IHS Blog

Hotjar Nedir? Nasıl Kullanılır?

hotjar-nedir

İnternet teknolojilerinin hızlı gelişimi ve çevrimiçi yayın servislerinin öneminin giderek artmasıyla birlikte dijital pazarlama çalışmaları da giderek yaygınlaşmakta. Buna bağlı olarak birçok web yöneticisi; kullanıcı davranışlarını dikkatli bir şekilde inceleyerek, internet sitesinde bazı geliştirmeler yaparak kullanıcı deneyimini artırmayı hedeflemektedir.

Bu rehberde kullanıcı deneyimlerini analiz eden Hotjar Nedir? detaylı bir şekilde ele alacak, uygulama kullanımı hakkında bilinmesi gerekenlere değineceğiz.

Hotjar Nedir?

Kısaca Hotjar; belirli bir internet sitesini ziyaret eden kullanıcıların site içerisinde gerçekleştirmiş olduğu eylem ve hareketlerin kaydını tutmanızı sağlayan bir yazılımdır.

Halihazırda yayın yapan internet siteniz ile Hotjar arasında bir entegrasyon gerçekleştirerek, sayfalarınızı ziyaret eden kullanıcıların, oturum süresince gerçekleştirmiş oldukları tüm davranışları kayıt altına alabilir, sayfalarınızda yer alan herhangi bir form ile nasıl etkileşim kurduklarını, sayfa içerisinde sergilemiş olduğu tüm hareketleri detaylı bir şekilde takip edebilirsiniz.

Hotjar, internet sitenizi ziyaret eden kullanıcılara doğrudan sorular yöneltmenize yardımcı olur. Sunmuş olduğunuz ürün, hizmet ve içerikler hakkında ziyaretçilerinizin düşüncelerini takip edebilir ve ziyaret etmiş oldukları sayfa ile ilgili size sorular yöneltmelerine izin verebilirsiniz. Kullanıcılarınız yapmış olduğu değerlendirme ve sorulara dikkat ederek ürün, hizmet ve içerik kalitenizde geliştirme & iyileştirmeler yapabilirsiniz.

Hotjar ile elde etmiş olduğunuz tüm verileri dijital pazarlama çalışmalarınızda kullanabilir ve buna bağlı olarak kazançlarınızı artırabilirsiniz.

Hotjar Özellikleri Nelerdir?

2014 yılında hayatımıza giren ve ziyaretçilerin bir internet sitesi üzerinde hangi davranışları sergilediklerini daha iyi anlama fırsatı sunan gelişmiş bir analiz yazılımıdır. Sahip olduğu özelliklerden bazıları;

Hotjar Nasıl Kullanılır?

Web sitenizi ziyaret eden kullanıcıların takibini gerçekleştirmek ve buna bağlı geliştirmeler yapmak için Hotjar kullanmak oldukça iyi bir seçim. Peki, Hotjar nasıl kullanılır? Aşağıda detaylı olarak hotjar kullanımını anlatıyor olacağız.

Hotjar Hesap Oluşturma

Web sitenizde Hotjar kurulumu gerçekleştirmek için öncelikle bir Hotjar hesabı oluşturmalısınız. Bunun için www.hotjar.com adresini ziyaret ederek üyelik işlemini tamamlayabilirsiniz. Hotjar hesap oluşturma için takip etmeniz gereken adımlar;

Hotjar Kurulumu

Hotjar kurulumu oldukça basit bir analiz aracıdır. İnternet sitenizi ziyaret eden kullanıcıların davranışlarının takibini gerçekleştirmek için sırasıyla şu işlemleri takip etmelisiniz;

Install code manually: Kurulumu manuel olarak gerçekleştirmek için bu seçeneği işaretlemeli ve size özel olarak oluşturulan kodu kopyalayarak sitenizin her sayfasında görüntülenecek şekilde <head></head> kodu içerisine yerleştirmelisiniz. Bu yerleştirme ardından “Verify Installation” butonuna basarak Hotjar’ın kurulumu kontrol etmesini sağlamalısınız.

Install on your platform: Manuel kuruluma alternatif olarak; WordPress, Magento, Drupal, Wix, Shopify başta olmak üzere 10’un üzerinde hazır yazılımlar ile oluşturulmuş internet sitelerinize birkaç tıklama ile kurulumu gerçekleştirebilirsiniz. Bu kurulumun ardından “Verify Installation” butonunu kullanarak kurulumu test etmelisiniz.

Hotjar Ziyaretçi İstatistik Takibi Nasıl Yapılır?

Entegrasyon işlemi başarıyla tamamlanmış Hotjar hesabına giriş yapılması halinde sizi aşağıdaki görsele benzer bir arayüz karşılayacaktır.

Bu arayüz sayfasının gezinme menüsünde ısı haritası ve diğer kayıtlara ilişkin çeşitli raporlarla ilgili bağlantılar yer alacak. Bunlara göz atmak ve analiz etmek için tıklayabilirsiniz. Arayüz sayfasının sağ üst bölümünde ise izlemenin aktif olduğu ve kullanıcı hesabınız ile ilgili bir buton yer alacaktır.

Heatmaps: Isı Haritası

Hotjar tarafından sunulan en dikkat çekici raporlardan birisi “Isı Haritası” başlığı altında yer almaktadır. Bu rapor işletmeniz ve web sayfalarınız için fazlasıyla önemlidir. Peki, Heatmaps neden önemlidir?

Isı Haritası, internet sitenizi ziyaret eden kullanıcıların davranışlarına dair çeşitli bilgilere yer verir. Sayfanızın hangi bölümünün kullanıcılar tarafından daha çok ilgi gördüğü ve hangilerinin hiç dikkat çekmediğini bu harita üzerinde gözlemleyebilirsiniz. Ziyaretçilerin sayfa üzerinde yapmış olduğu tıklamaları, Mouse hareketlerini ve kaydırmaları kaydederek bir sayfa örneği üzerinde sunar.

Herhangi bir sayfa ve gün ile ilgili ısı haritasını görüntülemek için arayüz üzerinde yer alan “Heatmaps” menüsüne giriş yapmalısınız. Burada bir liste halinde sunulacak raporlar içerisinden detaylarını görüntülemek istediğiniz ısı haritasının sağında bulunan “View Heatmaps” butonuna tıklamalısınız.

Bir ısı haritasının detaylarına tıkladığınızda ekranın üst bölümünde birkaç farklı seçenek görüntülenir. Ziyaretçilerinizin davranışları ile ilgili tıklama, fare hareketleri ya da kaydırma eylemlerini izleyin.

Heatmaps Type: Isı Haritası Türleri

Isı haritaları; tıklama, fare hareketleri ve kaydırmalar olmak üzere 3 farklı türde görüntülenebilir.

Tıklama Isı Haritası

Rapor üzerinde farenizi herhangi bir bölümün üzerine getirmeniz halinde Hotjar size ilgili alanın kaç kere tıklandığını gösterecektir. İlgili sayfa üzerinde belirlemiş olduğunuz bölümün tıklanma oranı detaylı olarak gösterilecektir.

Fare Hareketleri Isı Haritası

Kullanıcıların fare hareketlerini takip eden ısı haritası; ilgili sayfada kullanıcıların dikkatini en fazla çeken bölümün neresi olduğunu detaylı bir şekilde gösterir. Bu ısı haritası çoğunlukla tıklama ısı haritasına benzer bir rapor sunacaktır. Fakat aynı zamanda kullanıcıların bir yere tıklamadan önce fare ile sık sık hangi alanları gezdirdiğini gösterir.

Kaydırma Isı Haritası

Recordings: Ziyaretçi Kayıtları

Ziyaretçi kayıtları; sayfanızı ziyaret eden kullanıcıların gerçek deneyimleri hakkında bir ön inceleme fırsatı sunar. Ziyaretçilerin sitenizi gerçekte nasıl kullandıklarını detaylı bir şekilde görüp, kayıtlarını bu bölümden inceleyebilirsiniz.

Hotjar, internet sitenizi ziyaret eden kullanıcıların davranış kayıtlarını bir video olarak kayıt altına alabiliyor. Ayrıca ziyaretçi site içerisinde kaç sayfada gezinti sağlamış ve bu sayfalarda toplamda ne kadar zaman geçirmiş detaylı bir şekilde görebilirsiniz. Ziyaretçilerinizin kullanmış olduğu tarayıcı ve işletim sistemi gibi detaylarda kaydedilmektedir. Tüm bu kriterlere göre filtrelemeler yaparak analiz etmek istediğiniz kullanıcıları kolaylıkla ayırt edebilirsiniz.

Ziyaretçi Kayıtları; ziyaretçilerinizin internet sitenizle nasıl etkileşime girdiğini izlemek ve onları anlamak için son derece önemli bir araçtır.

Huniler, Formlar, Geri Bildirim ve Anketler

Dönüşüm hunisi raporları, form analizi, geri bildirim anketleri ve anketler Hotjar’ın gelişmiş özellikleridir. Bunlar, kullanıcıların sitede ihtiyaç duyduğu içeriklere ulaşıp/ulaşamadığı, form doldurma işlemlerini yarıda bırakıp/bırakmadıkları gibi birçok detayı takip edebilmeniz için yararlanabileceğiniz özelliklerdir.

Exit mobile version