IHS Blog

En Popüler 12 Web Site Türü

en-populer-12-web-site-turu

Web dünyası akıl almayacak derecede büyüdü. Şu an aktif olarak kullanılan milyarlarca web sitesi var ve bunların her biri büyük bir rekabetin içinde. Bu yüzden yeni bir web site oluşturmak istiyorsanız, rekabet edeceğiniz diğer siteleri de aklınızın bir yerine not etmelisiniz.

Bu siteleri türlerine göre kategorize edersek, farklı amaçlar için oluşturulmuş birçok web site türü olduğunu görebiliriz. Kendi web sitenizin de başarılı olmasını istediğiniz için hangi türden bir web siteye sahip olmak istediğinize karar verin ve benzer türdeki web sitelerle daha kolay kıyas yapın.

IHS olarak web dünyasında karşımıza en çok çıkan 12 web site türünü sizler için derledik. Bazıları birbirine benzerlik gösteriyor olsa da genel olarak aşağıdaki web site türlerinin her biri farklı amaçlara hizmet ediyor. Peki sizin web sitenizin türü hangisi olacak?

  1. E-ticaret Web Sitesi

E-ticaret web siteleri kullanıcıların doğrudan ürün satın alabilecekleri sitelerdir. Muhtemelen daha önce bir e-ticaret web sitesini kullanmayı tercih ettiniz. Bünyesinde bir alışveriş sepeti bulunduran ya da bir şekilde kredi kartı bilgilerinizi isteyen web siteleri bu kategoriye girer.

İşletmeniz için bir web sitesi oluşturmak istiyorsanız ve aynı zamanda ürünlerinizi ya da hizmetlerinizi bu site üzerinden satmak istiyorsanız ihtiyacınız olan web site türü e-ticaret web sitesidir. E-ticaret web sitelerinde asıl hedef satış yapmak olduğu için sitenizin web tasarımını hazırlarken buna dikkat etmelisiniz. Ayrıca e-ticaret web siteleri biraz yatırım yapmanızı da gerektirir: Bir SSL sertifikası alarak müşterileriniz için daha güvenli bir ortam oluşturmalısınız.

Ayrıca e-ticaret web siteleri fiziki işletmenizin bir parçası olabilir ya da fiziki bir işletmeniz olmasa bile sanal mağazanız olabilir.

  1. Business Web Sitesi

Bir business web sitesi, belirli bir işletmeyi temsil etmek amacıyla oluşturulmuş web sitesidir. Bu tarz web siteler, işletmenin markasını taşır ve ilgili ürün ya da hizmetlerin tamamını açıklar.

Şu ana kadar tüm kurumsal işletmelerin bir business web sitesine sahip olması gerekiyordu. Bu oldukça yaygın bir beklentidir çünkü potansiyel müşterilerinizin birçoğu işiniz hakkında bilgi istediği zaman ilk olarak Google aracılığıyla web sitenizi bulmayı deneyecektir. Eğer sitenizi bulamazlarsa bu olumsuz bir izlenim bırakacaktır ve yeterince profesyonel olmadığınızı düşüneceklerdir. Bu yüzden web siteniz üzerinden bir şey satmıyor olsanız bile müşterilerinize sizinle iletişime geçmeleri için fırsat verin.

  1. Eğlence Amaçlı Web Site

Şu ana kadar internette geçirdiğiniz süreyi bir düşünün. Muhtemelen daha önce en azından birkaç saatinizi sadece eğlence amaçlı ziyaretlere ayırmışsınızdır. Onedio ya da Buzzfeed gibi eğlenceli ve ilginç içerikler sunan web siteleri bu türe örnek olarak gösterilebilir.

Bu tarz web siteleri, çoğu zaman tıpkı business ve e-ticaret web siteleri gibi para kazanmayı hedeflemektedir. Fakat genelde olduğu gibi ürün ya da hizmet satmak yerine para kazanmak için reklamları kullanırlar.

Eğer bu tarz bir web sitesi oluşturmak istiyorsanız ilk olarak kendi formatınızı belirlemeniz gerekiyor. Bu konuda tercih edebileceğiniz birçok format var. Eğlenceli ya da bilgilendirici videolar hazırlayabilir, karikatürler çizebilir ya da ilgi çekici anketler oluşturabilirsiniz. Sanal dünyada bu tarz web sitelerinden binlerce olduğu için kendi web sitenize ziyaretçi bulmakta biraz zorlanabilirsiniz. Bu yüzden içeriklerinizle fark yaratmalısınız ve ziyaretçi kazanmak için ekstra çaba göstermelisiniz.

  1. Portföy Siteleri

Bu tür web siteleri geçmişte yapılmış çalışmalar hakkında örnekler verir. Servis sağlayıcılar ilgili işlerin kalitesini göstermek amacıyla geçmişte yapılmış olan iyi örneklerden bazılarını toplamak için bu web sitelerini kullanırlar. Bu tür web siteleri business web sitelerine göre çok daha basittir. Çünkü pek fazla sorumluluk gerektirmiyor ve tek yapılması gereken benzer işlerin örneklerini toplamak.

Bu tarz web sitelerinin çalışanları genellikle daha profesyoneldir ve yaratıcı özellikleri vardır. Bu yüzden sadece belirli bir odağa hizmet etmek isteyen kişiler için business web siteleri yerine tercih edilebilir.

  1. Medya Web Siteleri

Bu tür web siteleri haberlerin ardındaki hikayeleri ve diğer raporları toplar. Eğlence amaçlı web sitelerine benzerliğiyle öne çıkan medya web siteleri, benzer yönlere ek olarak haberlerde yer edinmiş olan olayları da içerir.

Medya web siteleri genellikle gösterdikleri reklamlardan ve aboneliklerden para kazanırlar. Birçok medya web sitesi Tv kanalları, dergiler ve gazeteler ile aynı niteliktedir ve bu türlerin online şubesi niteliğindedir.

  1. Broşür Web Siteleri

Bu tarz web siteleri business web sitelerin daha basit versiyonlarıdır. Online dünyada var olması gerektiğinin farkında olan fakat yatırım yaparken yüksekten uçmak istemeyen işletmeler için oldukça uygun olan bu tür ile sadece birkaç sayfadan oluşan bir web siteniz olur. Bu sayfalarda yaptığınız işin temellerini belirtebilir ve iletişim bilgilerinizi paylaşabilirsiniz.

Broşür web siteleri internetin ilk zamanlarında oldukça yaygındı ve başarı odaklı değildi. Fakat günümüz web siteleri başarı sağlamak zorunda olduğu için bu tür pek tercih edilmiyor.

  1. Kâr Amacı Gütmeyen Web Sitesi

Her işletmenin ve kuruluşun bir web sitesine sahip olması gerektiğinden daha önce bahsetmiştik. Kâr amacı gütmeyen kuruluşlar da bu listeye dahil. Bu tarz web siteleri sayesinde birçok kişi kâr amacı gütmeyen kuruluşlar hakkında bilgi edinebilir ve desteklerini bağışlar aracılığıyla gösterebilir.

Kâr hedeflemeyen bir kuruluşunuz varsa ya da böyle bir kuruluşa sahip olmak istiyorsanız bu tarz bir web sitesi oluşturarak varlığınızı meşrulaştırabilir ve çok daha fazla kişiye ulaşabilirsiniz. Ayrıca web siteniz aracılığıyla projelerinizi tanıtabilir ve bağış kabul edebilirsiniz.

Eğer web siteniz üzerinden bağış kabul edecekseniz bazı e-ticaret güvenlik önlemlerini almanız gerekmektedir. Özellikle ödemelerin güvenli bir şekilde gerçekleştiğinden emin olmak için bir SSL sertifikası edinmelisiniz.

  1. Eğitici Web Siteleri

Eğitim kurumlarının web siteleri ve online kurslar bu türe örnek olarak verilebilir. Bu tür web siteleri ziyaretçilere bazı eğitim materyalleri sunar ve ayrıca eğitim kurumuyla ilgili bilgiler içerir. Bazı eğitici web siteleri para kazanmak için reklamlara sahip olabilir. Bazıları da eğitici ürünler satarak para kazanmayı tercih edebilir.

  1. Infopreneur Web Sitesi

Infopreneur kelimesinin tam Türkçe karşılığı olmasa da “Bilgi Girişimcisi” olarak tanımlanabilir. Bu tür web siteleri business ve e-ticaret web sitelerine biraz benzerlik gösteriyor fakat sektör olarak benzersiz bir ürünü temsil ediyor. Infopreneur’lar bilgi ürünleri yaratır ve pazarlarlar. Bunu yaparken de kursları, öğreticileri, videoları ya da e-kitapları kullanabilirler. Bunlardan hangilerini kullandıkları hiç fark etmez, infopreneur’ların da işlerine devam edebilmek için kendi web sitelerine sahip olmaları gerekiyor ve daha fazla müşteri kazanabilmek için ürünlerinin satın alınmaya değer olduğunu ispatlamaları gerekiyor.

Infopreneur’lar, bilgi ürünlerini güvenli bir şekilde pazarlamak için tıpkı e-ticaret web siteleri gibi bir SSL sertifikasına ihtiyaç duyarlar. Ayrıca ziyaretçilerin ilgilerini çekmek için ve daha kolay satış yapmak için bazı e-ticaret yazılımlarına da ihtiyaç duyulabilir.

Bu tarz web sitelerinde genellikle ücretsiz içerikler ve premium içerikler birlikte sunulur. Ücretsiz ürünler insanları web sitesine çekmek için sunulur ve ardından ücretli ürünleri almaları hedeflenir. Bu yüzden kaliteli bir web sitesine ihtiyaç duyulur.

  1. Kişisel Web Siteler

Web sitelerinin tümü para kazanmayı hedeflemez. Birçok insan para kazanmak yerine kendi düşüncelerini paylaşmak için bir web sitesine sahip olur. Bu web site türü; kişisel blogları, vlogları ve fotoğraf günlüklerini içerir. Temel olarak para kazanmak hedeflenmese de bazen bu tarz siteler oldukça popüler bir hale gelir ve para kazandırabilir.

Kişisel web sitelerinde ana hedef reklam parası kazanmak ya da satış yapmak yerine sadece düşünceleri paylaşmak olduğu için ve hedefleri diğer bütün seçeneklerden daha düşük olduğu için oluşturulması en kolay türdür. Basit birkaç şablonu inceleyerek hemen bu türden bir siteyi oluşturmaya başlayabilirsiniz.

  1. Web Portalları

Web portalları genellikle bir işletme ya da kurum tarafından bazı amaçlar için oluşturulur. Farklı kaynaklardan bilgiler toplanır ve tüm bilgiler görmesi gereken kişiler için erişilebilir hale getirir. Bu tarz web siteleri genellikle yukarıda bahsettiğimiz web sitelerinin çoğundan daha karmaşık programlamaya ve tasarıma sahiptir. Bu yüzden web sitesinin oluşum sürecinde yetenekli ve tecrübeli programcılarla çalışmak gerekebilir.

  1. Wiki ve Forum Siteleri

Hepimiz en iyi wiki örneği olan Wikipedia’ya aşinayız. Fakat wiki’ler bundan ibaret değil ve birçok wiki örneği mevcut. Wiki’ler hayal edebileceğiniz her konuda oluşturulabilir. Wiki’ler çeşitli kullanıcıların içerikler üzerinde işlemler yapabildiği ve her birinin ayrı ayrı uygun gördüğü değişikliği yapabildiği web sitelerdir.

Bir wiki’yi oluşturmak, özellikle yeni bir web sitesi oluşturmak yerine mevcut bir yazılımla ya da bir wiki oluşturucusuyla bir siteyi dönüştürmeyi düşünüyorsanız faydalıdır.

Ne Tür Web Sitesi Oluşturacaksınız?

Hangi türü seçerseniz seçin hedeflerinizi tam olarak belirlediğinizden ve belirli bir plana bağlı olduğunuzdan emin olun. Hemen ardından dikkat etmeniz gereken bir şey daha var: Hosting hizmetinizi nasıl alacaksınız?

IHS, her türden web sitesi için kullanabileceğiniz birçok kampanyalı hosting planına sahiptir. Daha fazla bilgi için buraya tıklayarak ana sayfamız üzerinden hosting paketlerimizi inceleyebilirsiniz.

Exit mobile version