IHS Blog

Google, Datasetler İçin Yeni Arama Motoru Oluşturdu

google-veri-kumesi-arama-sayfasi

Dünyanın en büyük ve en popüler arama motoru olan Google, kullanıcıların herhangi bir veri kümesini daha rahat bulmalarına yardımcı olmak adına özel olarak bir arama motoru tasarladı. Google Dataset Search olarak adlandırılan bu aracın Türkçe’deki karşılığı Google Veri Kümesi Araması. Araç, web üzerindeki binlerce veri havuzunda yer alan milyonlarca veri kümesine daha kolay erişim sağlıyor.

Google’a ekstra özellikler katacak yeni bir platform olan Google Dataset Search, birçok yönüyle Google Maps ya da Google Haberler gibi platformlardan farklıdır. Çünkü tüm kullanıcılar için kullanılabilir durumda olmasına rağmen tüm kullanıcılara hitap etmiyor. Google Dataset Search’in asıl amacı özellikle araştırmacıların, veri bilimcilerin ya da gazetecilerin aradıkları veri setlerine daha kolay ulaşabilmesidir. Dataset Search, şu an sadece Beta sürümünde olsa da herkes tarafından kullanılabilir durumdadır. Hizmeti kullanmak isteyen kullanıcıların tek yapması gereken; Google Dataset Search’ün ana sayfasına gitmek ve standart bir Google araması yapar gibi anahtar kelimeleri girmek. Ardından hizmet ilgili veri kümesi listelerini sıralayacaktır.

Google Dataset Search hizmeti ayrıca tıpkı diğer Google hizmetlerinde olduğu gibi “site:ihs.com.tr” gibi kısaltmaları da kullanmanıza izin veriyor. Böylelikle ilgili veri kümelerini belirli bir web sitesinden görebilme imkanınız var.

Google yeni hizmetiyle ilgili şu açıklamayı yaptı:

“Günümüzde birçok bilim adamı ve gazeteci sadece verilerle varlığını sürdürebiliyor. Bu kişilerin bu verilere daha rahat erişebilmeleri ve entelektüel meraklarını tatmin edebilmeleri için Dataset Search’ü (Veri Kümesi Araması) başlattık.”

Google Dataset Search; yayıncı web sitelerinden, dijital kütüphanelerden ve yazarların kişisel sayfalarından oluşturulmuştur. Eğer siz de bu verilerden faydalanmak istiyorsanız şimdilik sadece sosyal bilimler, çevre bilimleri, haber kuruluşlarının verileri ve hükümetin sunduğu verilerden faydalanabileceğinizi unutmayın.

Dataset Search daha sık kullanılmaya başlandığı zaman Google şu anki içerik türlerini geliştirecektir. Ayrıca dataset markupları, yayıncıların ilgili verileri ve sayfa içeriklerini daha iyi anlayabilecekleri bir şekilde tanımlamasına olanak tanır.

Dataset Search birden fazla dil için kullanılabilir durumdadır ve diğer arama motorlarına benzer şekilde çalışır. Tek yapmanız gereken ne aradığınızı yazmak ve sonuçların sıralanmasını beklemek.

Exit mobile version