IHS Blog

En İyi 12 Kod Editörü (IDE) Hangisidir?

en-iyi-12-kod-editoru-ide

Yazılımcılar arasında en çok tartışılan konulardan biri hiç süphesiz “en iyi kod editörü hangisidir?” sorusudur.

Her bir kod editörünün özelliklere sahip olması ve yazılımcılara farklı avantajlar sunması en iyisinin hangisi olduğuna dair sürekli bir soru işareti bırakmıştır. Kod Editörü/IDE seçerken karar verme aşamasında çok fazla soru işareti olsa da bu içeriğimizde kod editörlerini inceleceğiz.

Yazılım dünyasına yeni yeni başlıyorsanız, kendinize daimi olarak kullanabileceğiniz ve kullandığınız dile uygun bir kod editörü seçmelisiniz. Bu konuyla alakalı çok fazla fikir sahibi değilseniz bu içerikte sizin için en avantajlı olan kod editörünü seçmenize yardımcı olmaya çalışacağız.

Kod Editörü Nedir?

Kod editörü; yazılım dünyasında işleri kolaylaştıran ve bir yazılımın oluşturulmasında, geliştirilmesinde ve test edilmesinde yardımcı olarak tüm bu süreci kolayca yönetmenizi sağlayan araçlardan biridir. Kod editörünün diğer bir adı da IDE ‘dir.

 

Kod Editörü Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kod editörü seçimi yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli konu ihtiyacınıza yönelik bir seçimde bulunmanız olacaktır. Neye ihtiyacınız olduğu, ne tür bir yazılım yapacağınız, hangi yazılım dilini kullanacağınız gibi dikkat etmeniz gereken konular şöyledir:

Otomatik Tamamlama

Bir kod editörünün olmazsa olmazı, kodları otomatik tamamlama özelliğinin bulunmasıdır. Böylece kodlama yaparken daha hızlı yazacak ve hata riskini minimize edebilirsiniz

Tüm Programlama Dillerini Desteklemesi

Programlama dili desteği var mı? Projenizde kullanacağınız programlama dillerinin editör içinde Syntax olarak desteleyip desteklemediğini kontrol edebilirisiniz böylece farklı dillere geçiş yaptığınızda alışık olduğunuz arayüzle devam edebilirsiniz.

Hata Gösterme

Hata tespiti yapabiliyor mu? Yüzlerce hatta binlerce satır kod yazacağınızda hataları tespit edemeyen/göstermeyen bir editor kodlarla boğuşmanıza sebep olabilir. Bu sebeple kullanılan editörün hataları gösterebilmesi oldukça önemlidir.

Arama Yapabilme

Bu pratik yöntem sayesinde aradığınız kodu anında bularak değişiklik yapabilirsiniz.

Dosya Hiyerarşisini Gösterme

Hiyerarşi diyagramı özelikle büyük projelerde dosyalarınızı görüntüleme fırsatını sunarsa birbiriyle bağlantılı olan sınıflar ve sayfaları görmeniz kolaylaşacaktır.

En Çok Tercih Edilen 12 Kod Editörü

 

Android Studio

Android Studio Google tarafından ücretsiz olarak sunulan kod editörü ve derleyicisidir.

Mobil programlama ve akıllı cihazlara özel yazılım geliştirebileceğiniz bir ortam sağlar. Android cihazlar için tercih edilir. Özelleştirilebilir arayüzü kolay kullanım sunar. Hata ayıklama ve derleme, kod tamamlama özelliği ve yazım yanlışlarını tespit etme özelliği sayesinde hızlı ve hatasız kod yazmanıza yardımcı olur. Ayrıca yazdığınız koları simule edebilmesi için cihaz ekleyerek uygulamalarınızı telefona yüklemeden test edebilirsiniz.

Brackets

Brakets Adobe tarafından ücretsiz ve açık kaynaklı olarak sunulan bir kod editörüdür.

Brakets ile neredeyse tüm yazılım dillerinde geliştirme yapabilirsiniz. Kendinize göre özelleştirebilme, dile göre syntax seçebilme gibi avantajlarla hızlı ve kolay ilerlemenizi sağlar.

 

Xcode

Xcode Apple tarafından geliştirilen ve swift dilinde yazılım geliştirebileceğiniz kod editörü ve derleyicisidir.

Xcode ile Apple cihazlar için yazlım veya oyun geliştirebilirsiniz. Sadece Apple cihazlarda kullanılabilir olması nedeniyle herkese uygun olmayacaktır. Apple ekosistemine uygun yazılım ve uygulamalar geliştirmek istiyorsanız aradığınız kod editörü görevini üstlenecektir.

Eclipse

Eclipse; açık kaynak kodlu kod düzenleyici ve derleyicisidir.

Başta JAVA olmak üzere çoğu yazılım dilinde geliştirme yapabilmenizi sağlar. özelleştirilebilir arayüzü ve paneleri sizi hızlandırmak için gerekli motivasyonu sağlayacaktır. kod tamamlama, hata ayıklama avantajı ile hatasız kod yazmanız ve nerede hata yaptığınızı gösterebilir.

Visual Studio Code

Microsoft tarafından geliştirilen açık kaynaklı bir yazılımdır. Pek çok farklı projede çalışma imkanı sunan Visual Studio ‘nun ücretli ve ücretsiz sürümleri bulunmaktadır. Avantajları:

Dezavantajları:

 

Sublime Text

Farklı programlama dilleri için farklı arayüz barındıran kapalı kaynak kodlu düzenleme editörüdür. Ücretsiz deneme sürümü bulunsa da kullanım devamlılığı isteyenlerin ücretli sürüme geçmesi gerekir. Avantajları:

Dezavantajları:

 

Atom

Açık kaynak kodlu bir editör olan Atom, Sublime Text ile çok benzer özellikler taşır. Avantajları:

Dezavantajları:

 

Notepad++

Windows işletim sisteminin zengin özelliklerini barındıran bu editör açık kaynak kodludur. Avantajları:

Dezavantajları:

 

CoffeeCup HTML Editor

Yeni başlayanların ve çok detaylı bir kod bilgisi bulunmayanların tercih ettiği bu editör sürükle ve bırak imkanıyla kolay web formları oluşturabilme imkanı sunar. Ücretsiz sürümü çoğu yazılımcıyı tatmin etse de ek özellikler için ücretli versiyona geçmenizi ister.

 

TextMate

Birçok programlama dilini destekler ve Mac için hazırlanmış bir metin editörüdür. Otomatik kod tamamlama özelliği mevcuttur ve kendi içerisinde özel temalar barındırır.

 

Bluefish

Onlarca dosyayı aynı anda idare eden çapraz platform editörüdür. Birçok programlama ve biçimlendirme dilini destekleyen açık kaynaklı bir geliştirme projesidir.

Bluefish özelliklerinden en çarpıcı olan şey; çoklu işlemi geri alabilmesidir. Ayrıca ücretsiz ve açık kaynaklı bir yazılımdır. Birçok platform için sürümleri mevcuttur.

 

Vim

Vim, açık kaynak kodludur. Bu editörde ustalaşmak için klavye kullanarak kısayol tuşlarını bilmeniz gerekir. Aksi durumda bu editörü kullanmak neredeyse imkansızdır. Kısayol tuşlarını öğrenmek için vaktiniz varsa Vim editörü ile çalışmak hem eğlenceli hem de üretkenliğinizi arttıracaktır.

Otomatik kod düzenleme, tamamlama ve HTML ‘e dönüştürme özellikleri mevcuttur.  Ücretsiz bir platformdur ve geniş çaplı eklenti desteği sunar. Arayüz eksikliğinden dolayı dik öğrenme eğrisi sunar. Bu sebeple de genel itibari ile kullanıcı deneyimleri olumsuzdur.

 

Siz de kullandığınız farklı Kod editörlerini yorumlarda belirterek daha fazla kişinin faydalanmasına yardımcı olabilir, içeriği

Exit mobile version