IHS Blog

DNS Kaydı Nedir? DNS Kayıt Türleri Nelerdir?

klavye-enter

DNS, internetin nasıl çalıştığı konusunda temel unsurlardan bir tanesidir. Domainlerle ilgili bilgileri barındıran serverların dağıtılmış bir veri tabanıdır. DNS’nin başlıca görevi, isimleri IP adreslerine eşlemek ve bunlarla ilgili merak edilenleri yanıtlamaktır. DNS olmasaydı, insanların internet üzerindeki herhangi bir şeye bağlanmaları oldukça güç olurdu ve hata eğilimleri çok daha fazla olurdu. Haberimizin geri kalanında en yaygın DNS kayıtlarını ve DNS kayıtlarının domain adınızla ilgili barındırdığı bilgileri açıklayacağız.

DNS Kayıtları Nelerdir?

Kaynak kayıtları ya da düzgün olarak adlandırılmasıyla DNS kayıtları, bir domainin adını açıklayan bilgi kümeleridir. DNS kayıtları, zone file olarak bilinen veri dosyalarına dahildir. Bu kayıtlar, domaininizi yönetebilmeniz için DNS sağlayıcınızın size sunduğu şeylerdir.

DNS’nin açılımı Domain Adı Sistemidir. DNS dağıtılan bir sistemdir, bu da zone file’larınızın birden çok sunucuda tutulduğu anlamına gelir. Zone file’larının bir seri numarası ve bir TTL(time to live) süresi vardır. Seri numarası, zone file’larının geçerli sürümünü belirtir ve dosyada bir değişiklik olduğunda seri numarası da değişir. TTL süresi ise zone file’ın bir nameserver tarafından önbelleğe alınması gereken saniye cinsinden değerini belirtir. Eğer TTL süresi dolarsa, nameserver önbelleğe alınmış bir zone file sunmaz ve yetkili domain nameserverından yeni bir TTL sürüm ister.

DNS Kayıt Türleri

DNS protokolü, farklı amaçlar için kullanılabilecek birçok farklı kaydı tanımlar. Fakat en sık kullanılanlar şunlardır:

Address (A)

Address kaydı ya da kısaltılmış adı ile A kaydı, muhtemelen en temel ve en yaygın olan türdür. İsimleri IP adreslerine eşleyen şey A kaydıdır. Örneğin aşağıdaki kayıt:

“websiteniz.com. IN A 23.9.62.14”

A kaydı, websiteniz.com domain adınızı IP adresi 23.9.62.14 olarak eşleyecektir. IP adresleri genellikle hosting servis sağlayıcınız tarafından verilir.

Canonical Name (CNAME)

CNAME kaydı, bir host için diğer ad oluşturmak için kullanılır. Bu kayıt türü genellikle aynı domaini işaret eden birden fazla hostname’inizin (www, ftp, mail) olması durumunda kullanılır. Örneğin; aynı server hem ftp’den hem de mailden sorumlu olabilir:

“ftp        IN      CNAME  websiteniz.com.

www      IN      CNAME  websiteniz.com.”

Bu tür, websiteniz.com’da bir ftp diğer adı oluşturacaktır. Böylelikle bir kişi ftp.websiteniz.com’a bağlandığında, websiteniz.com adresine yönlendirilecektir. ‘www’ ile benzer şekilde çalışır.

Mail Exchange (MX)

MX kaydı, domain için gelen tüm e-postalarla ilgilenecek olan A kaydını tanımlamak için kullanılır. Örneğin; mail.websiteniz.com adresinizin, tüm e-posta adresleriyle websiteniz.com adresinde ilgilenmesini istiyorsanız aşağıdaki adımları izlemelisiniz:

“websiteniz.com. MX 10 mail.websiteniz.com

websiteniz.com. MX 20 mail-backup.websiteniz.com”

MX dizesinin yanındaki sayı öncelikli olmaya karşılık gelir. Herhangi bir sebepten dolayı mail.websiteniz.com kullanılamaz hale gelirse, tüm e-postalar mail-backup.websiteniz.com tarafınızdan yönetilir.

Host Information (Host Bilgileri)

The Host Information(HINFO) kaydı, bir host hakkındaki donanım türü, işletim sistemi gibi bilgileri tanımlamak için kullanılabilir. Opsiyoneldir ve her bir host adı için yalnızca bir tane HINFO kaydı olabilir.

www.websiteniz.com. IN HINFO “Intel” “Linux”

Pointer (PTR)

Pointer kayıtları, A kayıtlarının tam tersidir ve Reverse Maps(ters haritalar) olarak adlandırılan bir dizi zone file’da kullanılır. Adından da belli olduğu üzere bunlar ters haritalama yaparlar: Ip adreslerini host adlarına.

E-postanın sağlıklı çalışabilmesi için bu kayıtlar hayati önem taşımaktadır. Her İnternet adresi için sadece bir PTR kaydı kullanılabilir. Bu yüzden önceki örnekte gördüğümüz www.websiteniz.com’un IP adresi 23.9.62.14’tür ve PTR kaydı aşağıdaki gibidir:

“14.62.9.23.IN-ADDR.ARPA. IN PTR www.websiteniz.com.”

Text (TXT)

TXT kaydı, herhangi bir text dizesini bir hostname ile ilişkilendirmenize olanak tanır. Bir host için birden fazla TXT kaydı olabilir:

www.websiteniz.com. IN TXT “owner: john@websiteniz.com

                                        IN  TXT “production”

DNS yapılandırmanızda değişiklikler yapmanız, mail websitenizin ya da websitenizin tamamen kapanması gibi oldukça dramatik etkiler doğurabilir.

Exit mobile version