IHS Blog

Dünyanın İlk 9 Dolarlık Linux Tabanlı Bilgisayarı Chip Piyasaya Çıktı

chip 9 dolar

Linux tabanlı, çok ucuz bir bilgisayar istiyorsanız artık bu şansa sahipsiniz. Kickstarter’da 50.000 Dolar toplama hedefiyle başlayıp 2 Milyon Dolar rakamına ulaşan Linux tabanlı, 9 Dolarlık bir bilgisayar olan Chip yakında sizin olabilir. Bu başarılı Kickstarter kampanyasından sonra ilk cihazlar destek veren katılımcılara dağıtılmaya başlandı.

Chip bilgisayarlar yalnızca 9 Dolar, fakat monitör, giriş aygıtı ve nakliye elbette bu rakama dâhil değil. Yine de bu hatasız çalışan bilgisayar hamburger fiyatına alınabiliyor. Bilgisayarda açık kaynak LibreOffice paketi için tam destek, Wi-Fi bağlantısı, hatta oyun oynamak için bir Bluetooth kumanda bile bulunuyor.

Bilgisayarın ana kartı Open Hardware ve Linux tabanlı tüm işletim sistemlerini çalıştırabiliyor. Bilgisayar 1Ghz A13 işlemciyle çalışıyor. 512 MB RAM’e ve 4 GB’lik bellek kapasitesine sahip. Saat hızı, RAM ve bellek bakımından BeagleBone Black’le eşit. Raspberry Pi B+dan daha güçlü. Chip’in Beagle’dan farklı yanı ise gömülü WiFi ve Bluetooth’u. Ayrıca bataryayı tutumlu harcayan sistemi sayesinde taşınmasını kolaylaştıran sadeliğiyle de dikkati çekiyor.

Şu an sahiplerine gönderilen bilgisayarlar Alpha prototipleri ve Liliputing’e göre hackerlara gönderiliyor. Yaratıcıları Chip’in insanları Arduino veya Raspberry Pi kadar heyecanlandırmasını bekliyor.

Chip’in özellikleri:

Chip’in standart sürümünün önümüzdeki yıl başında gönderilmeye başlanması bekleniyor. Projenin arkasındaki ekip şu an Kickstarter kampanyası bünyesinde sipariş edilen makineleri göndermeye odaklanmış durumda. Sistem daha sonra NextThing.Co web sitesinden doğrudan satışa sunulacak.

Exit mobile version