IHS Blog

Google Maps API Anahtarı Nasıl Alınır?

Google-Maps-Api-Alma

Google, Haziran 2016’da kendi web sitelerine Google Maps’i eklemek isteyen kullanıcılar için yeni bir yöntem duyurdu. İleride gelecek olan yeni kullanıcıların bu işlemi yapabilmek için, artık bir Google Maps API anahtarı almaları gerekiyor.

“İleride gelecek olan kullanıcılar”ın anlamı mevcut Google Maps kullanıcılarının en azından şimdilik bu durumdan etkilenmeyeceği anlamına geliyor. Yani şu anda web sitenizde görüntülenmekte olan harita aynı şekilde çalışmaya devam edecektir. Fakat mevcut haritaların çalışmaya daha ne kadar devam edeceği ise tam bir merak konusu. Bizim konuyla ilgili tavsiyemiz, olacak değişikliklere şimdiden hazırlanın ve hemen kendinize bir Google Maps API anahtarı kapın.

Eğer web sitenize yeni bir harita eklemek istiyorsanız, seçme şansınız elinizden alındığı için bir API Anahtarına ihtiyacınız var. Yoksa harita kullanamazsınız.

Bu gönderimizde bir Google API Anahtarının nasıl alınacağı konusundaki gerekli adımları size göstereceğiz, sonrasında da herhangi bir tema ile çalışan bir web sitesine Google Maps ekleyebileceksiniz.

Google Maps API Anahtarı Edinmek

Google Geliştiricileri tarafından desteklenen bir dizi API mevcut. Eğer haritaları sitenizde görüntülemek istiyorsanız ihtiyacınız olan tek şey bir Google Maps JavaScript API Anahtarı.

Standart ve Premium olmak üzere Google Maps JavaScript API’nin iki farklı sürümü mevcut. Biliyoruz ki çoğunuz standart sürümü tercih edeceksiniz. Standart sürüm size günlük 25.000’den fazla haritaya erişim hakkı verir. Bunun sonrasında günde 100.000 görüntülemeye kadar her 1.000 ek görüntüleme için $0.50 ödemeniz gerekecek. (Eğer bu sınırları aşacak kadar trafik akışına sahipseniz Premium sürüm ile ilgili bilgiler almalısınız.)

Şimdi adım adım web sitelerine nasıl harita ekleneceğine bakalım:

İlk adım bir Google Maps API anahtarı elde etmek olacak. Tabi bundan önce bir Google hesabına ihtiyacınız var. Google hesabınızın olduğunu kabul ederek bir sonraki adımla devam ediyoruz.

Google üzerinde oturumunuzu açtıktan sonra Google Maps Javascript API sayfasına girin. (Linki burada) Sayfayı aşağı kaydırın, karşınıza çıkacak olan büyük ve mavi Get a Key (Bir Anahtar Alın) butonuna tıklayın.

Sonrasında aşağıdaki görüntü karşınıza çıkacaktır. Üst kısımdaki boşluktan projenize isim vermeniz mümkün. Google’ın şartlarını da kabul ettikten sonra Enable API (API’yi Etkinleştir) seçeneğine tıklayın.

Birkaç saniye bekledikten sonra Google, Google Maps API anahtarınızı oluşturmuş olacaktır. Bu anahtarı daha sonra kullanılmak üzere kopyalayın ve güvenli bir yere yapıştırıp sakladığınızdan emin olun.

Google Maps API Key’in Korunması

Anahtar kodunuz ne kadar gizli ise o kadar iyidir. Bir sonraki adımımızın amacı yeni uygulamanızın güvenliğini artırmak. Bu da direkt olarak API anahtarınızın altında yer alan Go to Console seçeneğine tıklamak demektir. Sonrasında yeni bir pencere açılacak.

Bu ekranda web sitenizin API kullanımını kısıtlayabilirsiniz. Bunun anlamı da yetkisi olmayan kullanıcıların sizin API’nizi kendi web sitelerinde kullanamayacak olmalarıdır. Eğer kullanabilseydiler harita kotanız azalabilirdi hatta çok daha yüksek ödemeler yapmanız bile gerekebilirdi.

Neyse ki bunu önlemek gerçekten de kolay. Google’ın sizin için açtığı pencerede Key Restriction (Anahtar Kısıtlama) butonunu bulun.

Haritanızı sadece WordPress web sitelerinde görüntülemek istiyorsanız HTTP referrers(web siteleri) seçeneğine tıklayın. Bu seçenek etki alanınıza/alanlarınıza ekleme yapmanız için yeni bir pencere açacaktır.

İstenilen formatta ekleme yaptığınızdan emin olun: “.örnek.com/”

Yıldızların ve bölülerin aynen bu şekilde biçimlendirilmiş olması gerekiyor. Eğer birden fazla etki alanı ( domain ) eklemek istiyorsanız, her ilave ekleme için alt satıra geçmelisiniz. Yani bir satırda bir etki alanı olmalı.

İşiniz bittiğinde ise Save (Kaydet) butonuna tıklayın. Sonrasında değişikliklerin uygulanabilmesi için birkaç dakika beklemek zorundasınız. Bu beklemeden sonra web sitenizde Google Maps eklemek için oluşturmuş olduğunuz API anahtarınızı kullanmakta özgürsünüz.

Google Maps API Anahtarı ile WordPress Web Sitesine Harita Ekleme

WordPress kullanarak sayfanızın herhangi bir yerine google maps haritanızı eklediğinizde aşağıdaki hatayı alırsınız. Çözümü oldukça basit yukarıda bahsettiğimiz gibi bir API key aldıktan sonra javascript kodu ile bu hatayı düzeltebiliyorsunuz.

Hata! Bir sorun oluştu.
Bu sayfa Google Haritalar’ı düzgün şekilde yükleyemedi. Teknik ayrıntılar için JavaScript konsoluna bakın.

WordPress kullanıcıları kullanmış oldukları tema klasörünün içerisinde bulunan footer.php dosyasını açarak en alt kısmına aşağıdaki javascript kodunu eklemeleri yeterli oluyor.

<!–Google Maps JavaScript <span class=”highlight”>API</span> –>
<script src=”https://maps.googleapis.com/maps/api/js?key=ALDIGINIZAPIKEY” type=”text/javascript”></script>

ALDIGINIZAPIKEY kısmını google tarafından aldığınız key ile güncellemeniz gerekiyor. Diğer içerik portalları veya HTML web tasarımlarınızda google map kullanmış olduğunuz sayfaya aynı javascript kodunu eklemeniz durumunda hatayı kalıcı olarak düzeltebilirsiniz.

Son Düşünceler

Google Maps’te olan bazı değişikliklerin bazı kullanıcıları zor durumda bırakabilecek olmasına rağmen, umuyoruz ki bu kısa ve öğretici gönderimiz Google’ın yeni kurallarına uymanın ve kendinize bir Google Maps API anahtarı oluşturmanızın aslında ne kadar da kolay olduğunu size göstermiştir.

Google API değişiklikleri hakkındaki düşünceleriniz nelerdir? Lütfen düşüncelerinizi aşağıdaki yorum bölümünde bizimle paylaşın!

Exit mobile version