IHS Blog

iOS için Firefox sonunda App Store’da yerini aldı

FireFox-AppStore

Eylül ayından beri iOS için beta test sürecinde olan Mozilla Firefox, sonunda App Store’da yerini aldı. Artık bir iPhone, iPad veya iPod Touch sahibi herkes Firefox tarayıcısını cihazlarında kullanabilecek.

Mozilla yazılımlarını daima iteratif bir süreçten geçirerek test fazlarını doğru şekilde tamamlamasıyla bilinir. Bu sebepten de iOS tarayıcısının yavaş ve uzun bir sürede, kullanıcı geri bildirimleri ile zamanla değişerek karşımıza çıktığını söyleyebiliriz.

 

Kar amacı gütmeyen, internetin açık kaynaklı olması için çaba sarfeden Mozilla, geçtiğimiz Aralık ayında artık App Store için de geliştirme yapacağını açıklamıştı. Mayıs ayında ilk testleri başlayan “Firefox for iOS”, ilk açık betasına Eylül ayında kavuşmuştu. Şimdi ise tamamlanmış bir halde, ilk açık sürümüyle App Store’da yerini alıyor.

Ancak elbette Firefox rekabeti yüksek bir pazara girmiş durumda. Apple’ın kendi tarayıcısı olan Safari iOS pazarında lider, diğer yandan Google’ın tarayıcısı Chrome da takipçi olarak yer alıyor. Bunlara ek olarak Opera gibi “veri sıkıştırma” teknolojisini kullanarak pazarda fark yaratmaya çalışan oyuncular da mevcut.

Peki Mozilla Firefox bu pazarda ne yapabilir? Kendini nasıl anlatır?

İlk olarak elbette mevcut Mozilla hesaplarıyla, Mozilla kullanıcılarını kendine çekmesi bekleniyor olsa da, yeni özellikleriyle Safari, Chrome ve Opera’dan pay almaya çalışacak.

iOS için Firefox tarayıcısı oldukça hızlı ve başarılı olsa da, elbette günün sonunda ufak tefek tasarımsal ve kullanım farkları kullanıcıların tercihlerini belirliyor olacak.

Fakat pazara sonradan girmenin bir sonucu olarak, Chrome ya da Safari’de bookmark’ları, şifreleri, uzantıları kullanan birisinin Firefox’a hızlı bir şekilde geçmesi pek de kolay değil.

Geç kalmış olsa da, Firefox’un iOS pazarındaki tarayıcılar arasında katılması güzel bir gelişme olarak adlandırılabilir. Çeşit ve seçenek çokluğu daima kullanıcılara avantaj sağlayacaktır.

Eğer iOS 8.2 ve üzeri bir sürüm kullanıyorsanız buradan iOS için Firefox’u indirebilirsiniz.

Exit mobile version