IHS Blog

Firefox 42 ile Mozilla, Tracking Protection özelliğini duyurdu

mozilla_tracking

Mozilla, Firefox 42 ile birlikte kullanıcıların web’de sörf yaparken sayfadaki bazı şeylerin yüklenmesini engelleyen ve daha hızlı dolaşmayı sağlayan “Tracking Protection” özelliği kullanıma sunuldu.

Bu özellik henüz sadece Private Browsing yaparken çalışıyor, ve sayfadaki üçüncü parti şeyleri, yani reklam, sosyal ağ butonları ve analytics gibi kullanıcının bazı bilgilerini toplayan araçları yüklemiyor.

Geçtiğimiz dönemde beta olarak devam eden ama Firefox 42 sürümüyle birlikte hayata geçen bu özellik, bir gizli pencere ile sayfalar gezilirken kullanılabiliyor ve adres çubuğunda kalkan ikonuyla yer alıyor.

İşin ilginç yanı, bu özellik açıkken sayfalar ziyaret edildiğinde bazı özellikler çalışmıyor veya görsel olarak sıkıntılar yaşanabiliyorken, diğer yandan ise inanılmaz hızlı bir şekilde sayfalar yüklenmiş oluyor.

Columbia University’den bir araştırma görevlisinin yaptığı testlere göre bu özellik sayfa yüklemeleri %44 oranında azaltıyor. Ayrıca veri tüketimi de %39 oranında düşüyor ve %68 oranında daha az cookie yükleniyor.

IEEE’nin güvenlik ve gizlilikle ilgili bir konferansında ise bu ve benzeri özelliklerin yakın zamanda daha fazla tarayıcı ve kullanıcı tarafından sahiplenilmesinin öneminden bahsediliyor.

Mozilla’nın açıklaması ise, bunun daha ilk adım olduğu ve devamının da geleceği yönünde mesajlar içeriyor. Özelliğin sadece “Private Browsing” üzerinde çalışması da bunun bir örneği olarak gösterilebilir.

Exit mobile version