IHS Blog

Google’ın Android ve iOS uygulaması artık daha karmaşık sorulara da yanıt verebiliyor

Google-Now

Google geçtiğimiz günlerde Android ve iOS’teki ana uygulamasını (eski adı Google Search) güncelledi ve bazı detaylı sorulara da yanıt verebilmesini sağladı. Google Play veya App Store’dan uygulamayı güncelleyerek siz de son sürüme ulaşabilirsiniz.

Artık uygulama hem yazılı hem de sözlü olarak sorulan daha kompleks soruları anlayabiliyor. Daha da özelleştirmek gerekirse, özel sıfatları, sipariş verilmiş ürünleri veya tarihleri de soruyla ilişkilendirebiliyor.

Semantik açıdan bakıldığında ise “Google sormak istediğimiz şeyi tam olarak anlayabiliyor” deniliyor. Elbette bu henüz sadece İngilizce için geçerli olsa da, yine de oldukça ilginç bir deneyim denilebilir.

Örneğin:


“Angels World Series’i kazandığında hangi ABD başkanı kimdi?” sorusuna (“Who was the US President when the Angels won the World series?”) 

şeklinde parçalara ayırarak soruyu cevaplamaya çalışıyor, ve sonunda da “George W. Bush” yanıtını veriyor.

Google’ın cevaplayabildiği bu özel ve kompleks soruların bazıları şöyle:

Google böyle karmaşık soruları cevaplayabiliyor olsa da, bazen de işleri karıştırıp saçma cevaplar vermiyor değil. Arada anlamsız cevaplar alınabildiği de belirtiliyor. Ancak yine de önemli bir adım atılmış denilebilir.

Zaman içerisinde hata oranı azaldıkça ve başarılı örnekler arttıkça elbette daha da iyileşeceği tahmin edilebilir.

 

Exit mobile version