IHS Blog

Google Arama Sonuçları Nasıl Yerelleştirilir

Google arama sonuçları

Google kullanıcıların coğrafi konumlarını değiştirebilmelerini sağlayan arama aracını kaldırdı. Bu kısıtlılığı aşmak ve başka bir şehirdeymiş gibi arama yapmak için dört adet yöntem var.

Google Kasım 2015’te aramaları filtrelemek için kullanılan konum seçeneğini arama araçlarından kaldırdı. Arama sonuçları artık giderek daha yerel bir hal aldığı için, bu durum kullanıcıların arama sonuçlarını kendi bulundukları şehirden başka bir konum üzerinden görebilmelerine engel oluyor.

Bu arama aracının kaldırılması hem farklı konumlardaki müşterilerin arama sonuçlarını görmek isteyen profesyonellerin hem de seyahat edecekleri yerlerdeki yerel arama sonuçlarını görmek isteyen normal kullanıcıların işini zorlaştırıyor.

Bu engeli aşmanın ise birkaç yöntemi bulunmakta.

Google Ne Diyor?

Google konumla arama filtresinin “çok az kullanıldığı için” kaldırıldığını söylüyor. Peki ama arama aracını kaldırmış olmalarına rağmen yine de gelişmiş arama ekranından böyle bir arama yapmak mümkün olabilir mi? Google arama konumu değiştirilmek istendiğinde bir cevap kutusu, hatta “Google’da konumunuzu değiştirin” başlıklı bir destek yazısı çıkıyor ama ne yazık ki sorun çözülmüyor.

Google bu konuda yardımcı olmak için kullanıcılarına IP üzerinden otomatik olarak tespit edilen arama konumunu, genellikle arama geçmişi üzerinden kullanıcı için seçtiği “daha kesin” bir konuma değiştirmelerini söylüyor.

Aşağıda yerelleştirilmiş Google arama sonuçlarını görüntülemenin dört yöntemi yer alıyor.

  1. Google AdPreview

Bu özellik Google AdWords kullanıcılarına yönelik olabilir ama Google AdPreview aracı aslında kullanıcı oturum açmış olsa da olmasa da ve bir Google AdWords hesabı olmasına gerek kalmadan kullanılabilmekte.

Kullanıcının yaşadığı şehirden başka bir konumdaymış gibi arama yapmasının yanı sıra, farklı cihazlar, diller ve ülkeler kullanıyormuş gibi arama yapabilmesinin de hem en kolay hem de en doğru sonuç elde edilen yöntemi bu.

  1. ISearchFrom.com

Diğer basit bir yöntem ise www.isearchfrom.com sitesini kullanmak. Site Google’ın AdPreview aracına çok benzer şekilde çalışıyor ama Güvenli Arama ayarları gibi birkaç ek arama parametresinin kullanımını mümkün kılıyor.

Sitenin sayfa alt bilgisinde bu özelliğin düzenli olarak yenilenmediği yazıyor, bu yüzden ne kadar süre boyunca kullanılabilir durumda olacağı bilinmiyor.

  1. Google Chrome’da Konum Eklentisi

Bu Google Chrome’un Geliştirici Araçları içerisinde bulunan ve herhangi bir enlem ve boylamı belirtmenizi sağlayan bir özelliktir. Aşağıdaki adımları takip ederek aktif edebiliyorsunuz.

– Chrome tarayıcısını açın.

– [CTRL]+[SHIFT]+I yaparak Geliştirici Araçları’nı açın.

– Önce “Konsol”, sonra “Emülasyon” sekmesini açın. Konsol içerisindeyken Emülasyon sekmesini görmüyorsanız [ESC] tuşuna bastığınız takdirde göreceksiniz.

– Emülasyon sekmesinin navigasyonu içerisinde “Sensörler”i seçin.

– “Koordinatlarını emüle edin”in yanındaki kutuyu işaretleyin.

http://www.latlong.net/ gibi bir yardımcı uygulamayla yeni bir sekme açıp istediğiniz bir konumun tam enlem ve boylamını bulun.

– Bu enlem ve boylamı kopyalayıp “Jeolokasyon koordinatlarını emüle edin” seçeneğindeki kutucukların içine yapıştırın.

– Google.com’a gidip sorgulamanızı yapın ve o konumda olmanız durumunda elde edeceğiniz sonuçları görün.

  1. &near= Arama Parametresi

Belirli bir lokasyona yakın noktalardaki sonuçları elde etmek için Google aramalarınıza ekleyeceğiniz bir de URL parametresi bulunmakta. Arama metninizin yanına &near=şehir adı ekleyerek bunu yapabilirsiniz. Şehir adı kısmına istediğiniz şehri yazmanız gerekiyor.

Örneğin, “kovboy çizmesi” aramasını yaptıktan sonra sorgulama URL’sinin yanına &near=Dallas yazın. Şu şekilde:

https://www.google.com/?qws_rd=ssl#q=kovboy+cizmesi&near=Dallas

Yeri gelmişken, &near= parametresi kullanılarak yapılan sorgulamalarda elde edilen organik arama sonuçları, AdPreview ve Google Chrome Konum Emülasyonu kullanılarak yapılan aramalardaki sonuçlardan biraz farklı çıkmakta. Dolayısıyla bu parametrenin çok da güvenilir olduğunu söylemek güç.

Exit mobile version