IHS Blog

Google parolasız girişleri test ediyor

google-passwords

Google geçtiğimiz hafta içerisinde Google hesaplarına giriş için yeni bir yöntemi, parolasız girişleri test ettiğini açıkladı. Bu yöntem ile artık Google hesabına giriş yapmak isteyen bir kullanıcı şifresini yazmaya ihtiyaç duymayacak.

Bu yöntem, daha önce Yahoo’nun açıkladığı Account Key adlı push notification ile çalışan sisteme benziyor.

Şifreler, parolalar genelde sistemlerin en zayıf halkası, çünkü kullanıcılar genelde seçebilecekleri en basit şifreleri seçmeyi tercih ediyorlar. Elbette bazı kullanıcılar daha karmaşık ve zor tahmin edilebilir şifreler seçseler de, genel yönelim basit veya tahmin edilebilir şifreler seçmeye devam ediyor.

İki aşamalı doğrulama yöntemleri güzel bir güvenlik katmanı sağlasa da, yine de kullanıcılar tarafından can sıkıcı veya vakit kaybettirici olarak görülen bu yöntemler de kullanıcıların çoğu tarafından tercih edilen yöntemler değil.

Google’ın test ettiği bu yeni yöntem ise farklı bir giriş yöntemi sunarak, kullanıcıların sisteme girişlerini hızlandırmayı hedefliyor.

Giriş yapılmak istendiği zaman sadece e-posta adresi yazılıyor ve ardından kullanıcının cep telefonuna bir bildirim geliyor. Bu bildirime “Evet” cevabını veren kullanıcı sisteme giriş yapabiliyor.

Uzun ve karmaşık şifreler yerine, bu şekilde giriş yapmak cep telefonunu yanından ayırmayanlar için hız kazandırıcı olacak gibi görünüyor elbette.

Ancak işin diğer ve daha önemli yönü ise güvenlik. Bu şekilde şifreyi kaybetmek, birinin şifreyi tahmin etmesi, veya şifrenin unutulması ya da hatırlanması gibi dertler ortadan kalkıyor.

Ancak elbette eğer şüpheli bir durum tespit edilirse Google duruma uyanıp arada bir yerde kullanıcıya şifresini de sorabilir.

Şimdilik sadece kısıtlı bir test grubunun kullanabildiği bu parolasız girişleri Google’ın ne zaman hayata geçireceği veya daha büyük bir kitlede test edeceği net değil. Ancak şu andaki test grubu bu özelliği hem Android hem de iOS cihazlarda kullanabiliyor.

Exit mobile version