IHS Blog

iOS 9, Eylül’de geliyor

ios logo

Haziran 2015’te gerçekleşen Worldwide Developer Congress’te tanıtılan iOS 9, sonbahar ile birlikte iPhone ve iPadlere geliyor. iOS 7 ve iOS 8’in temel özellikleri üzerine kurulan bu yeni güncellemede ince dizayn değişiklikleri, iyileştirilmiş uygulamalar, geliştirilmiş fonksiyonellik ve performans özellikleri olacak. En önemlisi ise hayatımızı zaten kolaylaştırdığını düşündüğümüz telefonlar, yeni sürüm ile tam bir ‘hayat tarzı yöneticisi’ne dönüşecek.

iOS’un yeni sürümünün odağı zekâ ve proaktivite olacak. Diğer bir deyişle, cihaz kullanıcı davranışını daha iyi anlayarak ona göre hareket edecek. Apple henüz tam içerik açıklamasa da, örneğin ihtiyaç olmadan hemen önce uygulamaların açılması, kullanıcının beğeneceğini düşündüğü öneriler geliştirme gibi özelliklerin öne çıkacağı biliniyor.

iOS 9’un kullanıcılara sunulmasıyla, Siri’de de bir takım değişiklikler öngörülüyor. Örneğin Siri, artık bağlamsal bir hatırlatıcı olacak; tercihe göre kullanıcılara önerilerde bulunabilecek, fotoğraf ya da videoları Siri’ye sorarak bulmak mümkün olacak. Ana ekranı sola doğru kaydırınca açılacak ‘Siri Önerileri’ favori kişilere ve uygulamalara ulaşmayı kolaylaştıracak.

Yeni sistem iPad üzerinde tek ekranda iki uygulamayı anda çalıştırmayı mümkün kılacak. Yani bir mesaj yazarken aynı zamanda arka planda video izlemek mümkün olacak. Yine iPad üzerinden yazılan not ya da maillerde, klavye üzerinden metin kesmek, kopyalamak, yapıştırmak tek tuşla mümkün olacak. Klavye, en son yapılan hamlenin geri alınmasına da izin verecek.

Ya da bilinmeyen bir numaradan arama geldiğinde, e-mailler ya da notlar arasında o telefon numarasının kime ait olabileceği bilgisini anında araştırarak ekran üzerinde tahmin yürütecek. Üstelik tüm bunları yaparken, yeni sürümde düşük enerji moduna geçildiğinde kullanım süresi 3 saate kadar uzayabilecek.

Yeni sürüm ile birlikte birkaç yeni uygulama da cihazlarda yerini alacak. Bunlardan biri iCloud drive olacak. Bu uygulama buluta yüklenen tüm dosyalar kolaylıkla kontrol edilebilecek.

iOS 9’u, iPhone 4S ve yukarı modellere sahip ile iPad’in 2, 3 ve 4. Jenerasyonu cihazlar indirebilecek.

Exit mobile version