IHS Blog

Goo.gl Kapanıyor; İşte Diğer Seçenekleriniz

google-ana-sayfasi

Google, popüler URL kısaltma hizmeti olan Goo.gl‘yi durdurma kararı aldıklarını açıkladı. 2009 yılından beri kullanıcıların paylaşım işlemlerini önemli ölçüde kolaylaştıran goo.gl, 13 Nisan’dan itibaren kademeli olarak durdurulmaya başlandı. Goo.gl’nin kapanma gerekçesi ise kullanıcıların artık farklı paylaşım yöntemlerini tercih ediyor olması. Şu anda aktif olarak bir Goo.gl kısaltması kullanan kişilerin endişelenmelerine gerek yok. Kendileri bu hizmeti kullanmaya 1 yıl daha devam edebilecekler. Fakat Google’ın açıklamasına göre link kısaltma hizmeti 30 Mart 2019’da kalıcı olarak tamamen kapatılacak.

Aktif Goo.gl Linkleri Çalışmayı Durduracak Mı?

Cevap net: Hayır. Goo.gl linkleri şu anki gibi çalışmaya devam edecek. Fakat konsola olan erişim imkânınız kalmadığı için yönlendirme kontrolleri gibi bazı özellikleri kullanamayacaksınız. Fakat hâlen 30 Mart’a 2019’a kadar kısa link bilgilerinizi csv formatında indirebilirsiniz. Her ne kadar yeni yönlendirmeler yapılamayacak olsa da eski yönlendirmeler aktif şekilde çalışmaya devam edecek.

Goo.gl Kullanıcıları İçin Sırada Ne Var?

Google, goo.gl’yi kapatıyor olabilir fakat kullanıcılarını zor durumda bırakmamak için de çalışmalarına devam ediyor. Bunun da bir sonucu olarak Firebase Dynamic Links (FDL) adı verilen yeni bir teknolojiyi oluşturdular. Google tavsiyelerinde kullanıcılarının FDL, Bitly ya da Ow.ly’ye geçmelerini tavsiye ediyor.

Google’dan gelen açıklama şöyle; “13 Nisan 2018’den önce hiçbir şekilde link oluşturmamış olan kullanıcılar için goo.gl üzerinden yeni kısa linkler oluşturulmayacak. Fakat kısa link oluşturmak isteyen kullanıcılar için ilk olarak FDL, alternatif olarak ise Bitly ve Ow.ly öneriliyor.

Goo.gl Neden Kapatılıyor?

Google değişen kullanıcı tercihlerini dikkate aldı ve bunun sonucunda kaynaklarını Firebase Dynamic Links adlı yeni teknolojisine odakladı. FDL kısa link teknolojisi için bir devrim niteliğinde çünkü mobil ve web ortamlarını birbirine kusursuzca bağlıyor.

Firebase Dynamic Links Nedir?

FDL, goo.gl’ye göre çok daha geniş bir ürün grubuna hitap ediyor. FDL’nin en önemli yeteneği, bir web sitesi ile bir mobil uygulama arasında sorunsuz bir şekilde bağlantı oluşturabilme yeteneğidir. FDL sayesinde şirketiniz, mobil uygulamanızdaki herhangi bir yere doğrudan link sunabilir.

Google FDL’yi şöyle tanımlıyor: “Firebase Dynamic Links, uygulamanızın yüklü olup olmadığı fark etmeksizin tüm platformlarda dilediğiniz şekilde çalışabilen bağlantılardır. Bu bağlantılar sayesinde kullanıcılarınız/ziyaretçileriniz, linklerinize tıkladıkları anda kendileri için mevcut en iyi deneyimi elde ederler. Bir iOS ya da Android kullanıcısı bir dinamik linkinizi (FDL) tıklarsa direkt olarak uygulamanızdaki ilgili içeriğe yönlendirilirler. Ya da tam tersini düşünelim. Aynı linki bir kullanıcı masaüstü bilgisayarının tarayıcısından tıklarsa web sitenizdeki benzer içeriğe yönlendirilir.

FDL’ye Geçmeli Miyim?

Firebase Dynamic Links, çok daha fazla özgürlük vaat ediyor. Eğer şirketinizin/işletmenizin bir uygulaması varsa ya da ileride bir gün bir uygulamanızın olmasını planlıyorsanız FDL ile kullanıcılarınıza çok daha iyi deneyimler sunabilirsiniz. Ayrıca işletmeniz eğer uygulamaya odaklanmayı ve yükleme işlemlerini uygulamaya yapmayı planlıyorsa FDL kesinlikle sizin için yararlı olacaktır.

FDL’ler ayrıca geleneksel kısa link işlevlerini de görmeye devam ediyor. Google’ın FDL dışında diğer rakip seçenekleri de önermiş olmasına her ne kadar anlam veremesek de tüm seçenekleri deneyerek FDL’nin gerçekten de kaliteli olduğunu deneyimleyebilirsiniz.

Google Neden FDL’yi Tavsiye Ederken Bu Kadar Yumuşak?

Google kendi tüketicilerine FDL’nin alternatifi olarak rakip konumunda olan Bitly ve Ow.ly’yi de öneriyor. Bu da FDL’yi tüketicilerine sunmakta çok da ısrarcı olmadıkları izlenimini doğuruyor. Bunun çeşitli nedenleri olabilir fakat ilk aklımıza gelen FDL’nin ücretsiz olması. Yani para kazanmayacakları bir platformda çok da ısrarcı olmak istemiyor olabilirler.

Exit mobile version