IHS Blog

İyi ki Doğdun World Wide Web!

iyiki-dogdun-world-wide-web
Bu makaleyi ortalama 2 dakikada okuyabilirsiniz.

Bu gün yani 12 Mart 2019 Google world wide web’in keşfinin 30. yılı için bir Doodle yayınladı ve Google anasayfasında World Wide Web’in 30. yaş günü için “Belirsiz ama heyecan verici” başlığı adı altında kutlama mesajı yayınladı.Peki WWW hayatımıza ne zaman girdi ve WWW bilgi ağı protokolü hakkında bilmemiz gerekenler nedir ?

WWW ( World Wide Web) Nedir?

İnternet üzerinde yayınlanan birbirleriyle bağlantılı hiper-metin dokümanlarından oluşan bir bilgi sistemidir. Bu dokümanların her birine Web sayfası adı verilir ve Web sayfalarına İnternet kullanıcısının bilgisayarında çalışan Web tarayıcısı adı verilen bilgisayar programları aracılığıyla erişilir. Web sayfalarında metin, imaj, video ve diğer multimedya ögeleri bulunabilir ve diğer bağlantı ya da link adı verilen hiper-bağlantılar ile başka Web sayfalarına geçiş yapılabilir.

Tim Berners-Lee

İnternet ve Web terimleri aynı olguyu tanımlamaz. Zira Web sadece İnternet üzerinde çalışan bir servistir. Web kavramı, CERN’de bir bilgisayar programcısı olan Tim Berners-Lee’nin HTML adlı metin işaretleme dili ve Hyperlink protokolünü geliştirmesiyle oluşmuştur. Bugün de kendisinin başkanı olduğu W3C (World Wide Web Consortium) tarafından standartları belirlenmektedir.

Günümüzde ortalama olarak bir insan bir ayda 8-10 gününü uyuyarak geçirirken 4 gününü de internet üzerinde geçiriyor. Uyumak dışında hayatımızı geçirdiğimiz en yoğun aktivite haline gelmiş olan interneti bize sağlayan bu teknolojiyi onurlandırmak için bu günü kutluyoruz.

Sadece internete girerek, WWW gününü kutlayabilirsiniz! Tim Berners-Lee ile tüm ekibine bize bu teknolojiyi ve sonsuz bilgiyi ücretsiz sunarak bir çok teknolojinin gelişip doğmasına olanak sağladıkları için teşekkür ederiz.

IHS Ailesi

Exit mobile version