IHS Blog

Facebook web sitesinde videolar için artık Flash yerine HTML5 kullanıyor

facebook-html5-video

Facebook, geçtiğimiz günlerde yaptığı bir değişiklikle artık web sitesindeki tüm videoların varsayılan olarak HTML5 ile çalışmaya başladığını duyurdu. Yani artık tüm videolarda Flash yerine HTML5 kullanılıyor olacak.

Ayrıca bu değişiklik tüm tarayıcılarda geçerli hale gelmiş durumda. Facebook, kullanıcıların deneyimini iyileştirmek ve büyümesine paralel bir şekilde ihtiyaçları karşılamak için bu kararı aldığını paylaştı.

Geçtiğimiz aylarda Flash üreticisi Adobe “artık Flash’a veda etmenin zamanının geldiğini” paylaşmış ve Temmuz ayı içerisinde de Facebook’ta güvenlikten sorumlu yöneticisi Flash’ın sorunları ve güvenlik açıklarıyla uğraşmaktan bıktıklarını açıklamıştı.

İlk olarak modern tarayıcılarda çalışan bir HTML5 oynatıcı hazırlayan Facebook, zaman içerisinde daha eski ve farklı tarayıcıları da destekleyen HTML5 oynatıcılar yazmayı tamamladı ve geçtiğimiz günlerde tüm tarayıcılar için Flash yerine HTML5 oynatıcıları devreye aldı. Yani artık bir çok kişinin tarayıcısındaki videolar Flash değil, HTML5 destekleyen bir oynatıcı ile çalışıyor denilebilir.

Facebook bu geçen zaman içerisinde hataları çözdüğüne ve kullanıcıların tamamına yakınının iyi bir HTML5 deneyimi yaşadığından emin. Ufak tefek yüklenme ile ilgili sorunlar veya yavaşlıklar olsa da, Facebook bunları da kısa süre içerisinde çözeceğini paylaşıyor.

Exit mobile version