IHS Blog

Dünya Kupası Finalleri ve Kullanılan Son Teknolojiler

dunya-kupasi-finalleri-ve-kullanilan-son-teknolojiler

Öncelikle, sizce zafer kimin olacak? Fransa’nın mı? İngiltere’nin mi? Yoksa Hırvatistan veya Belçika’nın mı ?
Sosyal medya postlarımızın altına veya bu makalenin altına tahmininizi yazın IHS’den sürpriz hediye kazanma şansını elde edin.

Tahminlere göre hareket edecek olursak, kupayı kazanma şansı en yüksek olan ülke Fransa. Bunu % 12.8 ile İngiltere ve % 12,5 ile Belçika izliyor.

Peki teknolojinin bu yılki kazananı önceden tahmin ettiğini söylesek tepkiniz ne olurdu?

Cornell Üniversitesi’nin yaptığı araştırmaya göre, makine öğrenimi, istatistikler ve rastgele orman algoritması diye adlandırılan bir yöntemin bir araya gelmesiyle bu yılın kazananı teknoloji tarafından tahmin edilebilecek.

İşte sözkonusu tahminler:

Fransa’nın 2018 FIFA Dünya Kupası’nı kazanma şansı daha yüksek (% 17.8). Ama eğer Hırvatistan finale çıkarsa (ki bu da %58 oranında mümkün) kupa onların olacak.

Bir ülkenin Gayrı Safi Yurtiçi Hasılası ve popülasyonunun da, ortalama oyuncu yaşı, Şampiyonlar Ligi oyuncu sayısı, milli takımların FIFA sıralaması ve daha fazlasıyla beraber parametreler listesine girdiğini biliyor muydunuz?

Futbol ve teknolojinin birbiriyle uyum içinde olduğu bir gerçek. Bir önceki Dünya Kupasında, gol çizgisi teknolojisinin harikalarına tanık olduk. Honduraslı kaleci Noel Valladares’in Fransa’ya karşı gol yiyip, bunu kabul etmemesini hatırlıyor musunuz? Gol çizgisi teknolojisi sayesinde kendi kalesine gol attığını gördük.

Gol Çizgisi Teknolojisi için asıl ihtiyaç, 2010 Dünya Kupası’nda ortaya çıkmıştı; İngiltere’den Frank Lampard Almanya’ya karşı bir gol atmış, ancak hakem görmediği için golü kabul edilmemişti.

Teknoloji, 2018 Dünya Kupası’na başka hangi şekillerde girdi?

Video Destekli Hakemler (VAR)


Bu yıl FIFA, Video Destekli Hakem ekibini tanıtarak yeni bir teknolojiyi hayata geçirdi. Bu hakemler 64 maçın tamamını gözden geçirecek ve herhangi bir hata, kaçırılan olay sözkonusu olduğunda ya da hakem yardım istediğinde hakemleri bilgilendirecekler.

Ek Bilgi: VAR ekibi, 8 adet süper ağır çekim ve 4 adet ultra ağır çekim kamerası da dahil olmak üzere toplam 33 yayın kamerasına ve ayrıca 2 ofsayt kamerasına özel erişime sahip olacak.

Elektronik Performans ve Takip Sistemleri (EPTS)


Futbolda giyilebilir teknoloji kullanmak, antrenörlerin ve sağlık ekiplerinin oyuncu taktikleri hakkında daha fazla veri almasını sağlar. Bir oyuncunun fiziksel olarak nasıl davrandığının, yorgun, stresli veya yaralı olup olmadığının ya da ne zaman bir oyuncu değişikliği yapılacağının anlaşılmasına yardımcı olur. Veriler ayrıca daha güçlü bir takım oluşturmak için takım dinamiklerinin anlaşılmasına da katkı sağlamaktadır. Bu yıl da bu teknoloji antrenör ve sağlık ekipleri tarafından kullanılacak.

Hublot’un Big Bang Hakemi

Hublot’un hakemler için ürettiği 5200 dolarlık saatler, gol çizgisi teknolojisine bağlanabilecek. Bu saat sayesinde hakemler topun tüm yörüngelerini takip edebilecek ve tamamen gol çizgisini geçip geçmediğine karar verebilecekler.

Adidas Telstar 18

Bu yılın resmi FIFA maç topu tedarikçisi olan Adidas’ın topu Telstar 18, bir NFC (Yakın Alan İletişimi) çipi ile geliyor. Bu özellik oyuncular değil hayranların yararlanması için oluşturulmuş. NFC sayesinde özel yarışma ve challenge videolarınızı yükleyebilir, Dünya Kupası heyecanına bu şekilde dahil olabilirsiniz.

4K UHD

Son olarak, oyun 4K UHD’de yayınlanacak. Bu da demek oluyor ki eğer BBC Sport VR uygulamasına sahipseniz, kendinizi stadyumun tam ortasında hissedeceksiniz.

Drone’unu yanına almak isteyenler içinse kötü haber; Euronews’e göre, Rusya Federasyonu, her türlü uçak ve uçuş cihazını alandan yasakladı.

Teknolojik bilgilerimiz bu kadar. Kupayı kimin sahip olacağını ise ilerleyen günlerde birlikte göreceğiz.Sizde tahminde bulunmak için yorum bölümüne veya sosyal medya postlarının altına kimin kazanacağı tahminini yapın. IHS’den sürpriz hediye kazanma şansı elde edin.

İyi olan kazansın!

Exit mobile version