IHS Blog

Drop Domain (Düşen Alan Adı) Nedir? Drop Domain Türleri ve Farkları

drop-domain-nedir

Bir alan adının (domain) geçerlilik süresi dolduğu zaman, domain sağlayıcısı alan adını inaktife dönüştürür ve bu domain artık dropped domain olarak tanımlanır yani “düşen” ya da “süresi dolmuş” hale gelir.

Genel olarak bir domainin geçerlilik süresi satın alındığı tarihten itibaren bir yıldır. Çoğu kişi domainlerini satın aldıktan sonra unutur veya ilgilenmez ve bir yıl sonrasında yenileme yapmazlar, böylece bu domainler “düşmüş” olur.

Bu yazımızda “drop domain nedir?” sorusunu cevaplayacak ve böyle bir domaini kullanmanın artı ve eksi yönlerinden bahsedeceğiz.

Drop Domain (Düşen Domain) Çeşitleri

1. Sona Erme Tarihinden 30 günden Az Süre Geçmiş Alan Adları

Bu düşen yani süresi dolmuş domainlerin ilk çeşididir. Genelde süresi dolduktan sonra bir domaini yeniden almak için 1 ila 30 gün arasında mühlet süreniz olur. Ceza olarak da muhtemelen ilk sunulan fiyattan biraz daha fazla ücret ödemeniz talep edilebilir.

2. Sona Erme Tarihinden 30 günden Fazla Süre Geçmiş Alan Adları

Eğer domaininizin kullanım süresi bittikten sonra 30 günden fazla süre geçmişse, verilen mühlet süresi içerisinde yenilemek istemediğiniz ya da yenileyemediğiniz için alan adı haklarından vazgeçmiş olursunuz. Ve sonrasında alan adınız herkese satılabilir hale gelir.

3. Açık Artırmada Satılamayan Alan Adları

Bazı alan adları (düşen domainler gibi) açık artırmada satışa sunulabilir. Ancak tüm bu alan adları açık artırma sonunda satılamayabilir. Satın alınmamış ve kullanılmamış olanlar alan adı kayıt kuruluşuna (domain isimlerinin kayıtlı olduğu yere) geri gönderilir ve dünya üzerindeki hemen herkes normal domain satın alma sürecini izleyerek bu domainleri satın alabilir.

4. Silinmiş Alan Adları

Bu kategoriye giren alan adları gerçekten alan adı kayıt kuruluşu tarafından sistemden silinmiş olanlardır. Bir kere silindiği zaman o domain’in var olduğuna dair bir kayıt kalmaz. Silinmiş olan alan adlarını herhangi bir kayıt kuruluşuna ya da web sağlayıcısına giderek kayıt ettirebilir, ödemesini yaparak kendiniz kullanabilirsiniz.

Artık düşen alan adlarının çeşitli kategorilerini öğrendiğimize göre, düşen alan adlarını satın almanın avantaj ve dezavantajlarına birlikte göz atalım:

Düşen Alan Adı Almanın Avantajları

Öncelikle neden dropped (düşmüş) alan adı satın almak isteriz? Bunu yapmanın ne gibi avantajları var?

1. Daha Yüksek Sıralamaya Sahip Olması Muhtemeldir

Düşen bir domain satın almak; birçok alan adı alıcısının yeni sitelerini arama motoru sonuçlarında daha üst sıralara taşımak için başvurduğu bir kısayoldur. Buradaki SEO hilesi, düşmeden önce iyi bir seviyede trafiğe sahip olarak sıralanmış ve iyi bir backlink profiline sahip domainleri almaktır. Onu satın aldıktan sonra bu alan adını kendi sitenize linkleyebilir ya da yönlendirebilirsiniz, böylece var olan bir trafik akışına da dahil oluverirsiniz. Yeni bir alan adı alıp, arama motoru sonuçlarında üst sıralara taşımak için tüm SEO çalışmalarını sıfırdan yapmak yerine, başarılı bir alan adını düştükten sonra satın alıp trafiğini kendi sitenize yönlendirebilir ve böylece daha hızlı bir şekilde arama motoru sonuçlarında iyi bir sıralama elde edebilirsiniz.

2. Popüler Domainlere Kıyasla Daha Bütçe Dostudurlar

Başka birinin kaydettirdiği ve yeniden satış için listelediği yeni bir alan adını almak (genellikle bu alan adından kazanç sağlama) pahalı bir tercih olabilir. Düşmüş bir alan adını alıp onu yeniden kayıt sürecinden geçirmek, başka birinin kazanç sağlamak için satmaya çalıştığı ismi satın almaya kıyasla bir marka ismi elde etmenin çok daha bütçe dostu bir yoludur.

Ancak, mühlet süresi geçtikten sonra düşen bir alan adı satın alırsanız karşılaşabileceğiniz bazı zorluklar da olabilir:

Düşen Domain Satın Almanın Dezavantajları

1. Kötü Trafik veya Kötü Otorite

Maalesef bugünlerde bazı alan adı sağlayıcıları ya da sahipleri domainlerini çekici göstermek için siteye gelen trafikleri şişiriyorlar. Alan adı sahipleri bunu genelde bir domaini açık artırmayla satışa çıkarmayı planladıkları zaman ya da henüz mühlet süresindeyken ve kendileri için yenileme gibi bir niyetleri yoksa yapıyorlar. Bunu yapmak domainin banlanmasına ve Google Adsense, Google Arama sonuçları gibi kamuya açık pazarlama servislerinden ve arama sonuç sayfalarından men edilmesine sebep olabilir. Eğer banlanmış bir domaini satın alıp onun trafiğini kendi sitenize yönlendirirseniz sitenize yarardan çok zarar vermiş olursunuz.

Bu tuzaktan korunmak için düşen domainleri kendiniz araştırarak satıcının size sunduğu istatistikleri mutlak doğru olarak değerlendirmenize gerek kalmaz.

2. Kötü İsim veya Marka Adı

Bazı alan adları sahipleri bu isimlerin yeterince güçlü olmadığını düşündüğü için düşer. Daha önce kaydedilmiş sitelerin güçlü bir backlink ya da SEO değeri olduğu garantili değildir. Bir domainin uzun ömürlü olmasının arama sonuçlarını büyük oranda etkilemesi şaşırtıcı değil. Uzun süredir var olan ve aktifliğini sürdürmüş domainler yeni olanlara kıyaslanırsa yüksek ihtimalle daha iyi otorite (itibar – trust score) skorlarına sahiptir. İyi bir otoriteye sahip domaini satın almak sizin için doğru bir hamle olabilir; ancak tam aksi durumda, yani kötü repütasyon ve güvenirlik sorunları ile ilişkilendirilmiş ve süresi geçmiş bir domaini satın almak tam tersi sonuçlar doğurabilir.

Bu bilgilere dayanarak; bir alan adını alıp, web sitenizi kötü bir web sitesi ve düşük otoriteyle ilişkilendirmekten korumak için kapsamlı bir araştırma yapmış olmanız öneririz. Basit bir internet araştırması yaparak bir siteye dair detaylı bilgilere ulaşmak mümkün değildir. Ancak düşen bir domainin daha öncesinde bir açık artırmada benzer isimlere ya da benzer trafiğe sahip sitelere kıyasla mantıksız derecede ucuza satışa çıkıp çıkmadığını kontrol edin. Eğer böyle bir durum yaşanmışsa bu alan adıyla ilgili bir sorun olabilir ve bu satın almadan uzak durmanızı öneririz. Ayrıca backlink profilini ve geçmişte ne tür yayınlar yaptığını da arşiv sitelerinden kontrol ederek, alan adı hakkında daha fazla içgörüye sahip olabilirsiniz.

Sonuç olarak;

Düşen bir alan adı almak riskli bir girişimdir. Eğer dikkatli iseniz ve düşmüş domainleri vaad ettiği şeyleri öngörmek adına birçok ücretsiz SEO ve website analizi aracı ile detaylı bir şekilde incelerseniz, tam da istediğiniz sonuçlara ulaşmanız da mümkün. Ancak bir alan adı ile ilgili tam olarak da emin değilseniz, profesyonel bir araştırma yapmak ya da direkt olarak yeni bir alan adı satın almak daha risksiz ve mantıklı olacaktır.

Exit mobile version