IHS Blog

Linux Gerçekten Windows İçin Bir Tehdit Mi?

linux vs windows

Windows’a en iyi alternatifin Linux olduğunun söylenmesinin birçok nedeni var. Birçok kullanıcının da bu nedenlerden ötürü tercihini değiştirip açık kaynağa yöneldiği de sır değil.

Fakat geçen ay yapılan bir çalışma sonucu elde edilen istatistikler Windows’un hala en çok tercih edilen masaüstü işletim sistemi olduğunu, ayrıca Linux’un birçok kullanıcı tarafından tercih edilmesine rağmen hala Windows’a yönelik bir tehdit oluşturmadığını gösteriyor.

Araştırmaya göre Windows oldukça başarılı geçen Ağustos ayından sonra, uzun süredir elinde bulundurduğu yüzde 90’lık eşiği bir kez daha aşmış bulunuyor.

Net Applications’a göre Windows an itibarıyla geçen ayki yüzde 89.79’luk kullanım oranından yüzde 90.52’ye çıkmış bulunmakta. Windows’un bu yılki en kötü ayı Nisan’dı. Windows işletim sistemi yüzde 88.77’lik kullanım oranına düştüğü Nisan ayından beri yeniden yükselişe geçti.

Linux ve Mac OSX

Linux ise yalnızca yüzde 2.11’lik kullanım oranıyla hala rakibinden bir hayli geride. İşletim sistemi aynı zamanda pazar payı bakımından da geriliyor. Son dönemdeki araştırmalar sonucunda elde edilen istatistikler geçen Temmuz ayından bu yana yüzde 2.33’lük bir düşüşü işaret ediyor. Fakat Linux’un performansı genel anlamda daha başarılı. Pazar payını yüzde 2 oranında arttırdığı düşünülürse, Windows’tan Linux’a geçen kullanıcıların neden olduğu ciddi bir yükseliş söz konusu.

Apple Mac OSX ise yalnızca pazar payı göz önünde bulundurulacak olursa Windows için daha büyük bir tehdit niteliğinde. Platformun pazar payının şu an yüzde 7.37 olduğu söyleniyor. Fakat tıpkı Linux örneğinde olduğu gibi, Mac OSX de düşüşte. Apple’ın işletim sistemi, Windows’un açık ara en kötü ayı olan Nisan 2016’daki yüzde 9.57’lik kullanım oranından Temmuz 2016 itibarıyla yüzde 7.87’ye düşmüş durumda.

Linux her ne kadar genel anlamda yükselişte olsa da, hala Windows’a ciddi bir rakip olarak nitelendirilemez ve böyle bir durumun gerçekleşmesi için hala uzun yıllar geçmesi gerekiyormuş gibi görünüyor. Fakat Windows’un bu mücadeleyi kolay kolay bırakmayacağı ve Windows 10’un her yeni sürümle birlikte giderek geliştiği düşünülürse, Linux’un Windows’u yakalayabilmesi için çok daha ciddi bir mücadele vermesi gerekecek.

Exit mobile version