamına gelir.

Django ne zaman kullanılmamalı

Django, her durumda kullanılacak en iyi framework değildir. Büyük projeler inşa etmek için mükemmel bir temel sunsa da, daha küçük projeler için genellikle aşırıya kaçar. Ağır, monolitik yapısı, kısa bir komut dosyası gibi son derece özelleştirilebilir, daha hızlı uygulamalar arayan geliştiriciler için bir engel olabilir.

Django’nun güçlü yanları, daha büyük uygulamalar oluştururken verimli, mimari olarak sağlam ve güvenli yapısında yatar.

Son olarak;

web geliştirme için çok sayıda yöntem ve framework mevcut. işinizi / projenizin büyüklüğü ve gereksinimlerine uygunsa Django işinizi hızlandırabilir veya web sitenizin belirli bölümlerini oluştururken size yardımcı olabilir. Tek yapınız gereken başlamak.

 

İçeriklerimizi paylaşarak, faydalanabileceğini düşündüğünüz kişilerin erişmesine yardımcı olabilirsiniz.

Exit mobile version