IHS Blog

Domain’in Geleceği: “.AI” (Yapay Zekâ)

yapay-zeka-domainleri

Teknoloji dünyası son 20-30 yılda daha çok sanallaşma ve yazılımlar üzerine yoğunlaştı. Uzun bir süredir de herkes yapay zekayı (artificial intelligence – AI) ve yapay zekadan beslenen öğrenme eğilimine sahip robotiklere geçişin yaşanmasını bekliyordu. O gün sonunda geldi çattı. Kabul edelim ki artık Gelecek Zamandayız!

Artık herkes en popüler domainlere kolaylıkla ulaşabiliyor. Ülkemizde şu anda .ist ve .istanbul uzantılarını kullanan birçok kurumsal şirket var. Hatta Google ve Apple gibi dünya devi şirketler kendi markalarına ait domainleri kullanıyor. Bunların dışında 2018’in ilk aylarında en çok ilgi toplayan domain uzantılarına kripto para birimleriyle ve yapay zekâ(AI) ile ilgili olanları da ekleyebiliriz. Özellikle 2017 yılının son aylarında kripto para birimleriyle ilgili olan domain uzantılarına oldukça talep oldu ve “coin” terimi sık sık .com ve .net ile birlikte kullanılmaya başladı.

Kripto para birimleri ile ilgili domainlerin yaptığı patlamanın çok benzerini şimdi de .ai’nin yapmasını bekliyoruz. Günümüzde, uzun süredir üzerinde çalışılan yazılımlar tarafından desteklenen donanımlara doğru hızlı bir geçiş yaşanıyor. Bunun da bir sonucu olarak dev kurumsal şirketlere ait web sitelerinin de yapay zekâ ile daha ilişkili olması bekleniyor. Bu da şüphesiz “.ai” ve yapay zeka ile ilgili terimleri içeren domainlerin kullanımını tetikleyecek.

Neden .AI’yi Tercih Etmeliyim?

Son günlerde özellikle Amazon ve Google’ın girişimleri ile öğrenme yeteneği olan makinelerin ve yapay zekanın popülerliği arttı(Amazon Echo ve Google Home). Bunun bir sonucu olarak da “.ai” üst düzey domain adı(TLD) da kullanıma açıldı ve markalaşmak isteyen kişiler tarafından büyük bir talep gördü.

Yeni yeni arz edilmeye başlıyor olsa da “.ai” için talep oldukça fazla ve bu talep edilen miktar daha da artacak gibi görünüyor.

Büyük Düşünün

Dünya genelinde birçok dev şirket markalarını daha da ileriye taşıyabilmek adına .ai‘yi kullanmayı tercih etti ve her an .ai’lere ve yapay zeka ile ilişkin terimleri içeren domain’lere olan talep artıyor. Örnek verecek olursak; Amazon, Microsoft ve Baidu gibi devler halihazırda .ai‘yi kullanıyorlar. Bu devlerin dışında ayrıca sürücüsüz bir şekilde kendi kendine çalışabilen arabaları üreten 2 dev şirketin web siteleri olan drive.ai ve pony.ai‘yi de örnek olarak verebiliriz. Ve tabii ki Google. Google da kendi yapay zeka bölümü için .ai‘yi kullanıyor: google.ai

Exit mobile version