IHS Blog

Google’dan 404 ve 410 Durum Kodları Önerileri

google-hata-onerileri

Durum kodlarının neler olduklarını daha önce bu haberimizde anlatmıştık. Fakat Google’ın 404 ve 410 durum kodlarına karşı nasıl bir yaklaşım sergilediği çoğu zaman merak konusu olmuştur. Onların yaklaşımlarını bilmek her zaman herkesin yararınadır. Google kadrosunda bulunan John Mueller, akıllardaki soru işaretlerini gidermek adına bazı önemli ve ilginç açıklamalarda bulundu.

Google 404 ve 410 Kodlarını Nasıl Değerlendiriyor?

John Mueller kısa bir süre önce şu soruyu aldı:

“Eğer mevcut olmayan bir sayfamda 404 hatası varsa, bunu 410 yapmalı mıyım?”

Ve soruya şöyle cevap verdi:

“Bizim bakış açımıza göre orta ve uzun vadede hem 404 hem de 410 aynıdır. Yani her 2 durumda da dizinimizden çıkarılıyorlar. Bu kodların herhangi birini gördüğümüz zaman ilgili URL’leri taramayı biraz azaltıyoruz. 410 ile 404 arasındaki tek fark; bazı durumlarda 410’un 404’e göre biraz daha hızlı şekilde dizinden çıkarılması söz konusu olabilir.

Dolayısıyla içeriklerinizi kaldırıyorsanız bu kodlardan bir tanesini tercih edebilirsiniz. Eğer uzun süre önce kaldırmışsanız herhangi bir değişiklik yapmanıza gerek yok çünkü zaten dizine eklenmemişlerdir demektir. Bu sebeplerden dolayı 404 ve 410’u kullanıyor olmanız bizim için fark etmiyor.”

Bu açıklama Google’ın 404 ve 410 durum kodlarına nasıl baktığını açıklayan faydalı bir cevaptır. 410 durum kodunu kullanarak ilgili web sayfalarınızın Google dizininden kaldırılma sürecini hızlandırabilirsiniz.

410 Durum Kodunun Resmi Özellikleri

“… Request-URI’ye yapılan başvurular silinmeli. 410 kodu kaynağın kasıtlı olarak kullanılamaz durumda olduğunu bildirir ve web bakım sürecine yardımcı olmayı amaçlar…”

Silinmeli” kısmı özellikle önemlidir. Görüldüğü üzere 410 durum koduna Google resmi olarak değinmiştir.

404 ve 410 Google Rehberliği

John Mueller’in vermiş olduğu yanıt Matt Cutts’ın yazmış olduğu rehberdeki bilgilerle örtüşüyor. Matt ayrıca, Google’ın bir sayfayı dizinden kaldırma sürecini başlatmadan önce 24 saat beklediğini söylüyor. Google böylelikle yanlışlıkla ya da bir hatayla başarısızlığa uğrayan web sitelerinin korunmasını amaçlıyor. Örneğin; web serverları çökmesi gibi.

Matt’in rehberinde ayrıca şunlara değiniliyor:

“Çeşitli sebeplerden web siteleri sık sık çökebilir. Ya da insanlar yanlışlıkla GoogleBot’u engelleyebilir. Yanlış yapılandırmalar, basit hatalar… Bunlara önlem olarak 401, 403 ve 404 hata kodlarını kullanabilirsiniz. Böylelikle bu sayfalar 24 saat boyunca tarama sisteminde korunur. Bu hataları görünce web yöneticisinin ne yaptığını bildiğini ve sorunların geçici olabileceğini düşünürüz ve 24 saat bekleriz. Fakat bu unuttuğumuz anlamına gelmesin 24 saat sonra ilk fırsatta geri dönüp kontrol ederiz.”

 

Exit mobile version