IHS Blog

En Çok Tercih Edilen 10 Yapay Zeka Teknolojisi

yapay zeka

Yapay zeka teknolojileri piyasası gün geçtikçe canlanıyor. Bu alana yönelik büyük merak ve iyice artan medya ilgisinin ve bu teknolojilere sahip olmak isteyen sayısız startup ve internet devinin de ötesinde, şirketlerin bu teknolojiyi benimsemesi ve bu alana yatırım yapması bakımından da ciddi bir artış gözlemlenmekte. Narrative Science’ın geçen yıl yaptığı bir ankette kuruluşların %38’inin halihazırda yapay zeka kullandığını, bu rakamın 2018 yılında %62’ye çıkmasının beklendiği tespit edilmişti. Forester Research 2017 yılı içerisinde 2016 yılına kıyasla yapay zekaya yönelik yatırımda %300’ün üzerinde bir artış beklediklerini ifade etti. IDC 2016 yılında 8 milyar dolar olan yapay zeka piyasasının 2020 yılı içerisinde 47 milyar dolara ulaşacağını öne sürüyor.

1955 yılında yeni ortaya çıkan bilgisayar bilimi alt disiplinini tanımlamak için kullanılmaya başlanan yapay zeka tabiri günümüzde kimi uzun zamandır var olan kimisi ise görece yeni olan birçok teknolojiyi ve aracı kapsamakta. Aşağıda bu yapay zeka teknolojileri arasında en çok tercih edilen 10 tanesi yer almakta.

1- Doğal Dil Oluşturma: Bilgisayar verisinden metin üretmek anlamına gelir. Şu an müşteri hizmetleri, rapor hazırlama ve iş zekası yorumlarını özetlemek amacıyla kullanılmakta.

2- Konuşma Algılama: İnsan konuşmasını bilgisayar uygulamaları için faydalı formatlara dönüştürür. Şu an interaktif ses tepkisi sistemlerinde ve mobil uygulamalarda kullanılmaktadır.

3- Sanal Aracılar: Forrester sanal aracılar için “medyanın şu anki gözdesi” tabirini kullanmakta. Bu aracılar basit sohbet botlarından insanlarla ağ kurabilen gelişmiş sistemlere kadar uzanmakta. Şu an müşteri hizmetleri ve destek için ve akıllı ev yöneticisi olarak kullanılıyor.

4- Makine Öğrenimi Platformları: Algoritma, API, geliştirme ve eğitim araç setleri, veri sağlar ve modelleri tasarlamak, eğitmek ve uygulamalara, süreçlere ve diğer makinelere dağıtmak için bilgi işlem gücü sunar. Şu an çoğu “tahmin veya sınıflandırma” içeren çok sayıda kurumsal uygulamada kullanılmakta.

5- Yapay Zeka Optimizasyonlu Donanımlar: Yapay zeka merkezli kompütasyonel işleri randımanlı şekilde çalıştırmak üzere tasarlanmış ve oluşturulmuş grafik işleme birimleri (GPU) ve aygıtlardır. Şu an derin öğrenme uygulamalarında büyük bir fark yaratmaktadırlar.

6- Karar Yönetimi: Yapay zeka sistemlerine kural ve mantık katan ve ilk ayar/eğitim ve süregelen bakım ve ince ayar için kullanılan motorlardır. Olgunlaşmış bir teknoloji olan karar yönetimi birçok kurumsal uygulamada kullanılmakta, otomatik karar verme süreçlerini kolaylaştırmakta ya da bizzat yapmaktadır.

7- Derin Öğrenme Platformları: Çoklu soyutlama katmanları olan yapay sinir ağlarından oluşan özel bir çeşit makine öğrenimidir. Şu an esas olarak örüntü algılamasında ve çok büyük veri setleri tarafından desteklenen sınıflandırma uygulamalarında kullanılmakta.

8- Biyometrik: İnsanlar ve makineler arasında başta dokunma algılaması, konuşma ve beden dili olmak üzere daha fazla doğal etkileşim olmasını sağlar. Şu an temel olarak pazar araştırmalarında kullanılmakta.

9- Robotik Süreç Otomasyonu: Betikleri ve diğer yöntemleri kullanarak insan eylemlerini otomatikleştirir ve böylece iş süreçlerinde verimliliği arttırır. Şu an için insanların belli bir işi veya süreci gerçekleştirmesinin çok pahalı veya verimsiz olduğu yerlerde kullanılmakta.

10- Metin Analizi ve NLP: Doğal dil işleme (NLP) cümle yapısı ve anlamı, duygusu ve  niyeti anlayışını istatistik ve makine öğrenimi yöntemlerini kullanarak metin analizini destekler. Şu an fraud tespiti ve güvenlik alanlarında, birçok otomatik asistanda ve yapılandırılmamış veri madenciliği için geliştirilen uygulamalarda kullanılmakta.

Exit mobile version