IHS Blog

Google Algoritmalarını Değiştirdiğini Onayladı

google-algoritmasi-degisti

2012 yılında Google’ın arama motorlarındaki Penguin algoritmasının değiştirmesinden bu yana Google; daha çok kaliteye, kullanıcı deneyimine ve güvene önem vermeye başlamıştı. Şüpheli görünen içerikler yok sayılırken, daha güvenli ve daha zengin materyallere sahip olanlar ön planda tutuluyordu. Teknoloji dünyası üzerine ekleyerek ilerlemeye devam etti ve bunun da bir sonucu olarak Google yakın zamanda algoritmalarını tekrar değiştirme kararı aldı. Nedeni de şöyle;

Şu an sanal ortamdaki web trafiğinin yarısından daha fazlası mobil kullanıcılar tarafından oluşturuluyor. Bu mobil kullanıcıların neredeyse tamamı daha önce internete bağlanmak için bir masaüstü bilgisayar kullanıyordu. Yani bir değişim yaşadılar ve mobil cihazları kullanmayı tercih ettiler. Fakat yeni genç nüfus artık web trafiğini direkt olarak mobil cihazlardan üretiyor.  Bunun bir sonucu olarak zamanla masaüstü bilgisayarların kullanımı daha da azalacak ve mobil cihaz kullanım yoğunluğu daha da artacak. Mobil cihazların çeşitli uygulamalarıyla birlikte sosyal hayat ve iş hayatı için çok cazip olması zamanla çok daha yoğun bir şekilde kullanılacaklarını işaret ediyor. Tüm bu gelişmelerin ve beklentilerin üzerine geliştiriciler ve arama motorları da artık önceliklerini mobil cihazlara vermeye başladılar.

Mobil cihaz kullanımının bu kadar artmasına tepkisiz kalmayan Google, artık yavaş yavaş mobile-first indeksleme yapmaya başladığını 2016 yılından beri hissettiriyordu ve algoritmalarını yavaş yavaş değiştiriyordu. Bizler de daha önceki haberlerimizde birkaç kez bunu duyurmuş ve web sitenizi mobil uyumlu hale getirmeniz gerektiğini söylemiştik.

Ve nihayet Google, yakın zaman önce çekirdek algoritmalarını tamamen güncellediğini twitter aracılığıyla duyurdu.

Bu kadar büyük olmasa da zaten yılda birkaç kez bu tarz güncellemeler yapılıyordu. Fakat şüphesiz bu şimdiye kadar olan en büyük değişiklik. Google ilgili duyurusunda tam olarak neleri değiştirdiği konusunda spesifik bilgiler vermemiş olsa da tüm arama sonuçlarını etkileyen büyük bir değişiklik yaptığını artık hepimiz biliyoruz.

Mobile-first indeksleme ile birlikte sıralamalarınızda ve trafiğinizde çeşitli dalgalanmalar olabilir. Çünkü artık mobil uyumlu web siteleri Google’ın arama sonuçları sayfalarında öncelik kazanacak. Bu yüzden arama motoru sonuçları sayfalarındaki (SERP) rekabet gücünüzü kaybetmemek için web sitenizi mobil uyumlu hale getirmeniz iyi bir fikir olacaktır. Rekabet gücünüzü kaybetmemek ve hatta daha da artırmak için işinize yarayabilecek mobil seo taktiklerimizi incelemek için buraya tıklayarak ilgili haberimize ulaşabilirsiniz.

Exit mobile version