IHS Blog

Google’ın En İyi 10 Açık Kaynak Projesi

google açık kaynak

Google teknoloji sektörünün en büyük isimlerinden biri. Neredeyse tüm teknoloji cephelerinde yer alıyor ve bu alanda dünyanın en değerli şirketi halini almış durumda. Google aynı zamanda Android, Chromium OS, Go, Materal Design Icons gibi projelerle açık kaynak camiasına da önemli katkılarda bulunmasıyla meşhur.

Aşağıda bulunurluk ve tanınırlık, GitHub yıldızları ve popüler haberler bakımından en iyi Google açık kaynak projelerinin bir listesi yer alıyor.

Android

2015 yılı itibarıyla internete bağlı cihazların 1.4 milyarı Android işletim sistemine sahipti. Yani Android, Windows’un bile önünde, dünyanın en popüler işletim sistemi. Bunun nedeni de büyük ölçüde Android’in üretici firmalara ücretsiz olması, diğer bir deyişle işletim sistemi için bir lisans ücreti ödenmediği için Android cihazların çok daha ucuz olabilmesi. Bu da Google’ın yeni ortaya çıkan piyasalarda elini büyük ölçüde güçlendiriyor. Dünya çapında yüz milyonlarca kişi tarafından kullanılan Android Google açık kaynak projesi listemizin zirvesinde yer alıyor.

Chromium

Birçok kişi Chrome internet tarayıcısına aşinadır, fakat Chrome’un Chromium adında bir açık kaynak projesi kapsamında ortaya çıktığı çok daha az bilinen bir olgudur. Chromium da tıpkı Chrome gibi indirilebilir bir program ve çok iyi bir internet tarayıcısı. Chrome’la kıyaslandığında Chromium’un tek eksiği birkaç ücretli bileşeninin olması.

Chromium OS

Tıpkı Chrome ve Chromium gibi, Chrome OS de Chromium OS adı verilen bir açık kaynak tabanına sahip. Chromium OS ultra-taşınabilir ve her zaman internete bağlı cihazlar için tasarlanmış, Linux tabanlı bir işletim sistemi. Gentoo Linux distrosu üzerine kurulu ve oldukça minimalist ve güvenli olmasıyla biliniyor. Üzerinde Chromium tarayıcıdan başka hemen hiçbir şey olmaması Chromium OS’i bir hayli hafif bir sistem haline getiriyor.

Angular JS

Angular JS web uygulama frond-end için, tek sayfalık web sitelerinin ve web uygulamalarının geliştirilme sürecindeki zorlukları ortadan kaldırmayı amaçlayan bir framework. Her ne kadar Angular JS büyük ölçüde Google tarafından yönetiliyorsa da, frameworkün bakım ve geliştirme sürecine katkıda bulunan oldukça geniş bir birey ve şirket camiası da bulunmakta.

Go

2007’de geliştirilen ve 2009’da piyasaya çıkan Go bir yandan C ailesi dillerin zorluklarından bazılarını gidermeyi ve kullanıcılara olabildiğince esneklik sunmayı amaçlayan bir programlama dili. Go’nun temel felsefesi ilgi çekici yan özellikleri bir kenara bırakıp basitliğe odaklanmak. Her ne kadar bu dil için hangi özelliklerin feda edildiği konusunda büyük tartışmalar olsa da, birçok kişi bunun Go’nun bir dil olarak başarısının merkezinde yatan neden olduğunu söylüyor. Go’nun araç zinciri ve standart kütüphanesi Windows, Mac OS, Linux gibi tüm büyük platformlarda ve birçok BSD ailesi işletim sisteminde ve UNIX’te bulunabiliyor.

Dart

Google’ın oluşturduğu diğer bir dil olan Dart bir web uygulama, uygulama sunucusu, mobil uygulama ve IoT dili. Go’nun aksine, Dart derleme bir dil değil. Dart daha ziyade Java veya Python gibi, sanal makinelerde çalışan bir betik dili. Dart kendi sanal makinesine sahip olmasının yanı sıra, daha fazla taşınabilirlik için JavaScrpit’e aktarılabiliyor.

Material Design Icons

Google’ın GitHub’da yer alan birçok projesi bulunmakta ve bunların en popülerlerinden biri Material Design Icons havuzu. Google Material Design’ı Android ekosistemine kattığında, estetik anlamda göze hoş gelen ve kolay anlaşılır uygulamalar üretmek için bir framework sunmakla kalmadı, aynı zamanda kullanıcı deneyimini bir hayli geliştirecek ürünler ve kaynaklar sundu. Material Design Icons uygulamalarınızın temiz ve profesyonel görünmesini sağlayan yüzlerce ikon sunuyor.

Fuchsia OS

Google’ın şu an kullanıma sunmuş olduğu iki işletim sistemi var: Android ve Chrome OS. Google yine de ne Linux ne UNIX tabanlı olan yeni bir işletim sistemini çıkarmaya karar verdi. Little Kernel üzerine inşa edilen Fuchsia OS’in özelliklerinin ne olduğu hala gizemini koruyor. Eldeki kısıtlı bilgiyle yalnızca Fuchsia’nın geleceği hakkında bazı tahminler yapılabiliyor. Fuchsia’nın mevcut işletim sistemleriyle yarışabilmesi için önünde çok uzun bir yol var ama Google bir ürün çıkartıyorsa, bu ürünün birçok iyi özelliğe sahip olacağı kuvvetle muhtemeldir.

Protocol Buffers

İşlemler arasında veriyi zorlamak, bir ağda da olsa yerel bir makinede de olsa, özellikle de veriyi gönderen ve alan programlar farklı dillerde yazılmışsa büyük sorunlar teşkil edebilir. Yabancı veri tipleri çalışma esnasında dönüştürülürken sorun çıkartabilir. XML ve JSON gibi diller işte bu noktada kendilerini gösterirler. Protocol Buffers Google’da her tür iletişim için kullanılan bir veri serileştirme protokolüdür. Farklı uygulamalar arasındaki bir aracı konumundadır ve verinin yabancı veri tipiyle yerel veri tipi arasında çok daha kolay dönüştürülebilecek geçici bir formatta taşınabilmesini sağlar. Protocol Buffers Google’ın GitHub’dan büyük övgü alan projelerinden biridir.

Google Web Toolkit

Google Web Toolkit tarayıcı tabanlı uygulamaların oluşturulması ve optimize edilmesi için kullanılan açık kaynaklı bir geliştirme yazılımıdır. Başta Google AdWords olmak üzere birçok Google ürününde kullanılır.

Bonus – Google’ın Linux’a katkıları

Google imparatorluğunu Linux sistemler üzerine kurdu. Linux’la olan karşılıklı ilişkisi sayesinde yıllar boyunca Linux çekirdeğindeki sayısız açığı giderdi ve yamadı. Ayrıca, Android projesinin bir sonucu olarak, Linux çekirdeğinin bir mobil işletim sistemi olarak geliştirilmesinde de çok önemli bir rol oynadı. Android ise Linux’a ultra mobil bir sistem olma özelliğini kazandırdı ve tüm bu yeni cihazların çalışmasını sağlamak için gerekli katkılarda bulundu. Google’ın Linux çekirdeğine doğrudan katkıları her türlü takdire şayan. Bu anlamda diğer büyük markaları da akıllı telefon piyasasından önce hiç görülmeyen seviyede katkılarda bulunmaya özendirdi.

Google’ın Linux çekirdeğine ilk elden verdiği katkılar ve Android’in teşvik ettiği bu çabalar arasında, Google açık kaynaklı bir işletim sistemi olan Android’in yüz milyonlarca insan tarafından kullanılmasını sağlamıştı. Bu, Free Software Foundation’ın kurulmasından beri açık kaynaklı yazılımlara verilmiş belki de en büyük katkı.

Exit mobile version