IHS Blog

Google Arama API’larından Bazılarını Durduruyor

Google Arama

İlk olarak 2011 yılında duyurulduğu üzere, Google Arama API’larından bazıları 15 Şubat itibarıyla resmen sonlanıyor. Neyse ki Google aynı zamanda bir araştırma şirketi olduğu için artık kullanılmayacak olan bu API’ların yerine İsteğe Göre Arama API’ları şeklinde çok iyi bir alternatif geliyor.

Sonlanan Google Arama API’ları şunlar: Patent Araması, Haber Araması, Blog Araması, Görsel Araması ve Video Araması. Bu arama API’larının ne için olduğunu tahmin etmek oldukça kolay.

API’lar konusunda sağladığı destek için Google’ın hakkını vermek gerek. Şirket geliştiricilere eski API’larla ilgili her şeyi kaldırıp yerlerine yeni API’larla uyumlu bileşenler koymaları için üç yıldan fazla süre vermişti.

Bu yeni isteğe Göre Arama API ise eskilerine göre hem daha güçlü hem de daha esnek bir çözüm. Google bu konuda yaptığı duyuruda “Google İsteğe Göre Arama web siteleriniz ve bloglarınız için özel bir arama motoru oluşturabilmenizi sağlıyor,” diyor. “Arama Motorunuzu web sayfalarını ve görselleri arayacak şekilde yapılandırabiliyorsunuz. Sıralamalar için ince ayar yapabiliyor, kendi tanıtımlarınızı ekleyebiliyor ve arama sonuçlarının görünüşünü istediğiniz gibi ayarlayabiliyorsunuz.”

Bazı geliştiricilerin gözünden kaçmayacak başka bir şey ise “Arama motorunuzu Google AdSense hesabınıza bağlayarak aramaları kazanca dönüştürebileceksiniz.”

Google hala eski API’ları kullanan geliştiricilerin 15 Şubat’ta ne yapacaklarını hala açıklamış değil, fakat güncelleme işi ihmal edilirse bazı fonksiyonların devre dışı kalacağı muhakkak. Yeni API’larla ilgili daha fazla bilgi edinmek için şuraya göz atabilirsiniz.

Exit mobile version