IHS Blog

Google Eleştiriler Sonrasında WWW’e Geri Döndü

google-pc-kullanimi

Arama motoru devi Google, kısa bir süre önce yaptığı güncelleme ile “www” ve “m.” adres başlıklarını URL’lerden kaldırmıştı. Fakat kullanıcılardan gelen yoğun şikayetler sonrasında Google geri adım attı ve adres çubuklarında “www” ve “m.” adres başlıkları tekrar görünür hale geldi.

Kaçıranlar için hatırlatmakta fayda var ki Google, önceki haftalarda yayınladığı Chrome 69 güncellemesi ile “www” ve “m.” adres başlıklarını adres çubuklarından kaldırmıştı. Buradaki amaç; arayüzü olduğundan daha sade bir hale getirerek ve web’in ilk günlerinden beri hiç değişmemiş olan özelliklerini baştan tasarlayarak kullanıcı deneyimini daha iyi hale getirmekti. Fakat bu sefer işler planlandığı gibi olmadı ve Google yoğun eleştirilere maruz kaldı. Bu eleştirilerin ortak ve ana argümanı “www” ve “m.” adres başlıklarının gizlenmesiyle kullanıcıların phishing (kimlik avı) tehditleriyle karşı karşıya kalabilme ihtimalleriydi. Geri dönüşlere bakılırsa birçok kişi ziyaret ettiği web sitesinde “www” ibaresini göremeyince ilgili sitenin asıl siteyi taklit eden bir başka site olduğunu düşünmüş ve siteyi terk etmişti. Ayrıca dolandırıcılar ve kimlik avcıları bu değişikliği kendi lehlerine kullanarak benzer web siteleri tasarlayabilirdi.

Google da bu durumun tam aksine daha sade ve net bir adres çubuğunun dolandırıcıların işlerini daha da zorlaştıracağını düşünüyor. Fakat yine de eleştiriler ve geri dönüşler sonrası Google geri adım attı ve şu gönderiyi yayınladı:

“Chrome M69 ile Chrome’un çok amaçlı adres çubuğunda “www” ve “m.” gibi özel subdomainleri gizlemek için bazı değişiklikler yaptık. Bu değişiklikler üzerine gelen geri bildirimler neticesinde bu değişiklikleri M69’da hem masaüstü hem de Android Chrome için geri almaya karar verdik.”

Google’ın açıklamasından da anlaşılacağı üzere değişiklikler geri alındı. Fakat bu durum geçici bir çözüm. Gelecekte tekrar değişiklikler söz konusu olacak:

“M70’de bu durumu tekrar gözden geçirmeyi planlıyoruz: “www” konusunda değişiklik yapacağız fakat “m.” aynen kalacak. “m.” kalacak çünkü bu adres başlığının kullanımının kullanıcıların kontrolünde olduğu birçok web sitesi bulduk. Fakat “www” kullanımının kullanıcı kontrolüne bırakılmaması konusunda topluluğumuz mutabık.”

Edindiğimiz bilgilere göre Google M70’te yapmayı planladığı değişiklikleri de çeşitli topluluklarda tekrar tartışmaya sunacak. Ayrıca birçok kişi de Google’ın bu değişiklikleri yaparak AMP’lerin kullanımını yaygınlaştırmak istediğini savunuyor. Sonucun nasıl olacağını merakla bekliyoruz.

Exit mobile version