IHS Blog

Google Parola Kullanımını Tamamen Kaldırmayı Planlıyor

google parola kullanımını kaldırıyor

Google geleneksel parola kullanımını tamamen ortadan kaldırmaya yönelik planlarını hızlandırıyor.

Google’ın Gelişmiş Teknolojiler ve Projeler ekibi sorumlusu Dan Kaufman geçtiğimiz gün şirketin parola kullanımının yerini alması planlanan yeni teknolojileri test etmek amacıyla “birçok büyük finans kurumuyla” işbirliği içinde olduklarını duyurdu.

Trust API” adı verilen bu teknoloji oturum açmaya çalışan kişinin siz olup olmadığınızı anlamak için akıllı telefonlardaki çoklu sensörleri kullanıyor.

Google Android işletim sistemiyle çalışan birçok cihazda zaten kullanıcının yüzünü, sesini, hareketlerini ve lokasyonunu tarayarak cihaz kilidinin parola kullanılmasına gerek kalmadan kaldırılıp kaldırılmayacağına karar veren sensörlerden oluşan Smart Lock isimli özelliğe sahipti.

Google’ın Smart Lock hakkında yaptığı yakın tarihli bir gönderide “Bazı cihazlardaki sensörler sayesinde kullanımınızı öğrenecek. Eğer akselerometre çok farklı bir davranış şekli tespit ederse telefonu kilitleyebilecek,” deniyor.

Parola kullanımının yerini alması planlanan bu yeni “Trust API” projesinin ise daha gelişmiş, güvenli ve kolay kullanımlı olacağı öne sürülüyor. Konuyla ilgili yayınlanan raporlarda bu teknolojinin akıllı telefonların arka planında sürekli çalışarak farklı sensörlerden gelen verilerin bir araya getirilmesiyle telefonların sahiplerinin tuş kilidini kaldırabilmesi veya yetkisiz kişilerin telefona erişiminin engellenmesi sağlanacağı söyleniyor. Rapora göre bu yeni uygulamayla birlikte telefonlar kullanıcılarının ekranda parmak kaydırma tarzıyla diğer kişilerin parmak kaydırma tarzını birbirinden ayırt edebilecek.

Google parola kullanımı hakkındaki bu büyük yenilik hakkında daha fazla bilgi vermekten an itibarıyla kaçınıyor. Fakat projenin başında olan Kaufman geçen hafta düzenlenen yıllık Google I/O konferansında yaptığı konuşmada bu yeni teknoloji hakkında heyecanlı olduğunu dinleyicilerden saklamadı. Kaufman konuşmasında “Her şey yolunda gidecek olursa bu teknolojiden yıl sonu itibarıyla tüm Android geliştiricileri faydalanabilecek,” dedi.

Bankalar ve finans kuruluşları da bir süredir parola ve oturum açma teknolojilerini geliştirmek için çalışıyordu. Bu sayede müşterilerin hesap durumlarını kontrol etmesi, ödemeleri yapması, aynı anda da hackerlardan ve hırsızlardan korunması sağlanacak.

Bu kuruluşlardan MasterCard Şubat ayında müşterilerin online alışverişlerini selfie çekerek veya parmak izi kullanarak yetkilendirmesini sağlayan yeni mobil teknolojilere geçeceğini duyurmuştu. HSBC de aynı ay içerisinde parola kullanımının yerini alacak ses tanıma teknolojisini milyonlarca müşterisinin hizmetine sunacağını bildirmişti.

Exit mobile version