IHS Blog

WordPress Siteniz İçin En İyi 5 Cache Eklentisi

en-iyi-wordpress-cache-eklentileri

İnternet sitenizin sunucu üzerinde oluşturduğu yükü azaltmak, sayfa ve genel site yüklenme hızını artırmak için bazı optimizasyon çalışmaları yapmanız gerekir. WordPress alt yapısı ile inşa edilmiş internet sitelerinde optimizasyon çalışmalarını kolaylaştırmak için geliştirilmiş bazı önbellek (Cache) eklentileri bulunmaktadır.

Bu rehberde daha öncesinde inceleme fırsatı bulduğumuz en iyi wordpress cache eklentileri hakkında değerlendirmelerimize yer vereceğiz. Kullanıcı deneyimini geliştirmek ve SEO çalışmalarını desteklemek için en ideal ve etkili WordPress Cache eklentileri hangileridir?

WordPress Cache Eklentileri Ne İşe Yarar?

İnternet sitenizi ziyaret eden herhangi bir kullanıcı ilgili sayfayla bağlantılı tüm içerikleri yükleyebilmek için sunucuya birçok çağrı gönderir. Sunucunuz bu çağrılara tek tek yanıt vererek, ilgili içerikleri kullanıcının tarayıcısına gönderir. İlgili sayfa içerisinde yer alan başlık, metin, görsel ve diğer verilerin sunucu üzerinden ayrı ayrı gönderimi yüklenme süresinin uzamasına neden olabilir.

WordPress Cache eklentileri, sunucu üzerinde yer alan birçok verinin disk veya RAM üzerinde kayıt altına alınarak çok daha hızlı bir şekilde kullanıcıya ulaştırılmasını sağlar. Bir nevi sunucunuzun daha önceden farklı bir kullanıcıya sunmuş olduğu içeriği hafızasında tutarak, yeni bir ziyaretçinin aynı içeriği talep etmesi halinde bu verilerin nerede olduğunu bulmak için kaybedeceği zamanı önler.

WordPress Cache Eklentilerinin Avantajları?

Cache teknolojisi ve WordPress Cache eklentilerinin avantajları nelerdir kısaca bahsetmek gerekirse;

En İyi WordPress Cache Eklentileri

WordPress internet siteleriniz için tercih edebileceğiniz en iyi önbellek eklentisinin hangisi olduğunu belirleyebilmek için bu amaçla geliştirilmiş en başarılı eklentileri bir araya getirdik. Bu eklentilerin sahip olduğu özellikleri göz önünde bulundurarak sisteminiz için en ideal optimizasyon işlemini yapacak eklentiye karar vermelisiniz.

WordPress en iyi Cache eklentisi belirlerken sahip olduğunuz bilgi ve tecrübeyi göz önünde bulundurmalı, barındırma hizmetiniz ve eklentilerin ayarlarının ne kadar karmaşık olduğunu da göz önünde bulundurmalısınız. Bazı eklentiler birkaç basit ayar ile temel ayarları arka planda uygularken, bazı eklentiler tüm aşamaları tek tek sizin yönetmenize imkân tanıyor.

LiteSpeed Cache

Toplamda 11 milyonun üzerinde indirilme sayısına sahip olan WordPress LiteSpeed Cache Eklentisi, aktif olarak 1 milyonun üzerinde kullanıcı tarafından kullanılmaktadır.

WordPress için geliştirilmiş oldukça kapsamlı ve her aşamayı sizin kontrol etmeniz, gerekli ayarlamaları yapmanız gereken gelişmiş bir eklentidir. Alternatif birçok önbellek eklentisinden farklı olarak Cache işlemini doğrudan sunucu seviyesinde gerçekleştiren bir eklentidir. Doğru yapılandırma ile neredeyse tüm PHP çağrılarını ortadan kaldırarak sayfa yüklenme hızlarında gözle görülür bir fark yaratabilirsiniz.

W3 Total Cache

W3 Total Cache, hemen hemen her barındırma hizmeti ile uyumlu olarak çalışabilecek şekilde tasarlanmış bir önbellek eklentisidir. Mobil kullanıcılara özgü önbellek verileri oluşturmanıza imkân tanıyan bu eklenti, SSL desteği de sunmaktadır. Tamamen ücretsiz ve açık kaynak kodlu olarak sunulması bu eklentinin en başarılı WordPress Cache eklentilerinden birisi olmasını sağlamıştır.

W3 Total Cache Eklentisi, geliştirildiği ilk günden bugüne 23 milyonun üzerinde indirilme sayısına ulaşmıştır. Aktif olarak 1 milyonun üzerinde internet sitesi tarafından kullanılmaktadır. İnternet sitenizi optimize etmek ve sayfa yüklenme hızlarını iyileştirmek için ihtiyaç duyacağınız tüm özelliklere sahip.

WP Fastest Cache

WordPress ile oluşturulmuş internet siteleri varsayılan olarak dinamik bir içerik üzerinden yayın gerçekleştirmektedir. WP Fastest Cache Eklentisi, dinamik bir şekilde yayın gerçekleştiren bu sayfaları statik hale getirerek çok daha hızlı yüklenen ve yanıt süresini minimuma indiren bir sayfa oluşturmayı hedefler.

Standart önbellek teknolojisinden yararlanarak içeriklerinizin HTML tabanlı oluşturulmuş bir kopyasını yaratır. Başta arama motorları olmak üzere, sitenizi ziyaret eden kullanıcılara oluşturulan HTML verilerini sunar. Yeni oluşturulmuş bu kopya sayfa varsayılan PHP tabanlı içeriğinize oranla çok daha az komut çalıştırılmasını sağlar.

WP Super Cache

WordPress için geliştirilmiş en popüler önbellek eklentisi kuşkusuz WP Super Cache Eklentisi olacaktır. Yayınlandığı ilk günden bu yana 33 milyonun üzerinde indirilme sayısına ulaşan bu eklenti aktif olarak 2 milyonun üzerinde kuruluma sahip. Sık sık güncelleme alarak kendini geliştiren eklenti, basit ayarları ile etkili bir performans artışı sunuyor.

Daha önceden önbelleğe alınmış verileri belirli aralıklarla temizleyerek, yeni önbellek verilerini oluşturmasıyla birlikte eskiyen verileri otomatik olarak silmektedir.

WP Rocket

Önemli bir kesim tarafından en başarılı önbellek eklentisi olarak gösterilen WP Rocket, son zamanlarda rakiplerinin kendilerini geliştirmesiyle birlikte sahip olduğu popülariteyi biraz kaybetmiştir. Bu kaybın arkasında yatan en temel neden ise yalnızca “Ücretli” bir sürüme sahip olmasıdır.

Bir önbellek eklentisi için bütçe ayırmak istemeyen milyonlarca kullanıcı alternatif eklentilere yönelmiş olsa da aktif olarak 1 Milyonun üzerinde internet sitesi WP Rocket kullanmaya devam etmekte.

Hangi Cache Eklentisi Daha İyi?

WordPress için geliştirilmiş bu eklentiler arasından herhangi bir tanesini ön plana çıkarmak ve daha başarılı olduğunu söylemek doğru olmaz. Her eklentinin kendine özgü daha başarılı olduğu bazı noktalar bulunuyor. Bu kapsamda bu eklentileri arka planda test ederek, siteniz için en ideal seçimin hangisi olduğuna sizin karar vermeniz daha doğru olacaktır.

Sayfa yüklenme hızını etkileyen birçok faktörün olduğunu göz önünde bulundurmalı, sunucu yapılandırmasının da önbellek teknolojisi kadar önemli olduğunu unutmamalısınız. Yapmış olduğunuz yapılandırmanın ne kadar etkili olduğu görüntülemek için daha önce hazırlamış olduğumuz Site Hız Testi Nasıl Yapılır? başlıklı içeriğe göz atabilirsiniz.

Exit mobile version