IHS Blog

Google AdWords ve Analytics’i Birbirine Bağlamanız İçin 7 Neden

AdWords ve Analytics’i birbirine bağlamak

Yeni bir AdWords hesabı açarken veya mevcut bir hesabı devralırken müşterilerden mutlaka bu hesabı web sitesinin Google Analytics profiline (eğer halihazırda bağlı değilse) bağlaması istenir. Bunun nedenleri aşağıda yer almakta.

Bütün kıymetli AdWords verileri Analytics içinde görünürdür

İki Google hesabı birbirine bağlandığında, URL’ler manuel olarak etiketlendiği ve otomatik etiketleme etkinleştirildiği sürece, AdWords verisi Analytics içinde bulunabilir. Bu da hangi kampanyaların ve anahtar kelimelerin trafik çektiğini daha kolay görebilmemizi ve o trafiğin niteliğini diğer trafik kaynaklarıyla doğrudan mukayese edebilmemizi sağlar.

Bütün kıymetli Analytics verileri AdWords içinde görünürdür

Reklamcılar kimi zaman AdWords müşteri kazanım kodunu kullanarak müşteri kazanım takibini ayarlamışlarsa hangi anahtar kelimelerin işe yaradığını, hangilerininse yaramadığını görebileceklerini düşünürler ama durum her zaman düşündükleri gibi olmaz. Google AdWords ve Analytics birbirine bağlıysa tek sayfalık ziyaret oranları ve sitede geçirilen ortalama süre gibi verileri görebilirsiniz. Dolayısıyla reklamlarınız size müşteri kazandırmıyorsa biraz daha derinlemesine inceleme yapabilir ve kullanıcıların sitenize girdiklerinde neler yaptığını daha detaylı bir şekilde görebilirsiniz. Sitede alışveriş yapmasalar dahi uzun uzun dolaşıyorlar mı, yoksa girdikleri sayfadan hemen çıkıyorlar mı? Bunu yalnızca iki hesabınız birbirine bağlıysa öğrenebilirsiniz.

Hedeflerinizi ve/veya e-ticaret verilerinizi Analytics’ten AdWords’e kolayca taşıyarak müşteri kazanım durumunu takip edebilirsiniz

Kimi zaman bir siteye müşteri kazanım takip kodunu eklemek çeşitli nedenlerden ötürü zor olabilir, fakat Google Analytics’in bağlı olduğu durumlarda böyle bir mecburiyet yoktur. Google Analytics hedeflerini veya e-ticaret verilerini kullanmak demek, siteye yeni kodlar eklemek için geliştirme ekibiyle muhatap olmak zorunda olmayacağınız anlamına gelir. URL hedeflerinizi (eğer takip ettiğiniz formun bir teşekkürler sayfası varsa) istediğini gibi ayarlayabilir, e-ticaret siteleri içinse Analytics satış verilerini alıp hangi anahtar kelimelerin ve reklamların satışları/müşteri kazanımını arttırdığını kolayca görebilirsiniz.  

Yeniden pazarlamayı olağanüstü kolaylaştırır

Eğer siteye kod eklemek sorun oluyorsa, iki hesabın birbirine bağlanması durumunda Google Analytics kullanılarak yeniden pazarlama hedef kitleleri oluşturulabilir. Yapılması gereken tek şey Analtics’in yönetici kısmına girmek, Hedef Kitle Tanımları menüsünü açmak, Hedef Kitleler ve +Yeni Hedef Kitle’yi seçmektir. Böylece hedef kitle listesi yeniden pazarlama kampanyalarına eklenmek üzere Google AdWords’te hazır olur.

Hangi linklerinize tıklandığını görebilirsiniz

Google Analytics’in AdWords kısmı içerisinde hangi linklerinizin tık aldığını ve sitenize trafik çektiğini gösteren bir link raporu vardır.

 

Bu bilgi Google AdWords’te yoktur. AdWords’te tıklanan linkleri görebilirsiniz ama bunlar o linkin mevcut olduğu anlardaki tıklardır. Dolayısıyla iki hesabı birbirine bağlamanız durumunda elde edeceğiniz bu rapor fazlasıyla işinize yarayacak bir rapordur.

AdWords Treemaps ile trendleri görsel olarak inceleyebilirsiniz

Google Analytics içerisindeki AdWords kısmında Treemaps adında bir özellik vardır. Bu özellik AdWords kampanyalarınızdaki trendleri görsel olarak inceleyebilmenizi ve hem Google AdWords hem de Analytics ölçütlerini (AdWords’ten gelen tıkları ve tıklama başına maliyeti, tek sayfalık ziyaret oranlarını ve sitede geçirilen ortalama süreyi) hesaba katabilmenizi sağlar.

Veri renkli dikdörtgenler içerisinde sunulur. Dikdörtgenin boyutu ana ölçütü (ör. oturumları, maliyeti vs.), rengi ise ikincil ölçütü (ör. tık başına maliyet, tek sayfalık ziyaret oranı vs) temsil eder. Treemaps hakkında daha fazla bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Hedefleri ve müşteri kazanımlarını daha kolay takip edebilirsiniz

Eğer AdWords içerisinde biçok müşteri kazanımını takip ediyorsanız, hangi anahtar kelimelerin vs. Analytics içerisinde bireysel müşteri kazanımlarına yol açtığını görmeniz kolaylaşır. Bunu AdWords’te raporları ve segmentleri kullanarak yapabilirsiniz ama Analytics’te bir iki tıkla hedefe göre filtremele yapabilir, o hedefe göre anahtar kelime ve kampanya belirleyerek hangisinin o hedefe ulaşmayı kolaylaştırdığını ve hızlandırdığını görebilirsiniz.

Sonuç olarak, Google AdWords ve Analytics hesaplarını birbirine bağlamak kampanya ayarlarının ihmal edilmemesi gereken önemli bir aşamasıdır.

Exit mobile version